Advocaten in echtscheiding

Snel en soepel naar een nieuwe fase van jouw leven door middel van professionele begeleiding van ervaren advocaten tijdens je echtscheiding

Een echtscheiding is een zeer ingrijpende gebeurtenis waarbij veel geregeld moet worden. Niet alleen op persoonlijk vlak maar ook financieel. Daarnaast is ook niet iedere scheidingsituatie is hetzelfde.

Kies voor een naadloze overgang naar de volgende fase van jouw leven met onze gespecialiseerde echtscheidingsadvocaten aan je zijde. Wij staat klaar om je door elk aspect van het juridische proces te leiden. Van complexe wettelijke procedures tot delicate financiële regelingen en kinderkwesties. Wij streven ernaar om je echtscheiding soepel en eerlijk af te handelen, zodat je met vertrouwen naar de toekomst kunt kijken.

Waarom scheiden met een advocaat?

In het turbulente landschap van echtscheidingen kan de expertise van een ervaren advocaat een onmisbaar kompas zijn, dat je helpt om met vertrouwen en helderheid door deze uitdagende overgangsperiode te navigeren. Hoewel scheiden op zichzelf al een emotioneel en complex proces is, kan het betrekken van een gespecialiseerde advocaat aanzienlijke voordelen opleveren die verder reiken dan alleen juridisch advies.

Uw persoonlijke echtscheidingsadvocaten in Hengelo en Groningen​

Wij staan als echtscheidingsadvocaat- en mediator geregistreerd bij de vereniging van Familierechtadvocaten en Scheidingsbemiddelaars (vFAS) en de Mediatorsfederatie Nederland (MfN). Tevens is Patricia van der Zalm lid van de Kring van Scheidingsspecialisten en als mediator lid van de Stichting Prenups. Wij kunnen daarom optreden zowel als advocaat voor één partij én als advocaat-scheidingsmediator van twee partijen.

Jouw emoties en situatie vragen om een aanpak die bij jouw past, waar jij je goed bij voelt en vertrouwen in hebt. Wij streven altijd naar een langdurige regeling die jullie beider instemming heeft. Wij kijken pas naar de optie procederen als het echt niet anders kan. Zeker als er kinderen in het spel zijn.

Wil je met ons van gedachten wisselen over jouw persoonlijke situatie? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij staan je graag te woord!

advocaten-hengelo-familierecht-mediation

De voordelen van het scheiden met een advocaat

1. Rechtsgeldigheid en procedurele expertise: Echtscheidingsprocedures variëren sterk afhankelijk van de rechtsgebieden en individuele omstandigheden. Een gekwalificeerde advocaat begrijpt de specifieke regels en voorschriften die op jou van toepassing zijn. Dit verzekert niet alleen dat de juridische stappen correct worden gevolgd, maar ook dat je alle noodzakelijke documenten op tijd indient en voldoet aan de wettelijke vereisten voor een geldige scheiding.

2. Bemiddeling en onderhandeling: Tijdens een echtscheiding kunnen geschillen ontstaan over eigendommen, financiën, zorg voor kinderen en andere zaken. Een bekwaam advocaat fungeert als jouw bemiddelaar en onderhandelaar, waardoor emotionele spanningen verminderd worden en je de best mogelijke uitkomst kunt bereiken. Hun ervaring in het omgaan met complexe situaties kan helpen bij het vinden van redelijke oplossingen voor beide partijen.

3. Bescherming van rechten: Ongeacht de aard van je scheiding, is het van vitaal belang om je rechten te beschermen. Een advocaat begrijpt jouw rechten volledig en zal ervoor zorgen dat ze worden gehandhaafd gedurende het hele proces. Dit is vooral belangrijk bij gevallen van een oneerlijke verdeling van eigendommen, onjuiste financiële afspraken en andere mogelijke misstanden.

4. Emotionele afstand en objectiviteit: Een scheiding is vaak emotioneel beladen, waardoor rationeel denken bemoeilijkt wordt. Een advocaat biedt de broodnodige emotionele afstand en objectiviteit. Hierdoor kunnen beslissingen op basis van feiten en rede worden genomen, wat resulteert in meer weloverwogen keuzes voor de toekomst.

5. Kindgerichte benadering: Als er kinderen bij de scheiding betrokken zijn, komt hun welzijn op de eerste plaats. Advocaten met ervaring in familierecht begrijpen de gevoelige aard van kinderkwesties en zullen werken aan oplossingen die in het belang van de kinderen zijn. Van zorgregelingen tot kinderalimentatie, een advocaat zal ervoor zorgen dat de belangen van jullie kinderen worden beschermd.

In een periode waarin veranderingen en onzekerheden de boventoon voeren, kan de samenwerking met een advocaat je de stabiliteit bieden die je nodig hebt. 

Wanneer heb je een scheidingsadvocaat nodig?

Het besluit om een huwelijk te beëindigen is zelden eenvoudig, en terwijl sommige echtparen het proces zonder al te veel complicaties kunnen doorlopen, zijn er momenten waarop de betrokkenheid van een ervaren echtscheidingsadvocaat essentieel wordt. De volgende situaties signaleren duidelijk wanneer het tijd is om juridische ondersteuning in te schakelen voor een soepel verloop van het proces.

1. Complex financieel landschap: Als jullie financiële situatie ingewikkeld is, bijvoorbeeld vanwege gedeelde eigendommen, investeringen, bedrijfsbelangen of complexe financiële regelingen, is het raadzaam om een advocaat in te schakelen. Zij kunnen je helpen bij het waarborgen van een eerlijke verdeling van activa en het begrijpen van de mogelijke fiscale implicaties.

2. Onenigheid over de zorg voor de kinderen: Geschillen over de zorg en het welzijn van kinderen kunnen snel escaleren. Een advocaat met expertise in familierecht kan je helpen bij het opstellen van duidelijke en redelijke zorgregelingen, waarbij het belang van de kinderen altijd voorop staat.

3. Vermogensongelijkheid: In gevallen waarin er een aanzienlijk verschil is in de financiële situatie van beide partners, kan een advocaat je rechten beschermen en ervoor zorgen dat je een eerlijk aandeel krijgt, vooral als er sprake is van vermogensverberging of oneerlijke financiële afspraken.

4. Juridische documenten en procedures: Het invullen en indienen van juridische documenten is een cruciale stap in het scheidingsproces. Als je niet bekend bent met de juridische terminologie en procedures, kan een advocaat je begeleiden om ervoor te zorgen dat alles correct en tijdig wordt ingediend.

5. Communicatiemislukking: Als communicatie tussen jou en je partner vastloopt, kan een advocaat als bemiddelaar fungeren. Ze kunnen helpen bij het faciliteren van constructieve gesprekken en het vinden van compromissen, wat kan bijdragen aan een vlottere en minder conflictueuze scheiding.

6. Complexe juridische vragen: Sommige scheidingen omvatten ingewikkelde juridische vraagstukken, zoals internationale aspecten, erfrecht, huwelijkse voorwaarden of samenlevingsovereenkomsten. In dergelijke gevallen is een ervaren advocaat onmisbaar om je door de complexiteit heen te loodsen.

Een echtscheiding is meer dan alleen het beëindigen van een huwelijk; het is een overgang naar een nieuwe levensfase. Als je merkt dat je jezelf in een van deze situaties bevindt, kan het raadzaam zijn om de deskundige begeleiding van een echtscheidingsadvocaat in te roepen. Ze staan klaar om je te helpen bij het navigeren door de uitdagingen en onzekerheden, en om je een stevige basis te bieden voor een positieve toekomst.

Echtscheidingsadvocaat of echtscheidingsmediator?

Het proces van echtscheiding kan op vele manieren worden benaderd, en een van de meest cruciale beslissingen die je moet nemen, is of je een echtscheidingsadvocaat of een scheidingsmediator moet inschakelen. Elk heeft zijn eigen voordelen en is geschikt voor verschillende situaties. Hier is een overzicht om je te helpen bij het maken van de juiste keuze voor jouw unieke reis.

 

Kiezen voor een Echtscheidingsadvocaat:

Complexiteit van de zaak: Als je situatie complex is, bijvoorbeeld vanwege uitgebreide eigendommen, financiële activa of gecompliceerde juridische kwesties, kan een echtscheidingsadvocaat je begeleiden door de technische en juridische aspecten van het proces.
Bescherming van rechten: Als je je zorgen maakt over mogelijke oneerlijke praktijken, zoals vermogensverberging of het niet nakomen van financiële verplichtingen, kan een advocaat je rechten beschermen en ervoor zorgen dat je een eerlijk aandeel krijgt.
Geschillen en conflicten: Als er veel conflicten zijn tussen jou en je partner, kan een advocaat fungeren als bemiddelaar om geschillen op te lossen en te zorgen voor een eerlijke en rechtvaardige uitkomst.

 

Kiezen voor een Scheidingsmediator:

Samenwerking en communicatie: Als je en je partner bereid zijn om samen te werken en openlijk te communiceren, kan een mediator je begeleiden bij het bereiken van onderling overeengekomen oplossingen zonder tussenkomst van een rechter.
Zorgregeling en/of co-ouderschap: Als het welzijn van kinderen een prioriteit is, kan een mediator je helpen bij het opstellen van een doordachte zorgregeling en/of co-ouderschapsovereenkomst die de belangen van de kinderen dienen.
Kosten en tijd: Mediation kan vaak sneller en kosteneffectiever zijn dan een juridische strijd. Als je de kosten en de tijd van een gerechtelijke procedure wilt minimaliseren, kan mediation een goede keuze zijn.

Lees hier meer over scheidingsmediation

 

Overwegingen voor beide

Persoonlijke voorkeur: Overweeg hoe je je comfortabeler voelt: werken met een individuele advocaat die jouw juridische belangen behartigt, of samenwerken met een neutrale mediator om gezamenlijk overeenstemming te bereiken.
Complexiteit van emoties: Als de scheiding emotioneel uitdagend is, kan een mediator je helpen bij het aanpakken van emotionele hindernissen en het creëren van een positieve communicatieomgeving.
Gedeelde kosten: In sommige gevallen kunnen zowel een advocaat als een mediator betrokken zijn, waarbij de kosten en taken worden verdeeld op basis van hun respectieve expertise.

Een echtscheiding aanvragen (de procedure)

Een echtscheiding loopt altijd via een procedure bij de rechtbank. Daar heb je altijd een echtscheidingsadvocaat bij nodig. Zonder advocaat kunt je bij de rechtbank namelijk geen verzoek tot echtscheiding indienen.

Fase 1: De echtscheidingsprocedure bepalen

Mogelijkheid 1: Samen afspraken maken zonder hulp
In sommige gevallen kun je samen met jouw partner (tijdelijke) afspraken maken. Mocht dat mogelijk zijn, dan kan je deze samen op papier zetten. Een advocaat ondersteunt jullie door later de gemaakte afspraken vast te leggen in een echtscheidingsconvenant. Deze wordt dan ingediend bij de rechter. Alleen een advocaat kan de scheiding aanvragen bij de rechter.

Bij het maken van afspraken, denk dan aan de volgende onderwerpen:
● De kinderen
● Verdeling van de woning
● Verdeling van de inboedel
● Kinder- en partneralimentatie
● Schulden

Mogelijkheid 2: Afspraken maken met behulp van een mediator
Mochten jullie er samen niet uitkomen, dan kunnen jullie overwegen om een mediator in te schakelen. Een advocaat-scheidingsmediator begeleidt jullie door het gesprek tussen jou en jouw ex-partner, maar neemt geen beslissingen. De mediator helpt enkel bij het vinden van oplossingen waarover jullie beide tevreden zijn en begeleidt het scheidingsproces.

Ook in dit geval legt de mediator de gemaakte afspraken vast in een echtscheidingsconvenant. Deze wordt dan ingediend bij de rechter in combinatie met een gezamenlijk verzoekschrift tot scheiding waarbij de rechtbank wordt verzocht de gemaakte afspraken te bekrachtigen.

Lees hier meer over mediation bij scheiden.

Mogelijkheid 3: Afspraken maken met behulp van een advocaat

In sommige gevallen lukt het niet om via mediation afspraken te maken. Het kan zijn dat de reden van jullie echtscheiding ervoor zorgt dat je niet meer in één ruimte wilt zijn met elkaar of bijvoorbeeld doordat iemand mediation weigert. Schakel dan de hulp in van een gespecialiseerd advocaat.

Een advocaat staat tijdens de scheiding aan jouw kant en behartigt je belangen. Wij zijn dan in staat om te onderhandelen met de advocaat van jouw ex-partner. Ook in dit geval vraagt een advocaat de echtscheiding aan bij de rechter.

Fase 2: De rol van de rechter

De rechter speelt altijd een rol wanneer jij en je partner scheiden. Maar de mate waarin een rechter een rol speelt verschilt. Zijn jullie er samen uitgekomen? Dan hoeft de rechter niet veel meer te beslissen. Maar dat is niet altijd het geval.

Worden jullie het niet (geheel) eens over de (gevolgen van jullie) echtscheiding? Dan kun je – op eigen verzoek– aan de rechter vragen beslissingen te nemen. Denk bijvoorbeeld dan aan een beslissing over de zorgregeling voor de kinderen, de hoogte van een te betalen alimentatie en de verdeling van de gezamenlijke vermogensbestanddelen.

Als echtscheidingsadvocaten informeren en adviseren wij jullie over de (on)mogelijkheden van zo’n procedure. Daarnaast stellen wij de noodzakelijke processtukken voor je op en begeleiden wij je tijdens de mondelinge behandeling van jouw zaak bij de rechter/in de rechtbank.

Ben je het niet eens met de uitspraak van de rechter, dan heb je de mogelijkheid om in hoger beroep te gaan. Hiervoor heb je drie maanden de tijd om dit te beslissen.

 

Fase 3: De scheiding is officieel

Wanneer de uitspraak van de rechter is ingeschreven in het register van jouw gemeente, is de scheiding officieel. Als advocaat regelen wij deze inschrijving voor je.

Kosten van het scheiden met advocaat

Bij VZ Advocaten begrijpen we dat helderheid en transparantie essentieel zijn bij het nemen van belangrijke beslissingen, vooral tijdens een echtscheidingsproces.

Onze eerste stap is om je uit te nodigen voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek luisteren we naar je situatie en bespreken we de verschillende aspecten van je echtscheiding. We leggen ook onze tarieven en kostenstructuur uit, zodat je precies weet wat je kunt verwachten.

Onze uurtarieven zijn gebaseerd op de expertise en ervaring van onze advocaten. We brengen alleen tijd in rekening voor de diensten die daadwerkelijk aan je zaak zijn besteed, waardoor je kosten altijd transparant en redelijk zijn.

Bekijk onze tarieven

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

 
 Ben je op zoek naar een advocatenkantoor in Groningen of Hengelo dat gespecialiseerd is in familierecht? 
Dan hoef je niet verder te zoeken. Bij VZ Advocaten kijken we graag met je mee.
 

Gerelateerde berichten

Vragen die kinderen stellen aan ouders die scheiden

Vragen die kinderen stellen aan ouders die scheiden

Voor kinderen is de echtscheiding tussen hun ouders een verdrietige en ingewikkelde fase. Vaak verandert er veel in een korte…
Hoe je jouw kinderen vertelt dat jullie gaan scheiden

Hoe je jouw kinderen vertelt dat jullie gaan scheiden

Wanneer jij en je partner uit elkaar gaan met kinderen komen jullie terecht in een ingrijpende en vaak verdrietige situatie.…
Zo ziet het Parenting Coordination traject eruit.

Zo ziet het Parenting Coordination traject eruit.

Er is niets erger voor kinderen aan een scheiding dan dat hun ouders na de scheiding zich niet meer als…