Hoe vertel je jouw partner dat je wilt scheiden? Tips voor een respectvolle scheidingsmelding

Het is moeilijk om je partner vertellen dat je wilt scheiden. Jouw beslissing brengt ongetwijfeld veel emoties met zich mee. Daarom stel je de scheidingsmelding het liefst zo lang mogelijk uit. Toch kun je beter niet te lang wachten. Wij geven je een paar tips om zo respectvol mogelijk de boodschap over te brengen.

Na een periode van twijfel en verwarring weet je zeker dat je wilt scheiden. Maar moet je het je partner nog vertellen… Het is van belang om deze boodschap op de juiste manier én respectvol over te brengen. Alleen dan voorkom je veel verdriet en onbegrip.

Daarom vertellen wij je in dit artikel over:

Wil je met een bemiddelaar het gesprek aangaan, zoals een mediator? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij staan je graag te woord.

E-mail of bel ons!


Waarom een respectvolle scheidingsmelding van belang is

Een respectvolle scheidingsmelding is van belang omdat deze een stevig fundament legt voor een goede echtscheiding. Hoe eerder jij jouw partner inlicht over je gevoel, hoe minder schadelijk dit is voor jullie toekomstige relatie.

Probeer daarom je partner vanaf het eerste moment te betrekken bij jouw twijfels over jullie relatie. Op die manier sluit je je partner niet buiten, maar maken jullie samen belangrijke beslissingen: proberen jullie de relatie te herstellen of treden jullie het scheidingsproces in? Als jullie beide hard hebben gewerkt om de relatie te redden, wordt een scheiding vaak in goed overleg voltooid.

Als het uitloopt op een echtscheiding, laat dan jouw partner weten dat je er serieus over na hebt gedacht en volledig achter je besluit staat. Dan krijgt de partner de mogelijkheid om jouw beslissing te verwerken en accepteren.

 

De voordelen van een respectvolle scheidingsmelding

  • Het scheidingsproces verloopt voor jou en je partner min of meer gelijk
  • De procedure kent een sneller verloop omdat jullie blijven communiceren
  • Door respectvol met elkaar om te gaan, voel je niet de behoefte om de ander (financieel) dwars te liggen

Hoe vertel je je partner dat je wilt scheiden?

Het hardop uitspreken dat je wilt scheiden, voelt erg definitief. Zeker als je de emoties en pijn van je partner voelt.

Maar dat moet geen reden zijn om het gesprek uit te stellen.

Het is verleidelijk om je partner via SMS, app of e-mail in te lichten over je gevoel, maar doe dit niet. Dergelijke berichtgeving roept boosheid en gekwetstheid op. Ga daarom de confrontatie in een persoonlijk gesprek aan, waarvoor je je goed voorbereidt zodat je weet wat je gaat zeggen. In een gesprek kun je immers elkaars gezichtsuitdrukkingen zien en lezen.

Begin het gesprek met de boodschap de je wilt overbrengen en geef je partner vervolgens de gelegenheid om te reageren. Op die manier bied je hem of haar de ruimte om de boodschap te verwerken en emoties een plek te geven.

 Lees ook: ‘Ik wil scheiden, maar durf niet.’ Wat je kunt doen om de stap wél te zetten.

Tips om een echtscheiding aan te kondigen

Om het gesprek zo goed mogelijk te laten verlopen, hebben we een paar tips voor je op een rij gezet. Hopelijk bieden deze houvast voor het moeilijke moment.

 

1. Zorg voor een rustige omgeving waarin je het gesprek voert

Vind de tijd en ruimte om het gesprek aan te gaan en zorg voor privacy. Dat betekent dat er geen anderen aanwezig zijn die zich in het gesprek kunnen mengen. Je partner kan immers boos, verdrietig of ontkennend reageren en dan is het niet fijn dat anderen de situatie aanschouwen.

Hebben jullie kinderen? Plan dan het gesprek op een moment dat zij uit huis zijn.

 

2. Verwacht geen begrip van de ander

Op het moment dat jij een scheiding hebt aangekondigd, moet je geen begrip verwachten van je partner. Je brengt een heftige boodschap over met een enorm impact heeft op jullie levens.

Waarschijnlijk schrikt je partner in eerste instantie van jouw woorden. Deze moet hij of zij eerst een plek geven voordat er ruimte is voor begrip.

 

3. Geef je partner de ruimte

Geschreeuw, gehuil of pijnlijke verwijten. Dit is vervelend om mee te maken, maar vergeet niet dat je partner zich radeloosheid, verdrietig en/of boos voelt. Hij of zij wil wellicht helemaal niet van je scheiden.

Geef je partner de ruimte voor zijn of haar emoties, maar probeer zijn of haar verwijten te negeren.

Zodra de heftigheid van zijn of haar emoties is afgenomen, stel dan voor om het gesprek (op korte termijn) te hervatten. Dat hoeft niet per se op dat moment, maar kan ook later. Je partner heeft even de tijd nodig om de boodschap een plek te geven. Iets wat jij al hebt gedaan.

Wil je partner weten waarom je witl scheiden? Leg dan uit waarom je wilt scheiden en wat je ermee hoopt te bereiken.

 

4. Gebruik positieve bewoordingen

Het belangrijkste is om gebruik te maken van positieve bewoordingen. Dus maak geen ruzie met elkaar en probeer verwijten te vermijden (“Jij hebt dit gedaan”!), maar praat vanuit jouw gevoel. Dat komt het minst aanvallend over (“Ik heb het gevoel dat…” en “Ik ervaar dat…”)

Het gesprek is niet bedoeld om kritiek op elkaar te uiten. Maar je wilt hem of haar duidelijk maken waarom het voor jóú beter is om uit elkaar te gaan.

Op die manier voorkom je dat de echtscheiding vervelende gevolgen met zich meebrengt.

 

Voorkom dat jullie scheiding resulteert in een onherstelbare breuk. Met de hulp van een scheidingsmediator gaan jij en je partner op een respectvolle manier uit elkaar. Meer weten over het regelen van een scheiding? Wij vertellen je graag over de mogelijkheden.

E-mail of bel ons!

Gerelateerde berichten

Vragen die kinderen stellen aan ouders die scheiden

Vragen die kinderen stellen aan ouders die scheiden

Voor kinderen is de echtscheiding tussen hun ouders een verdrietige en ingewikkelde fase. Vaak verandert er veel in een korte…
Hoe je jouw kinderen vertelt dat jullie gaan scheiden

Hoe je jouw kinderen vertelt dat jullie gaan scheiden

Wanneer jij en je partner uit elkaar gaan met kinderen komen jullie terecht in een ingrijpende en vaak verdrietige situatie.…
Zo ziet het Parenting Coordination traject eruit.

Zo ziet het Parenting Coordination traject eruit.

Er is niets erger voor kinderen aan een scheiding dan dat hun ouders na de scheiding zich niet meer als…