Scheiden heeft niet alleen persoonlijke en financiële gevolgen voor uzelf, maar is ook van behoorlijke invloed op uw omgeving. Tijdens een scheiding staat u opeens voor verschillende vraagstukken waar u eerder nooit bij stil hoefde te staan. Bij een scheiding met kinderen krijgt u ook nog eens te maken met de psychische gevolgen van de impact van een scheiding voor hen. Om u zoveel mogelijk inzicht te bieden in wat er komen gaat, hebben we de belangrijkste gevolgen voor u op een rij gezet
VZ Advocaten en mediators is een advocatenkantoor enkel en alleen gespecialiseerd in het personen- en familierecht en (scheidings)mediation. Alle aspecten van het leven vind je hier terug. Letterlijk van de wieg tot het graf.
Met u nemen wij op een duidelijke en heldere wijze uw rechtspositie door en zoeken wij naar de oplossing die bij u past.
Is het nodig om in uw zaak een externe deskundige, zoals bijvoorbeeld een fiscalist, accountant, pensioenadvsieur, of (kinder)coach in te schakelen? Dan kunt u ervan uitgaan dat ons Nederlandse en Duitse netwerk de beste kandidaten voor die job heeft. Als u uw eigen adviseurs wilt laten meekijken, dan is dat natuurlijk ook geen probleem! Wij garanderen dan een prettige en adequate samenwerking!
Bent u op zoek naar een advocatenkantoor in Groningen of Hengelo dat gespecialiseerd is in familierecht? Dan hoeft u niet verder te zoeken. Bij VZ Advocaten en mediators kijken we graag met u mee.
Een scheiding heeft een aanzienlijke impact op kinderen. De veilige thuisbasis valt weg en er vinden grote veranderingen plaats in hun dagelijks leven. Kinderen wonen na een scheiding vaak op twee plekken en wisselen misschien zelfs van school. Het komt ook voor dat zij een van de ouders minder vaak zien. Kinderen voelen zich veelal afgewezen, eenzaam en in de steek gelaten.
Hoewel jullie als partners uit elkaar gaan, blijven jullie nog wel samen de ouders van jullie kind(eren). Daarom is het van groot belang om – ondanks de gebeurtenissen – te blijven samenwerken. Zo blijft de (emotionele) schade van uw kinderen zo veel als mogelijk beperkt. Voorkom dat zij conflicten tussen u en uw ex-partner meemaken. Blijf respectvol met elkaar en de kinderen communiceren. Als ouders zijn jullie verplicht een ouderschapsplan op te stellen
Soms komen de (psychologische) gevolgen bij kinderen direct tot uiting, maar het kan ook wat langer duren voor deze zichtbaar zijn. Daarom is het belangrijk om kinderen voor, tijdens en na het scheidingsproces nauwlettend in de gaten te houden. Luister naar jullie kind(eren) en biedt steun waar nodig. Maak duidelijk dat de scheiding niet zijn of haar schuld is en toon begrip voor de emoties die uw kind heeft.
Zitten u en uw ex-partner niet op één lijn als het aankomt op de afspraken in- of bij het opstellen van het ouderschapsplan? Denk dan eens aan een Parenting Coordinator. Dit is niet alleen vaak sneller en goedkoper dan het vragen van een beslissing van de rechtbank, maar het belang van het kind wordt centraal gezet door een onafhankelijke partij die conflicten zorgvuldig met jullie oplost.
Een echtscheiding heeft verschillende financiële gevolgen. De gevolgen met het grootste effect staan hieronder op een rij.
Scheiden kost geld. Niet alleen moet u de advocaat of mediator betalen, ook bent u verplicht om de rechtbank een vergoeding te betalen (griffierecht). Voor mensen met lage inkomens is er een systeem van gesubsidieerde rechtsbijstand (www.rvr.org) beschikbaar.
Getrouwd in gemeenschap van goederen? Dan moet (de waarde van) al het gemeenschappelijke bezit eerlijk verdeeld worden. Denk bijvoorbeeld aan de koopwoning en de inboedel, maar ook aan gezamenlijke bankrekeningen, schulden en een waarde opbouw in verzekeringsproducten.
De omvang en samenstelling van de gemeenschap wordt vastgesteld op de datum dat het verzoek tot echtscheiding is ingediend (de zogenaamde peildatum), tenzij jullie daar samen afwijkende afspraken over maken. Is er discussie over de waarde van bepaalde goederen dan geldt meestal de datum van verdeling voor de bepaling van de waarde.
Komen jullie er samen niet uit? Dan wordt de rechter gevraagd een (wijze van) verdeling vast te stellen.
Is er sprake van een koopwoning? Dan moet er beslist worden wie er in de woning blijft wonen. Als jullie beiden niet in staat zijn om de hypotheek alleen te dragen, dan moet het huis verkocht worden. Als er wél iemand in het huis kan blijven wonen, ontstaat één van de volgende situaties:
Wist u dat de scheiding ook gevolgen heeft voor de verdeling van het opgebouwde ouderdomspensioen of bijzonder partnerpension? Het ouderdoms- en bijzonder nabestaandenpensioen (partnerpensioen) dat tijdens het huwelijk is opgebouwd, wordt verevend zodra u met pensioen gaat. U kunt tijdens het scheidingsproces hier al (afwijkende) afspraken over maken.
Een echtscheiding heeft ook fiscale gevolgen.
Zodra het verzoek tot echtscheiding is ingediend en u ingeschreven staat op een ander adres dan uw ex-partner, bent u voor de Belastingdienst fiscaal partner af. Dat betekent dat u geen fiscaal partnerschap (meer) hebt en afzonderlijk belastingaangifte kunt doen.
Na de scheiding kunt u in aanmerking komen voor verschillende toeslagen zoals huurtoeslag, zorgtoeslag en kindgebonden budget. Het is belangrijk om te weten hoe de belastingaangifte verandert en welke financiële voordelen u kunt benutten. Wij raden aan om met een financieel adviseur uw situatie te bespreken.
Na een scheiding kunt u mogelijk aanspraak maken op een aantal wettelijk geregelde voorzieningen. Denk bijvoorbeeld aan:
Bijstandsuitkering.
Deze uitkering wordt aangevraagd bij de gemeente waar u woont. Hiervoor moet uw ex-partner wel zijn uitgeschreven op uw adres en het verzoek tot echtscheiding moet zijn ingediend. Voorwaarde is dat uw ex-partner niet (geheel) kan bijdragen in de kosten van levensonderhoud van u (en de kinderen).
Alimentatie
Komt u na de echtscheiding financieel niet rond en/of hebben jullie samen kinderen? Dan kunt u in aanmerking komen voor alimentatie. Alimentatie is een financiële bijdrage voor de kosten van levensonderhoud van gewezen partners (partneralimentatie) dan wel de kinderen (kinderalimentatie).
Let op! Indien uw ex-partner een uitkering van de gemeente ontvangt, kan er sprake zijn van bijstandsverhaal. De kans is groot dat u wordt verzocht door de gemeente, alvorens zij een uitkering toekennen, eerst te onderzoeken of uw ex-partner een bijdrage in de kosten van u en/of de kinderen moet/kan betalen.
Kindgebonden budget en zorg-, huur- of kinderopvangtoeslag.
Deze toeslagen kunt u als verzorgende ouder aanvragen bij de Belastingdienst. Kwam u hier al voor in aanmerking? Dan kan het bedrag hoger uitvallen zodra het inkomen van uw ex-partner niet wordt meegerekend.
Kinderbijslag
De kinderbijslag regelt u bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en wordt na de scheiding aan u betaald of (op verzoek) gesplitst bij co-ouderschap.
Wij begrijpen dat het niet eenvoudig is om de gevolgen van uw echtscheiding te overzien. Daarom staan wij u graag te woord als u meer wilt weten over de mogelijke gevolgen van een echtscheiding. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.
Campus Business Center
Jan Tinbergenstraat 202
7559 ST Hengelo
074 – 8080248
Openingstijden
maandag tot en met vrijdag
09:00 – 17:00
Regus – Groningen, Martini
Pasterwoldseweg 806
9728 BM Groningen
050 – 7901047
Openingstijden
maandag tot en met vrijdag
09:00 – 17:00