Gaat u uit elkaar en heeft u een samenlevingscontract? Dan hoeft u niet altijd een advocaat of notaris in te schakelen. Vanaf het moment dat u niet meer samenwoont, is het contract eigenlijk al verbroken. Meestal – maar niet altijd – staat in het samenlevingscontract ook aangegeven wanneer u de samenleving als beëindigd moet beschouwen.
Om discussie te voorkomen, is het soms beter om de samenleving officieel op te heffen. Zeker als dit van belang is in verband met de financiële afwikkeling van uw samenlevingsperiode. Dat doet u bijvoorbeeld door een aangetekende brief aan uw (toekomstige) ex-partner te sturen waarin u laat weten dat de samenleving geëindigd is. Uiteraard voor zover uw samenlevingsovereenkomst niet een andere manier aanwijst.
Helaas is het niet altijd mogelijk om zonder notaris of advocaat tot een goede afwikkeling van de samenlevingsovereenkomst te komen.
Als u samen kinderen heeft of een koopwoning deelt, kan het soms moeilijk zijn om zonder tussenkomst van een advocaat, parental coordinator of notaris tot goede regelingen te komen. De wet kent immers geen specifieke regels als het gaat om de vraag hoe samenwoners deze zaken moeten regelen. Dat betreft een wirwar aan regeltjes.
Hoewel het niet vereist is om een advocaat in te schakelen, is het dus soms toch verstandig om te doen. Bijvoorbeeld om een convenant (of een ouderschapsplan) op te stellen. Hierin worden belangrijke (nieuwe) afspraken vastgelegd over onder andere:
Een advocaat of mediator kijkt met u mee naar uw persoonlijke en financiële belangen en kan u wegwijs maken in de juridische regeltjes die uw afspraken beheersen. Zo voorkomt u achteraf (kostbare) verrassingen en weet u zeker dat de zaken netjes worden afgerond.
Als u en uw partner besluiten om wijzigingen te maken aan uw geregistreerd partnerschap , gaat u samen met een premarital mediator in gesprek. Premarital Mediation is kort gezegd; het (opnieuw) afspreken van uw partnerschapscontract Dit kan bijvoorbeeld een samenlevingscontract, geregistreerd partnerschap of huwelijkse voorwaarden zijn.
Tijdens het premarital mediation proces worden lastige onderwerpen aan het licht gebracht en zullen er confronterende vragen gesteld worden. Wie is er bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het inkomen? Welke financiële consequenties ontstaan er als een kinderwens wordt vervuld of onvervuld blijft? Of wat gebeurt er als een partner arbeidsongeschikt raakt door een ongeluk of het huwelijk wilt verbreken?
Campus Business Center
Jan Tinbergenstraat 202
7559 ST Hengelo
074 – 8080248
Openingstijden
maandag tot en met vrijdag
09:00 – 17:00
Regus – Groningen, Martini
Pasterwoldseweg 806
9728 BM Groningen
050 – 7901047
Openingstijden
maandag tot en met vrijdag
09:00 – 17:00