Advocaten voor Alimentatie

Een bijdrage in het levensonderhoud

Alimentatie bij scheiding

Overeenstemming bereiken over alimentatie is in de praktijk vaak niet gemakkelijk. Ten tijde van een echtscheiding staan financiële belangen vaak lijnrecht tegenover elkaar. De alimentatieplichtige vindt de maandelijkse bijdrage te hoog, de alimentatiegerechtigde vaak te laag. Om conflicten rondom alimentatie in de toekomst zo veel als mogelijk te vermijden, is het van belang om goede voorlichting te krijgen en duidelijke afspraken te maken.

Wij leggen jou graag uit wat jouw rechten of plichten zijn, wanneer je wel of geen recht hebt op kinder- of partneralimentatie en hoe wij jullie bij het vaststellen van een bijdrage van dienst kunnen zijn.

Wat is alimentatie?

Alimentatie is een financiële ondersteuning die een van de ex-partners of ouders betaalt aan de andere partij/ouder na een echtscheiding. Voor de kinderen dan wel voor de ex-partner. Alimentatie is bedoeld om te voorzien in de kosten van levensonderhoud en andere behoeften. Denk hierbij aan onderwijs, voedsel, kleding en huisvesting van de kinderen of ex-partner. Het doel van alimentatie is om ervoor te zorgen dat (gedurende een bepaalde periode) beide ouders en/of de kinderen na de scheiding een redelijke levensstandaard behouden, vooral wanneer er aanzienlijke financiële ongelijkheden tussen de gewezen echtelieden zijn.

Alimentatie wordt doorgaans onderverdeeld in twee categorieën:

  • Partneralimentatie: Na een echtscheiding kan een van de echtgenoten recht hebben op partneralimentatie als deze niet in staat is om (deels) in zijn of haar eigen levensonderhoud te voorzien, bijvoorbeeld vanwege zorgtaken voor kinderen of vanwege een substantieel verschil in inkomen van de voormalige echtelieden.
  • Kinderalimentatie: Ouders zijn wettelijk verplicht om bij te dragen in de kosten van verzorging en opvoeding van hun minderjarige kinderen, ongeacht of ze getrouwd zijn geweest. Dit wordt kinderalimentatie genoemd en die wordt vastgesteld aan de hand van de behoefte van het kind, die weer gebaseerd is op de financiële situatie van beide ouders toen zij nog samen waren. Let wel: kinderen en stiefkinderen die de leeftijd van 21 jaar nog niet hebben bereikt, hebben voorrang boven alle andere onderhoudsgerechtigden.

Bij een echtscheiding kan de rechtbank een alimentatieverplichting opleggen aan een van de partijen, afhankelijk van factoren als (huwelijksgerelateerde)behoefte en het inkomen van beide partijen. Vaak lukt het om afspraken hierover te maken buiten de rechtbank om.

 

Uw familierecht advocaten in Hengelo en Groningen

VZ Advocaten en mediators is een advocatenkantoor enkel en alleen gespecialiseerd in het personen- en familierecht en (scheidings)mediation. Alle aspecten van het leven vind je hier terug. Letterlijk van de wieg tot het graf.

Met jou nemen wij op een duidelijke en heldere wijze je rechtspositie door en zoeken wij naar de oplossing die bij jou past.

Is het nodig om in jouw zaak een externe deskundige, zoals bijvoorbeeld een fiscalist, accountant, pensioenadvsieur, of (kinder)coach in te schakelen? Dan kun je ervan uitgaan dat ons Nederlandse en Duitse netwerk de beste kandidaten voor die job heeft. Als jij je eigen adviseurs wilt laten meekijken, dan is dat natuurlijk ook geen probleem! Wij garanderen dan een prettige en adequate samenwerking!

Ben je op zoek naar een advocatenkantoor in Groningen of Hengelo dat gespecialiseerd is in familierecht? Dan hoef je niet verder te zoeken. Bij VZ Advocaten en mediators kijken we graag met je mee.

advocaten-hengelo-familierecht-mediation

Alimentatie berekenen

In Nederland wordt alimentatie berekend aan de hand van richtlijnen die zijn vastgesteld in het Rapport Alimentatienormen. Dit rapport is geschreven door rechters met het doel de aanbevelingen toe te passen bij de beoordeling van aan hen voorgelegde alimentatiegeschillen. Rechters kunnen van de aanbevelingen afwijken. Zij zullen dat alleen doen als er bijzondere omstandigheden zijn. Bij die beoordeling speelt wat partijen stellen en hoe zij dat onderbouwen een belangrijke rol. Een relatief strikte toepassing van de aanbevelingen bevordert de rechtseenheid en de voorspelbaarheid van rechterlijke beslissingen.

Alimentatie laten berekenen

Advocaten en mediators maken voor hun advieswerk en (rechts)bijstand ook gebruik van het Rapport Alimentatienormen. Bij de meeste alimentatiekwesties maken partijen zelf afspraken, zonder tussenkomst van een rechter. Dat staat hen vrij.

Belangrijk is dat zij bij die afspraken binnen de wettelijke kaders blijven. Je kunt ervan afwijken, maar daar kleven wel risico’s aan vast. Deze normen geven dus een leidraad voor het berekenen van zowel partneralimentatie als kinderalimentatie. Of en welke bedrag(en) iemand aan alimentatie moet betalen hangt af van:

  • of er een onderhoudsverplichting is;
  • of sprake is van behoeftigheid (dit geldt niet voor kinderen tot 21 jaar);
  • of de onderhoudsgerechtigde behoefte heeft aan een financiële bijdrage;
  • of de onderhoudsplichtige draagkracht heeft om de bijdrage te betalen.

Op basis van de behoefte van de alimentatiegerechtigde (degene die alimentatie ontvangt) en de draagkracht van de alimentatieplichtige, wordt de hoogte van de alimentatie vastgesteld. Dit wordt meestal berekend met behulp van een formule waarin diverse factoren worden meegewogen, zoals de zorgverdeling bij kinderen, de leeftijd van de kinderen, en andere omstandigheden die van belang kunnen zijn om te bepalen wat iemand nodig heeft dan wel kan betalen.

Als beide partijen het eens zijn over de uitkomst van de alimentatieberekening, kan die uitkomst worden vastgelegd in een overeenkomst. Als er geen overeenstemming wordt bereikt, kan de rechter de alimentatie vaststellen op basis van de ingediende berekeningen en andere relevante factoren, die door de alimentatiegerechtigde dan wel alimentatieplichtige worden aangedragen.

Het is belangrijk om te weten dat alimentatieberekeningen complex kunnen zijn en sterk afhankelijk zijn van de specifieke omstandigheden van elke zaak. Geen enkele situatie is namelijk hetzelfde. Daarom is het verstandig om juridisch advies in te winnen om een nauwkeurige en onafhankelijke berekening te verkrijgen en om eventuele geschillen te voorkomen.

Alimentatie herberekenen

Soms veranderen de financiële of persoonlijke omstandigheden in ons leven, zoals werkloosheid of veranderingen in de gezinssituaties zoals een huwelijk en (stief)kinderen. Deze wijziging in de omstandigheden kunnen invloed hebben op de eerder vastgestelde alimentatie. Daarom is het altijd mogelijk om de alimentatie te laten herberekenen en opnieuw vast te stellen.

Wil je weten of de kinder- en/of partneralimentatie in jouw situatie nog wel up-to-date is? VZ Advocaten biedt jou de mogelijkheid om de alimentatie te laten herberekenen, Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Bekijk hier ons tarief voor het (her)berekenen van alimentatie.

Wanneer moet je kinderalimentatie betalen?

Op grond van de wet zijn ouders verplicht naar draagkracht te voorzien in de kosten van verzorging en opvoeding van hun minderjarige kinderen. Gedurende het huwelijk of geregistreerd partnerschap zijn ook stiefouders onderhoudsplichtig voor de minderjarige kinderen van hun echtgenoot of geregistreerde partner die tot hun gezin behoren (art. 1:395 BW). Ouders (en in voorkomend geval stiefouders) zijn ook onderhoudsplichtig voor hun kinderen van 18 tot 21 jaar (artikel 1:395a BW). In sommige gevallen wordt de alimentatie aan het kind zelf betaald.

Voor kinderen vanaf 21 jaar zijn ouders onderhoudsplichtig op grond van artikel 1:392 lid 1, BW. Als ouders uit elkaar gaan, moeten zij afspraken maken over de verdeling van de kosten van hun kind of kinderen. In de praktijk betekent dit meestal dat de ene ouder alimentatie betaalt aan de andere (verzorgende) ouder – dat is de ouder bij wie het kind het hoofdverblijf heeft – of aan het kind zelf.

Als de ouders er samen niet uitkomen, zal de rechter op verzoek bepalen welk bedrag aan kinderalimentatie betaald moet worden en door wie.

Wanneer is er recht op partneralimentatie en alimentatie voor kinderen ouder dan 21 jaar?

Als een ex-partner partneralimentatie moet betalen aan de andere partner, kunnen zij daar samen afspraken over maken. Als zij daar met elkaar niet uitkomen, zal op verzoek de rechter daarover beslissen.

Voor het opleggen van een alimentatieverplichting moet bij ex-partners en kinderen vanaf 21 jaar sprake zijn van behoeftigheid. Een onderhoudsgerechtigde is behoeftig wanneer:

  • hij of zij niet in staat is om (geheel) in het eigen levensonderhoud te voorzien, omdat hij of zij de nodige eigen middelen mist;
  • én hij of zij deze eigen middelen niet in redelijkheid kan verwerven.

Als de onderhoudsgerechtigde geen of onvoldoende inkomsten heeft om in het levensonderhoud te voorzien, kan er aanleiding zijn om rekening te houden met een bepaalde verdiencapaciteit. Dat wil zeggen; de mogelijkheid om in redelijkheid inkomen te verwerven. Of er aanleiding bestaat om met een verdiencapaciteit rekening te houden is afhankelijk van de omstandigheden. Denk hierbij aan afgeronde opleiding, werkervaring, de geboden tijd om werk te zoeken, de gezondheid en de verdeling van de zorg voor kinderen.

Als een onderhoudsgerechtigde over vermogen beschikt, kan het onder omstandigheden redelijk zijn dat verlangd wordt dat iemand op dit vermogen inteert.

Jaarlijkse indexering

Jaarlijks wordt zowel de kinder- als partneralimentatie verhoogd met een indexeringspercentage, tenzij uitdrukkelijk is overeengekomen dat de indexering jaarlijks is uitgesloten. Dit kan overigens alleen voor partneralimentatie. Dit percentage wordt vastgesteld door het Ministerie van Justitie.

Het indexeringspercentage per 1 januari 2024 is vastgesteld op 6,2%.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Ben je op zoek naar een advocatenkantoor in Groningen of Hengelo dat gespecialiseerd is in familierecht? Dan hoef je niet verder te zoeken. 

Bij VZ Advocaten kijken we graag met je mee.