Kinderen en scheiding

Maak duidelijke afspraken en voorkom definitieve breuken

Kinderen gaan er altijd vanuit dat hun ouders bij elkaar blijven. Daarom zet een scheiding niet alleen uw wereld op de kop, maar ook die van hen. Hun vertrouwde omgeving verdwijnt en persoonlijke situatie verandert. Een echtscheiding is voor kinderen een heftige ervaring.

Het is van essentieel belang dat er duidelijke afspraken worden gemaakt en het contact met beide ouders wordt behouden. Maar hoe zit het bijvoorbeeld met de zorgregeling (bijvoorbeeld co-ouderschap) en kinder- en partneralimentatie? VZ Advocaten gaat samen met u om tafel om al deze zaken te bespreken.

Kinderen van gescheiden ouders

Wij zijn van mening dat ouders er in het begin alles aan moeten doen om gezamenlijk tot afspraken te komen. Een echtscheiding kan namelijk veel gevolgen hebben voor kinderen.Ongeveer een op de drie kinderen van gescheiden ouders ondervindt problemen als gevolg van conflicten tussen ouders. Dat is twee keer zoveel als bij kinderen uit gezinnen die niet uit elkaar gaan. 

Onderzoek heeft uitgewezen dat het gaat om problemen als schooluitval of depressies op latere leeftijd. En er bestaat een grotere dat zij later zelf scheiden of betrokken raken bij criminaliteit. Er zijn zelfs cijfers bekend waaruit blijkt dat 50% van de kinderen in de Jeugdzorg uit een gebroken gezin komt.

Voor uw kinderen is van het grootste belang dat u – als ouders – duidelijke afspraken over hen maakt, zodat conflicten (in de toekomst) kunnen worden voorkomen.

Het ouderschapsplan

De gemaakte afspraken worden vastgelegd in het ouderschapsplan. Sinds 2009 is een ouderschapsplan bij de wet verplicht als u gaat scheiden. Uw kinderen zijn immers een belangrijke – al dan niet de belangrijkste – partij bij uw echtscheiding of beëindiging van uw geregistreerd partnerschap.

Komen jullie er samen niet uit? Dan hoeft u niet direct bang te zijn dat u ervoor naar de rechtbank hoeft te gaan. Er is namelijk (nieuwe) conflictoplossing voor gescheiden ouders, waar het belang van het kind centraal staat. Deze conflictoplossing is ook wel bekend als Parenting CoordinationParenting Coordination is in verhouding goedkoper en sneller dan procederen.

Meer over Parenting Coordination.

Kom er samen uit met VZ Advocaten

Het ouderschapsplan is echter niet het enige wat wij voor u kunnen betekenen. Wij informeren u over de wettelijke uitgangspunten (bijvoorbeeld met betrekking tot de kinderalimentatie) en bepalen met u op welke wijze de afspraken vorm krijgen. Zoals in de vorm van mediation. Bovendien hebben wij kennis en het opstellen van ouderschapsplannen en bekijken wij samen met u welke oplossing ook in uw situatie passend is.

Als u er als ouders niet in slaagt om samen tot afspraken te komen, dan wordt de zaak aan de rechter voorgelegd. Deze beslist – altijd met het belang van uw kinderen voorop – hoe de verdeling van de zorg- en opvoedingstaken eruit komt te zien. Dit geldt eveneens indien u het niet eens wordt over de financiële bijdrage (alimentatie) die ten behoeve van uw kinderen betaald moet worden.

Wilt u uw persoonlijke situatie aan ons voorleggen? Neemt dan contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Wij wisselen graag met u van gedachten over uw persoonlijke situatie.

Gerelateerde berichten

Zo ziet het Premarital Mediation traject eruit.

Zo ziet het Premarital Mediation traject eruit.

Vroeg of laat zullen veel relaties eraan geloven: het opstellen van voorwaarden. Of het nu partnerschapsvoorwaarden zijn, huwelijkse voorwaarden of…
Indexeringspercentage alimentatie 2024 vastgesteld op 6,2%

Indexeringspercentage alimentatie 2024 vastgesteld op 6,2%

Verhoging alimentatie 2024 Ingevolge de wet, artikel 1:402a BW, dient kinder- en partneralimentatie jaarlijks te worden verhoogd met een door…
4 redenen om met een parenting coordinator te werken

4 redenen om met een parenting coordinator te werken

Wanneer jij en je ex-partner na een scheiding onenigheid met elkaar hebben of krijgen, heeft die situatie waarschijnlijk een negatieve…