partner-gaat-vreemd

Mijn partner gaat vreemd, wat nu? Zo ga je om met ontrouw

Ben je er zojuist achter gekomen dat je partner vreemdgaat? Dan breekt er – helaas – een moeilijke periode aan. Een periode waarin je belangrijke keuzes dient te maken die bepalend zijn voor jouw toekomst en die van je partner. Maar wat kun je het beste doen als hij of zij jou heeft bedrogen? En hoe weet je eigenlijk of je de juiste keuzes maakt? Hoewel elke situatie anders is, geven wij enkele tips die jou verder kunnen helpen.

Vreemdgaan is een van de meest voorkomende aanleidingen van (echt)scheidingen. Soms komt het compleet uit de lucht vallen. In andere gevallen loopt de relatie al een tijdje niet zo lekker en is ontrouw slechts een bevestiging. Maar hoe je het ook went of keert; het moment waarop je erachter komt, is verschrikkelijk.

Allerlei gevoelens passeren de revue en je neemt je relatie onder de loep. Heb je jouw partner wel voldoende aandacht gegeven of vond er op een bepaald moment een kentering plaats? Misschien heeft het niets met jou te maken, maar is je partner gewoon verliefd geworden op iemand anders. Maar wie is deze persoon en wat heeft hij/zij wel wat jij niet hebt?

Het antwoorden op al deze ‘waarom’-vragen kan enkel hij of zij zelf geven. Je wilt het misschien liever niet horen, maar de reden(en) van zijn of haar gedrag heeft invloed op de te nemen vervolgstappen.

Zie je het niet zitten om jullie relatie voort te zetten? Probeer alsnog respectvol uit elkaar te gaan. Wij helpen jou en je partner graag. Neem vrijblijvend contact op voor advies.

Wat te doen als je partner vreemdgaat? 4 tips om er op een goede manier mee om te gaan

Je kunt nadat je erachter bent gekomen direct je koffers pakken of je partner buiten de deur zetten. Maar dat is niet zo eenvoudig als het lijkt. Je hebt immers in de loop der jaren samen gebouwd iets opgebouwd. Denk bijvoorbeeld aan kinderen, een gekocht huis of de financiële situatie.

Wij kunnen niet zeggen dat jij jouw partner moet verlaten of vergeven. Wel kunnen wij tips geven – gebaseerd op onze eigen ervaringen – die jou wellicht verder helpen.

 

1. Praat met hem of haar over jouw bevindingen

Weet jij dat je partner vreemdgaat, maar is hij nog niet op de hoogte van jouw ontdekking? Confronteer hem dan met jouw bevindingen. Geef hem of haar de ruimte om erover te praten – probeer geen ruzie te maken. Geeft je partner zijn ontrouw toe en bespeur je spijt? Dan biedt het in elk geval meer ruimte om verder te praten over de gevolgen voor jullie relatie.

Samen maken jullie het besluit om bij elkaar te blijven of uit elkaar te gaan. Ongeacht de keuze is het van belang om compromissen te sluiten en (nieuwe) afspraken te maken.

 

2. Jullie besluiten de relatie voort te zetten

Een dapper besluit, die misschien niet eenvoudig is maar zeker niet onmogelijk. Als jullie sámen achter dit besluit staan en bereid zijn om voor elkaar te vechten, heeft het een kans van slagen. Het vertrouwen moet immers teruggewonnen worden. Dat kost tijd, geduld en eerlijkheid.

Bespreek onder andere met elkaar welke fouten worden vergeven en welke niet. Vertel elkaar waar jullie elkaar tegemoet willen komen in elkaars behoefte(n) en aan welke ‘minder sterke’ punten jullie willen werken. Op die manier kunnen jullie een nieuwe, eerlijke start van jullie relatie realiseren.

 

3. Jullie besluiten de relatie te beëindigen

Heeft je partner je voor een langere tijd bedrogen of is hij/zij verliefd geworden op een ander? Dan is het beëindigen van een relatie soms de beste oplossing. Probeer in dat geval zo goed mogelijk uit elkaar te gaan.

  • Maak duidelijke afspraken en zet deze op papier zodat er geen onduidelijkheden over ontstaan.
  • Probeer om geen wraakgevoelens te koesteren, maar om samen een goede middenweg te vinden. Dat doe je door je eigen verantwoordelijkheid te nemen en niet alleen met een beschuldigende vinger naar de ander te wijzen. Kijk ook naar jezelf en naar wat jij anders had kunnen doen.
  • En tracht om uiteindelijk te berusten. Zo houd jij de eer aan jezelf en bespaar jij jezelf, je (ex-)partner en de omgeving een ellendig proces. Haatgevoelens voor de ander lossen immers niets op.

Toe aan een persoonlijk (en vrijblijvend) gesprek met een professional? Wij staan voor jou klaar! Je kunt ons gerust bellen voor advies, zodat je even van gedachten kunt wisselen over jouw situatie.

4. Herstel het vertrouwen, in jezelf en een ander

Overspel kan leiden tot een deuk in het (zelf)vertrouwen. Met deze tips herstel je het vertrouwen weer in jezelf én de ander:

  • Geef jezelf de tijd en de kans om al je gevoelens te uiten. Op den duur overzie je je gevoel beter. Schrijf je gevoel van je af of zoek steun bij een goede vriend door over de situatie te praten. Zo voorkom je dat je jezelf teveel terugtrekt en in negatieve spiraal terecht komt.
  • Leg de oorzaken niet volledig neer bij je partner, maar durf ook naar jezelf te kijken. Wat zegt deze situatie over jou? Probeer te relativeren.
  • Misschien is dit wel de lastigste: probeer mededogen voor je partner te voelen. Hoewel is niet zo lijkt, is vreemdgaan een emotionele dwang. Realiseer dat jouw partner een probleem ervaart en hierop anticipeert uit zelfbehoud.
  • Laat los en ga verder. Leer van je ervaringen zodat het niet nog eens gebeurt. Uiteindelijk kom je er sterker uit – samen of alleen.

Zie je het niet zitten om jullie relatie voort te zetten? Probeer alsnog respectvol uit elkaar te gaan. Wij helpen jou en je partner graag. Neem vrijblijvend contact op voor advies.

Gerelateerde berichten

Ik wil niet scheiden, maar mijn partner wel. Wat moet ik nu doen?

Ik wil niet scheiden, maar mijn partner wel. Wat moet ik nu doen?

“Maar ik wil helemaal niet scheiden!”, dacht je op het moment dat je partner aangaf bij je weg te willen…
Scheiden of niet? Wat je het beste kunt doen bij twijfel

Scheiden of niet? Wat je het beste kunt doen bij twijfel

Is je relatie niet meer wat het ooit was en vraag je je wel eens af of je moet scheiden…
Relatie verbreken? Tips om te ‘dealen’ met een relatiebreuk

Relatie verbreken? Tips om te ‘dealen’ met een relatiebreuk

Wanneer je met het idee rondloopt om jouw relatie te verbreken, begint er een lastige periode. Een periode vol overwegingen,…