Premarital Mediation

Huwelijkse voorwaarden opstellen zoals u die belangrijk vindt

Huwelijkse voorwaarden. Vaak weten de meeste partners niet (meer) wat er specifiek in staat, voordat het te laat is. Hieruit kunnen vervelende situaties ontstaan bij het uit elkaar gaan. Premarital Mediation is een nieuwe vorm van het opstellen van huwelijkse voorwaarden. Tijdens premarital mediation worden de huwelijkse voorwaarden opgesteld aan de hand van gesprekken over verschillende toekomstscenario’s, waardoor een duurzaam huwelijkscontract (of samenlevingsovereenkomst) ontstaat.

Wat houdt premarital mediation in?

Premarital Mediation is kort gezegd; het (opnieuw) afspreken van huwelijkse voorwaarden, ook wel bekend als een prenup (prenuptual agreements). Tijdens het mediation proces duiken we dieper in op lastige onderwerpen en zullen er confronterende vragen gesteld worden. Wie is er bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het inkomen? Welke financiële consequenties ontstaan er als een kinderwens wordt vervuld of onvervuld blijft? Of wat gebeurt er als een partner arbeidsongeschikt raakt door een ongeluk of het huwelijk wilt verbreken?

Door samen onder meer deze vragen door te nemen, komt u erachter wat voor relatie eenieder voor ogen heeft en wat voor relatievorm hierbij past. Met premarital mediation regelen jullie op een praktische manier juridische afspraken die passen bij de verwachtingen die u beiden echt van elkaar hebben. 

Als alles duidelijk is zullen uw overwegingen en uitgangspunten opgenomen worden in een zogeheten considerans bij uw huwelijkse voorwaarden, partnerschapsvoorwaarden of samenlevingsovereenkomst. De considerans zal het vertrekpunt zijn voor de verdere inhoud van uw overeenkomst op maat.

De premarital mediator: Patricia Van der Zalm

 

patricia-van-der-zalmPatricia Van der Zalm staat bekend als een betrokken, praktische en relativerende advocaat. Ze hecht waarde aan een betrouwbare en voortvarende dienstverlening en een goede samenwerking met haar cliënten.

Patricia van der Zalm heeft in 2000 de studie Nederlands recht aan de Universiteit van Utrecht afgerond. Zij is afgestudeerd in twee richtingen, namelijk civiel- en strafrecht. Haar juridische basis heeft zij gelegd bij Damsté Advocaten in Enschede. Daar heeft Patricia eerst een aantal jaren binnen de strafrechtpraktijk gewerkt. Toen zij echter in aanraking kwam met de familierechtpraktijk, smaakte dat naar meer. Inmiddels houdt zij zich al ruim tien jaar alleen nog maar bezig met zaken op het gebied van het familierecht, premarital mediation en scheidingsmediation. 

 

Waarom premarital mediation in plaats van direct naar de notaris?

Wanneer huwelijkse voorwaarden worden opgesteld bij de notaris, hanteert de notaris veelal een gestandaardiseerd format. Dit format laat weinig ruimte over voor persoonlijke wensen en gaat enkel in algemene zin in op specifieke zaken. Vaak vergeten mensen de gemaakte afspraken tegen het licht te houden bij wijzigingen in de leefomstandigheden. Denk hierbij aan arbeidsongeschiktheid, kinderen of andere levensveranderende situaties. Zo kan één algemeen geformuleerde zin in een standaard huwelijks overeenkomst, veel nadelige gevolgen met zich meebrengen en voor discussie zorgen.

Is een prenup opstellen iets voor mij?

Een prenup opstellen is niet alleen voor mensen die op het moment van trouwen rijk zijn of in de toekomst grote erfenissen verwachten te krijgen, zoals de aanname luidt. Zo zien we maar al te vaak dat een partner de baan (deels) heeft opgezegd om voor de kinderen te zorgen. En door een lange tijd niet volledig te hebben gewerkt, maar moeilijk in het eigen levensonderhoud kan voorzien na een huwelijksbeëindiging. Dat soort toekomstperspectieven blijven vaak bij het aangaan van een dergelijke overeenkomst onderbelicht.

We begrijpen dat het onorthodox lijkt om vóór het huwelijk, het samen wonen of tijdens een gelukkige relatie aan mediation te beginnen. ‘Er is toch niks aan de hand?’ Toch is het van belang voor beide (toekomstige) partners om hier goed over na te denken. U wilt natuurlijk dat uzelf, uw partner en eventuele kinderen goed ingedekt zijn bij levensveranderende situaties.

Uw persoonlijke premarital mediator in Hengelo en/of Groningen

VZ Advocaten is een advocatenkantoor enkel en alleen gespecialiseerd in het personen- en familierecht, parenting coordination, premarital mediation en scheidingsmediation. Alle aspecten van het leven vindt u hier in terug. Letterlijk van de wieg tot het graf.

Met u nemen wij op een duidelijke en heldere wijze uw rechtspositie door en zoeken wij naar de oplossing die bij u past. We vinden het belangrijk om zowel oog voor de zaak als de persoon te hebben.

Is het nodig om in uw zaak een externe deskundige in te schakelen? Dan kunt u ervan uitgaan dat ons Nederlandse en Duitse netwerk de beste kandidaten voor die job heeft. Als u uw eigen adviseurs wilt laten meekijken, dan garanderen wij een prettige en passende samenwerking!

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Wij wisselen graag met u van gedachten over uw persoonlijke situatie.

Gerelateerde berichten

Zo ziet het Premarital Mediation traject eruit.

Zo ziet het Premarital Mediation traject eruit.

Vroeg of laat zullen veel relaties eraan geloven: het opstellen van voorwaarden. Of het nu partnerschapsvoorwaarden zijn, huwelijkse voorwaarden of…
4 redenen om met een parenting coordinator te werken

4 redenen om met een parenting coordinator te werken

Wanneer jij en je ex-partner na een scheiding onenigheid met elkaar hebben of krijgen, heeft die situatie waarschijnlijk een negatieve…
15 dingen die koppels vergeten te bespreken voordat ze gaan trouwen (of samenwonen)

15 dingen die koppels vergeten te bespreken voordat ze gaan trouwen (of samenwonen)

Uit onderzoek blijkt dat, onder meer, gebrek aan communicatie en onrealistische (of onuitgesproken) verwachtingen de meest voorkomende redenen zijn waarom…