Samenlevingscontract ontbinden

Wanneer heeft u wel of geen advocaat of notaris nodig?

Gaat u uit elkaar en heeft u een samenlevingscontract? Dan hoeft u niet altijd een advocaat of notaris in te schakelen. Vanaf het moment dat u niet meer samenwoont, is het contract eigenlijk al verbroken. Meestal – maar niet altijd – staat in het samenlevingscontract ook aangegeven wanneer u de samenleving als beëindigd moet beschouwen.

Om discussie te voorkomen, is het soms beter om de samenleving officieel op te heffen. Zeker als dit van belang is in verband met de financiële afwikkeling van uw samenlevingsperiode. Dat doet u bijvoorbeeld door een aangetekende brief aan uw (toekomstige) ex-partner te sturen waarin u laat weten dat de samenleving geëindigd is. Uiteraard voor zover uw samenlevingsovereenkomst niet een andere manier aanwijst.

Samenlevingscontract beëindigen met kinderen of een woning

Helaas is het niet altijd mogelijk om zonder notaris of advocaat tot een goede afwikkeling van de samenlevingsovereenkomst te komen.

Als u samen kinderen heeft of een koopwoning deelt, kan het soms moeilijk zijn om zonder tussenkomst van een advocaat, parental coordinator of notaris tot goede regelingen te komen. De wet kent immers geen specifieke regels als het gaat om de vraag hoe samenwoners deze zaken moeten regelen. Dat betreft een wirwar aan regeltjes. 

Een convenant opstellen

Hoewel het niet vereist is om een advocaat in te schakelen, is het dus soms toch verstandig om te doen. Bijvoorbeeld om een convenant (of een ouderschapsplan) op te stellen. Hierin worden belangrijke (nieuwe) afspraken vastgelegd over onder andere:

  • regelingen met betrekking tot de kinderen;
  • de koopwoning;
  • de gezamenlijke inboedel;
  • de gemeenschappelijke bankrekeningen
  • gemeenschappelijke schulden – inclusief uw spaargeld en resterende schulden;
  • onder de werking van het samenlevingscontract vallende aanspraken op opgebouwde pensioenenrechten en/of partneralimentatie
  • en de partneralimentatie – mits in het samenlevingscontract opgenomen.

Een advocaat of mediator kijkt met u mee naar uw persoonlijke en financiële belangen en kan u wegwijs maken in de juridische regeltjes die uw afspraken beheersen. Zo voorkomt u achteraf (kostbare) verrassingen en weet u zeker dat de zaken netjes worden afgerond.

Wijzigingen maken in uw samenlevingsovereenkomst

Als u en uw partner besluiten om wijzigingen te maken aan uw geregistreerd partnerschap , gaat u samen met een premarital mediator in gesprek. Premarital Mediation is kort gezegd; het (opnieuw) afspreken van uw partnerschapscontract Dit kan bijvoorbeeld een samenlevingscontract, geregistreerd partnerschap of huwelijkse voorwaarden zijn.

Tijdens het premarital mediation proces worden lastige onderwerpen aan het licht gebracht en zullen er confronterende vragen gesteld worden. Wie is er bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het inkomen? Welke financiële consequenties ontstaan er als een kinderwens wordt vervuld of onvervuld blijft? Of wat gebeurt er als een partner arbeidsongeschikt raakt door een ongeluk of het huwelijk wilt verbreken?

Meer over premarital mediation.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Wij wisselen graag met u van gedachten over uw persoonlijke situatie.

Gerelateerde berichten

Zo ziet het Premarital Mediation traject eruit.

Zo ziet het Premarital Mediation traject eruit.

Vroeg of laat zullen veel relaties eraan geloven: het opstellen van voorwaarden. Of het nu partnerschapsvoorwaarden zijn, huwelijkse voorwaarden of…
4 redenen om met een parenting coordinator te werken

4 redenen om met een parenting coordinator te werken

Wanneer jij en je ex-partner na een scheiding onenigheid met elkaar hebben of krijgen, heeft die situatie waarschijnlijk een negatieve…
15 dingen die koppels vergeten te bespreken voordat ze gaan trouwen (of samenwonen)

15 dingen die koppels vergeten te bespreken voordat ze gaan trouwen (of samenwonen)

Uit onderzoek blijkt dat, onder meer, gebrek aan communicatie en onrealistische (of onuitgesproken) verwachtingen de meest voorkomende redenen zijn waarom…