Gevolgen van een scheiding

Een scheiding heeft niet alleen effect op uw (financiële) situatie, maar ook op uw omgeving

Van uw partner scheiden is tegenwoordig niet meer taboe als dat het ooit was. Ongeveer een derde van de huwelijken eindigt tegewoordig in een echtscheiding. Een scheiding heeft onder andere gevolgen voor uw financiële situatie en de levens van uw kinderen. Deze gevolgen zetten we graag even voor up een rij.

Aan welke gevolgen moet u denken als u gaat scheiden?

Gevolgen van een (vecht)scheiding voor een kind

Een scheiding heeft een aanzienlijke impact op kinderen. De veilige thuisbasis valt weg en er vinden grote veranderingen plaats in hun dagelijks leven. Kinderen wonen na een scheiding vaak op twee plekken en wisselen misschien zelfs van school. Het komt ook voor dat zij een van de ouders minder vaak zien. Kinderen voelen zich veelal afgewezen, eenzaam en in de steek gelaten.

U gaat als partners uit elkaar, maar blijft nog wel samen de ouders van uw kind(eren). Daarom is het van groot belang om – ondanks de gebeurtenissen – te blijven samenwerken. Zo blijft de (emotionele) schade van uw kinderen beperkt. Voorkom dat zij conflicten tussen u en uw ex-partner meemaken, maar blijf wel respectvol met elkaar en de kinderen communiceren.

Soms komen de (psychologische) gevolgen direct tot uiting, maar het kan ook wat langer duren voor deze zichtbaar zijn. Daarom is het belangrijk om kinderen voor, tijdens en na het scheidingsproces nauwlettend in de gaten te houden. Luister naar uw kind en biedt steun waar nodig. Maak duidelijk dat de scheiding niet zijn of haar schuld is en toon begrip voor de emoties die hij of zij heeft.

Zitten u en uw ex-partner niet op één lijn als het aankomt op de afspraken in- of opstellen van het ouderschapsplan? Schakel dan een Parenting Coordinator in. Dit is niet alleen sneller en goedkoper dan procederen, het belang van het kind wordt centraal gezet door een onafhankelijke partij. 

Financiële en fiscale gevolgen van een echtscheiding

Een echtscheiding heeft financiële en fiscale gevolgen. De gevolgen met het grootste effect staan hieronder voor u op een rij.

Het scheidingsproces

De scheiding zelf kost geld: u moet de advocaat/mediator. Ook de rechtbank moet u een vergoeding (griffierecht) betalen. Kunt u deze kosten niet dragen? Dan kunt u in aanmerking komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand.

De belasting

Zodra het verzoek tot echtscheiding is ingediend en u staat ingeschreven op een ander adres dan uw (ex) partner, bent u voor de Belastingdienst fiscaal partner af. Dat betekent dat u geen fiscaal partnerschap heeft en afzonderlijk belastingaangifte kunt doen. Wij raden aan om met een financieel adviseur uw situatie te bespreken.

Uw (koop)woning

Is er sprake van een koopwoning? Dan moet u beslissen wie er in de woning blijft wonen. Als u beide niet in staat bent om de hypotheek alleen te dragen, dan kunt u het beste uw huis in de verkoop zetten. Ook hierbij dient u de fiscale regelgeving in de gaten te houden.

  • U verlaat de woning

Dan heeft u vaak nog twee jaar recht op (hypotheek)renteaftrek voor de woning waar u niet langer woont. Het kan ook zijn dat u de betaalde rente en het bedrag van het eigenwoningforfait kunt opgeven als partneralimentatie.

Koopt u direct na het verlaten van de woning een andere eigen woning? Dan kunt u gedurende maximaal twee jaar voor beide woningen de rente aftrekken. De hoogte van de (hypotheek)renteaftrek hangt af van uw aandeel in het eigendom van de woning en de eigenwoningschuld.

  • U blijft in de woning wonen

Blijft u in de woning wonen? Dan hangt het af van uw situatie of u de betaalde (hypotheek)rente kunt aftrekken. Misschien moet u door uw (ex-)partner betaalde rente of een deel van het bedrag van het eigenwoningforfait als ontvangen partneralimentatie opgeven.

Het pensioen en de Wet verevening Pensioenrechten bij Scheiding

Wist u dat uw scheiding ook gevolgen heeft voor de verdeling van uw opgebouwde pensioen? Het ouderdoms- en bijzonder nabestaandenpensioen (partnerpensioen) dat u tijdens uw huwelijk heeft opgebouwd, wordt verdeeld wanneer u echt met pensioen gaat. U kunt tijdens het scheidingsproces hier al afspraken over te maken.

De inboedel, inkomsten en schulden

Bent u getrouwd in gemeenschap van goederen? Dan moet u (de waarde van) al het gemeenschappelijke bezit eerlijk verdelen. Denk aan de koopwoning en de inboedel, maar ook aan gezamenlijke bankrekeningen, schulden en een waarde opbouw in verzekeringsproducten. De waarde ervan wordt vastgesteld op de datum dat het verzoek tot echtscheiding is ingediend (de zogenaamde peildatum), tenzij u daar samen afwijkende afspraken over maakt.

Komt u er samen niet uit? Dan wordt de rechter gevraagd een (wijze van) verdeling vast te stellen.

Waar heeft u recht op na de scheiding

Na uw scheiding kunt u mogelijk aanspraak maken op (een aantal) door de overheid geregelde voorzieningen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Bijstandsuitkering.

Deze uitkering wordt aangevraagd bij de gemeente waar u woont. Hiervoor moet uw ex-partner zijn uitgeschreven op uw adres en het verzoek tot echtscheiding moet zijn ingediend.

Komt u na uw echtscheiding financieel niet rond en/of heeft u kinderen? Dan kunt u in aanmerking komen voor alimentatie. Alimentatie is een financiële bijdrage voor de kosten van levensonderhoud van gewezen partners dan wel de kinderen.

Let op! Indien uw ex-partner een uitkering van de gemeente ontvangt, kan er sprake zijn van bijstandsverhaal. Of u wordt door de gemeente, alvorens zij een uitkering toekennen, verzocht eerst te onderzoeken of uw ex-partner een bijdrage in de kosten van u en/of de kinderen moet betalen.

  • Kindgebonden budget en zorg-, huur- of kinderopvangtoeslag.

Deze toeslagen kunt u aanvragen bij de Belastingdienst. Kwam u hier al voor in aanmerking? Dan kan het bedrag hoger uitvallen zodra het inkomen van uw ex-partner niet wordt meegerekend.

  • Kinderbijslag

De kinderbijslag regelt u bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en wordt na de scheiding aan u betaald of verdeeld bij co-ouderschap.

Weten wat wij voor u kunnen betekenen?

Wij begrijpen dat het niet eenvoudig is om de gevolgen van uw echtscheiding te overzien. Daarom staan wij u graag te woord als u meer wilt weten over de mogelijke gevolgen van een echtscheiding. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

Gerelateerde berichten

Zo ziet het Premarital Mediation traject eruit.

Zo ziet het Premarital Mediation traject eruit.

Vroeg of laat zullen veel relaties eraan geloven: het opstellen van voorwaarden. Of het nu partnerschapsvoorwaarden zijn, huwelijkse voorwaarden of…
4 redenen om met een parenting coordinator te werken

4 redenen om met een parenting coordinator te werken

Wanneer jij en je ex-partner na een scheiding onenigheid met elkaar hebben of krijgen, heeft die situatie waarschijnlijk een negatieve…
15 dingen die koppels vergeten te bespreken voordat ze gaan trouwen (of samenwonen)

15 dingen die koppels vergeten te bespreken voordat ze gaan trouwen (of samenwonen)

Uit onderzoek blijkt dat, onder meer, gebrek aan communicatie en onrealistische (of onuitgesproken) verwachtingen de meest voorkomende redenen zijn waarom…