voordat-we-gaan-trouwen-goed-huwelijk

15 dingen die koppels vergeten te bespreken voordat ze gaan trouwen (of samenwonen)

Uit onderzoek blijkt dat, onder meer, gebrek aan communicatie en onrealistische (of onuitgesproken) verwachtingen de meest voorkomende redenen zijn waarom mensen scheiden. En dat is natuurlijk niet zo gek. 

Daarom hebben wij 15 verschillende gespreksonderwerpen op een rij gezet die koppels zouden moeten bespreken voordat ze gaan trouwen of samenwonen. Door de onderstaande onderwerpen samen te bespreken, zullen teleurstellingen binnen de relatie afnemen en de kans op een goed huwelijk en samenleving toenemen.

Wil je liever hulp bij het voeren van dit gesprek? Kijk dan eens of het premarital mediation wat voor jullie is. 

1. Woonplaats

Vaak wonen koppels al samen voordat ze gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. Toch is het bepalen van een woonplaats niet altijd zo vanzelfsprekend. Hoe zien jullie dit op de korte en lange termijn? Zouden jullie verhuizen voor een baan? Of ga eens na waar jullie eventueel kinderen zouden willen grootbrengen. Misschien wil de ene het liefst in een appartement in een drukke binnenstad wonen, terwijl de ander jullie toekomst ziet in een afgelegen dorpje omringd door natuur.

2. Schulden

Voordat je gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat, is het wel zo handig om elkaar inzicht te geven in de daadwerkelijke hoogte van eventuele (studie) schulden. Dit geeft jullie namelijk als stel de kans om een realistische toekomst te plannen, zonder vervelende financiële verrassingen. Mocht dit na jullie verbintenis pas boven water komen, dan kan dit leiden tot een vermindering in vertrouwen. Niet echt de gewenste start voor een goed huwelijk of geregistreerd partnerschap.

3. (Mentale) gezondheid

Zelfs als je op dit moment kerngezond bent, is dat geen garantie voor de rest van je leven. Daarom zijn erfelijke gezondheidskwalen een belangrijk onderwerp om te bespreken. Denk hierbij niet alleen aan fysieke gezondheid, maar ook mentale gezondheid, Deze aandoeningen kunnen namelijk een rol gaan spelen bij het ouder worden of bij het krijgen van kinderen. Maar denk ook aan wat jullie zouden doen als iemand zwaargewond raakt bij bijvoorbeeld een ongeval en blijvend invalide raakt.

4. Dealbreakers

Samenwonen op zich is vaak al een ‘make it or break it’ moment voor veel koppels. Je ontdekt gauw de gewoontes van een ander, waar je zelf misschien niet zo blij mee bent. Door deze ‘vervelende’ gewoontes te onderzoeken voordat je gaat trouwen, biedt je elkaar de kans om hier rekening mee te houden. Wil de ene bijvoorbeeld liever een opgeruimde omgeving, terwijl de ander houdt van een georganiseerde chaos? Maak hier dan samen afspraken over.

Lees ook: Alles over het premarital mediation traject

 

voordat-je-gaat-samenwonen-trouwen

5. Financiën

Het is belangrijk dat er goede afspraken gemaakt worden over het combineren van jullie financiën voordat jullie gaan trouwen. Bekijk samen goed naar hoe jullie dit precies willen aanpakken. Zo kan je bijvoorbeeld maandelijks een bedrag (afhankelijk van jullie salaris) op een gezamenlijke rekening storten, terwijl jullie beide een eigen rekening behouden. Bespreek goed met elkaar waar de gezamenlijk rekening wel en niet voor gebruikt gaat worden. Wat als iemand in de relatie aanzienlijk meer gaat verdienen? Of als een van jullie stopt met werken om voor de kinderen te zorgen. Hoe verdelen jullie de kosten dan? Allemaal vragen die belangrijk zijn om van tevoren over na te denken.

6. Sociaal leven

Hoe gaat jullie sociale leven er samen uitzien? Vaak worden getrouwde koppels overal samen verwacht. Hoe kijken jullie hier zelf naar? Maar sta ook eens stil over wat jullie willen tijdens een groot evenement. Willen jullie continu samen zijn of liever je eigen gang gaan? Uiteindelijk zullen er ook activiteiten op jullie pad komen die jullie los van elkaar willen doen. Denk bijvoorbeeld aan een vrienden/vriendinnen weekend.

7. Dromen en toekomstplannen

Tijdens een goede relatie of goed huwelijk wil je elkaar natuurlijk zo goed mogelijk ondersteunen. Maar als je na jullie vijf-jarige huwelijksjubileum opeens wordt verrast door je partner, omdat het zijn droom is om een straatmuzikant te worden en hij die achterna gaat, kunnen we ons voorstellen dat je je even achter je oren zult krabben. Geef elkaar daarom voordat je gaat trouwen inzicht in jullie dromen en toekomstplannen. Zo neem je elkaar direct mee in die dromen en kunnen jullie je hier samen op voorbereiden en eventueel plannen maken.

8. Kinderen

Niet iedereen die trouwt wil kinderen. Het is dus van groot belang om het daarover met elkaar te hebben. Maar zelfs als beide partners wél een kinderwens hebben, valt er nog genoeg te bespreken met elkaar. Begin bijvoorbeeld eens over wanneer jullie toe zijn aan kinderen en hoeveel kinderen jullie graag zouden willen. Maar denk ook aan verschillende opvoedingsstijlen of wat je doet als je kind een stoornis of handicap heeft.

9. Geen kinderen kunnen krijgen

Niet iedereen is in staat om zelf kinderen op de wereld te zetten. Daarnaast zijn er ook veel mensen die om uiteenlopende redenen liever zelf geen kind(eren) op de wereld willen zetten. Bespreek dus voordat je gaat trouwen samen welke stappen jullie bereid zijn te nemen en hoe jullie dit zouden willen aanpakken. Maar ook wanneer het moment aangebroken is om je erbij te neerleggen dat het hebben van kinderen voor jullie niet is weggelegd.

10. Samen tijd doorbrengen

Op het moment dat je gaat trouwen kies je ervoor om ‘voor altijd’ bij elkaar te zijn. Maar dat hoeft niet te betekenen dat wanneer jullie het ja-woord tegen elkaar zeggen, je ook letterlijk altijd bij elkaar moet zijn. Mensen zijn hier enorm verschillend in en hebben niet altijd dezelfde behoefte daarin. Daarnaast kun je ook veel samen zijn en toch langs elkaar heen leven. Bespreek met elkaar hoe jullie dit zien in jullie huwelijk.

Lees ook: Samengesteld gezin: Do’s and Don’ts

voordat-je-gaat-trouwen-samenwonen

11. Huishoudelijke taken

Dit is wellicht één van de meest voorkomende items waar koppels tegenaan lopen in hun huwelijk. Wat voor de een misschien heel simpel en logisch is, zal niet altijd voor de hand liggen bij de ander. Maak daarom van tevoren duidelijk aan elkaar wat jullie verwachtingen zijn van elkaar als het om de huishoudelijke taken gaat.

12. Vreemdgaan

Het moment dat je in je omgeving gaat rondvragen wanneer iemand vreemdgaat, kom je er al gauw achter dat dit niet voor iedereen hetzelfde betekent. Voor de een is vreemdgaan wanneer de ander met iemand op een flirterige toon (online) praat, terwijl het voor een ander pas als vreemdgaan wordt beschouwd als er intiem contact is geweest met een ander. Door dit goed te bespreken voordat je gaat trouwen, zul je hier niet op een later moment miscommunicatie over krijgen. Je weet dan wat voor de ander acceptabel is en wat niet.

Lees ook: Zo ga je om met ontrouw

13. Pensioen

In de meeste gevallen zie je dat in Nederland veel mensen sparen voor hun pensioen via een pensioenfonds d.m.v. een werkgever. Toch is dit niet in iedere situatie het geval. Zo heeft bijvoorbeeld niet iedere werkgever dit ingebouwd in het contract en geldt dit niet voor zelfstandige ondernemers. Is je partner een Zzp’er? Dan zal die altijd zelf geld opzij moeten zetten voor zijn/jullie pensionering. Maar denk ook aan andere scenario’s. Nemen jullie kinderen en stopt een ouder (tijdelijk) met werk? Hoe wordt het pensioen dan geregeld of verdeeld als jullie uit elkaar gaan?

14. Overlijden

Helaas weet je nooit wanneer het leven van jou of van je partner eindigt. Daarom is het handig om voor het huwelijk te bespreken wat jullie verwachtingen daarin zijn. Hoewel we begrijpen dat je hier voordat je gaat trouwen nog niet aan wilt denken, is het toch belangrijk dit door te spreken. Maar denk ook aan wat er moet gebeuren als iemand ongeneeslijk ziek wordt. Het is raadzaam deze onderwerpen te bespreken wanneer ze (nog) niet van toepassing zijn, dan wanneer jullie er middenin zitten.

15. Zorg voor ouders

In de meeste gevallen worden je ouders oud en kunnen ze soms zelfs ernstig ziek worden. Hoe ziet de zorg er dan uit voor hen? Hoewel het voor de ene vanzelfsprekend is om ze te helpen aan een plekje in een verzorgingshuis, wil de ander ze misschien liever zelf in huis en verzorgen. Bespreek voordat jullie gaan trouwen samen hoe jullie een dergelijk scenario voor ogen hebben.

Tip: Leg de informatie vast

Als familierecht advocaten zien wij jammer genoeg maar al te vaak dat het misgaat wanneer de afspraken niet goed op papier staan. Soms zijn er wel huwelijkse voorwaarden gesloten en denken mensen het goed geregeld te hebben, maar dan blijkt in de praktijk dat de huwelijkse voorwaarden niet langer bij de ontstane situatie passen of in zijn geheel niet gedacht is aan een bepaalde situatie. Dat is, zo is onze ervaring, vaak het startsein voor veel narigheid bij een scheiding. Voordat koppels gaan trouwen of samenwonen gunnen ze elkaar de hele wereld. Maar als het huwelijk of de relatie tot een einde komt, kan het kleinste detail nog een discussie opleveren.

Door deze gespreksonderwerpen te bespreken en de uitkomsten goed vast te leggen, verzeker je elkaar van een basis voor een goede relatie of huwelijk. Niet alleen hebben jullie inzicht gekregen in elkaars verwachtingen, ook heb je elkaar nóg beter leren kennen.

Wil je liever hulp bij het voeren van dit gesprek en het vastleggen van de gemaakte afspraken? Neem dan eens een kijkje naar wat onze premarital mediator voor je kan betekenen.

Gerelateerde berichten

Zo ziet het Premarital Mediation traject eruit.

Zo ziet het Premarital Mediation traject eruit.

Vroeg of laat zullen veel relaties eraan geloven: het opstellen van voorwaarden. Of het nu partnerschapsvoorwaarden zijn, huwelijkse voorwaarden of…
4 redenen om met een parenting coordinator te werken

4 redenen om met een parenting coordinator te werken

Wanneer jij en je ex-partner na een scheiding onenigheid met elkaar hebben of krijgen, heeft die situatie waarschijnlijk een negatieve…
De 10 stappen van een mediationproces bij scheiding

De 10 stappen van een mediationproces bij scheiding

Jij en/of je partner heeft/hebben besloten dat het beter is om uit elkaar te gaan. Jullie weten dat je een…