Advocaten voor Alimentatie

Een bijdrage in het levensonderhoud
Alimentatie vaststellen is niet gemakkelijk. Ten tijde van een echtscheiding staan financiële belangen vaak lijnrecht tegenover elkaar. De alimentatieplichtige vindt de maandelijkse bijdrage te hoog, de gerechtigde vaak te laag. Om conflicten ten aanzien van de alimentatie in de toekomst te vermijden, is van het belang om goede voorlichting te krijgen en duidelijke afspraken te maken.

Wij leggen u graag uit wat uw rechten en plichten zijn, wanneer u recht heeft op kinder- of partneralimentatie en hoe wij u bij het vaststellen van dienst kunnen zijn.

Alimentatie bij scheiding

Alimentatie is een financiële aanvulling op de kosten van levensonderhoud van een ex-partner (bij scheiding). Maar ook voor de kosten van verzorging en opvoeding van uw kinderen (bij echtsheiding of verbreking van de samenleving). Deze aanvulling wordt door de meest draagkrachtige ex-partner aan de minder draagkrachtige ex-partner betaald. De hoogte ervan kunt u het beste laten bepalen door een onafhankelijke partij. Zo voorkomt u discussie met uw ex-partner.

Wanneer heeft u recht op alimentatie?

Als u na uw echtscheiding onvoldoende inkomsten heeft om rond te komen, dan heeft u recht op alimentatie.

Er wordt gekeken naar:

  • uw levensstandaard gedurende uw huwelijk of geregistreerd partnerschap;
  • en het inkomen dat u redelijkerwijs nodig denkt te hebben.

Bij het vaststellen wordt er niet alleen naar uw financiële situatie gekeken. De rechter vergelijkt uw behoefte met de financiële draagkracht van uw ex-partner. Het kan namelijk maar zo zijn dat uw ex-partner niet in staat is om de financiële aanvulling te betalen.

Alimentatie herberekenen

Soms veranderen de financiële omstandigheden (bijvoorbeeld bij werkloosheid) of persoonlijke omstandigheden (denk aan een huwelijk en kinderen) na verloop van tijd. Daarom is het altijd mogelijk om de alimentatie opnieuw vast te stellen. Komen u en uw ex-partner er gezamenlijk niet uit? Dan is het mogelijk om er een rechter bij te betrekken.

Wilt u weten of voor uw situatie de kinderalimentatie en/of partneralimentatie nog wel up-to-date is?

VZ Advocaten biedt u de mogelijkheid om uw alimentatie te laten herberekenen en een schriftelijk advies te krijgen voor een vast bedrag van slechts € 350,- (excl. btw). Neem voor meer informatie hierover contact met ons op. Als de alimentatie een update nodig heeft, kijken we graag met u mee.

Jaarlijkse indexering

Jaarlijks wordt zowel de kinder- als partneralimentatie verhoogd met een indexeringspercentage, tenzij uitdrukkelijk is overeengekomen dat de indexering jaarlijks is uitgesloten. Dit percentage wordt vastgesteld door het Ministerie van Justitie.

Het indexeringspercentage per 1 januari 2024 is vastgesteld op 6,2%.

Advies nodig?

Heeft u advies nodig? Wij staan voor u klaar. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.