Voor alle fasen van het leven
Of u nu te maken heeft met een echtscheiding, de ontbinding van een geregistreerd partnerschap, of het beëindigen van een samenleving, het proces van uit elkaar gaan is vaak een emotioneel beladen situatie. Het is daarom van groot belang om de hulp in te schakelen van een gespecialiseerd familierecht advocaat. Deze professional is deskundig in het afhandelen van de juridische aspecten die bij dergelijke situaties komen kijken.
Met personen- en familierecht krijgt u te maken als er in uw privésituatie veranderingen plaatsvinden die impact hebben op uw leven. Het rechtsgebied Familierecht omvat alle zaken die betrekking hebben op (inter)menselijke relaties. Bijvoorbeeld als u en uw partner uit elkaar gaan en/of als er alimentatie geregeld moet worden. Maar denk bijvoorbeeld ook aan het opstellen van een ouderschapsplan, het opstellen van (voor)huwelijkse voorwaarden (prenups) of het begeleiden van ouders na de verbroken relatie middels parenting coordination.
Vaak staan (financiële) belangen lijnrecht tegenover emoties waardoor het lastig is om een nieuw evenwicht te vinden. Daarom is juridische bijstand en goed advies van groot belang om in dit soort situaties weloverwogen beslissingen te nemen.
VZ Advocaten en mediators is een advocatenkantoor enkel en alleen gespecialiseerd in het personen- en familierecht en (scheidings)mediation. Alle aspecten van het leven vind je hier terug. Letterlijk van de wieg tot het graf.
Met u nemen wij op een duidelijke en heldere wijze uw rechtspositie door en zoeken wij naar de oplossing die bij u past.
Is het nodig om in uw zaak een externe deskundige, zoals bijvoorbeeld een fiscalist, accountant, pensioenadvsieur, of (kinder)coach in te schakelen? Dan kunt u ervan uitgaan dat ons Nederlandse en Duitse netwerk de beste kandidaten voor die job heeft. Als u uw eigen adviseurs wilt laten meekijken, dan is dat natuurlijk ook geen probleem! Wij garanderen dan een prettige en adequate samenwerking!
Bent u op zoek naar een advocatenkantoor in Groningen of Hengelo dat gespecialiseerd is in familierecht? Dan hoeft u niet verder te zoeken. Bij VZ Advocaten en mediators kijken we graag met u mee.
Het personen- en familierecht vormt een essentieel deel van het burgerlijk recht, dat zich specifiek richt op diverse aspecten van familiebetrekkingen, waaronder geboorte, huwelijk, echtscheiding en de bescherming van individuen. Deze juridische aspecten zijn vastgelegd in het Burgerlijk Wetboek. Belangrijke regels met betrekking tot het familierecht zijn ook opgenomen in het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens, wat aanzienlijke invloed heeft in Nederland.
De regelingen met betrekking tot gezinsleven kunnen aan verandering ondehevig zijn. Indien er vroeger voor het trouwen verder niets werd geregeld, dan werd er standaard getrouwd in gemeenschap van goederen. Alles werd van jullie samen. In 2018 is de algehele gemeenschap van goederen afgeschaft, en hiervoor kwam de beperkte gemeenschap van goederen als standaard in de plaats. Dan wordt dus niet automatisch alles meer van u samen. Wilt u dat wel dan moet u dus huwelijkse voorwaarden opstellen. Een groot verschil dus.
Onze advocaten hebben zich gespecialiseerd in het personen- en familierecht, wat onder andere betrekking heeft op de volgende situaties:
● Voornaamswijziging
● Samenwonen (al dan niet met een samenlevingsovereenkomst)
● Opstellen en afwikkeling huwelijkse voorwaarden bij scheiding
● Trouwen (geregistreerd partnerschap)
● Kinderen krijgen
● Geboorte van een kind
● Kinderen adopteren
● Erkenning/ontdekking vaderschap
● Echtscheidingen
● Echtscheidingen en alimentaties voor ondernemers
● Echtscheidingen of alimentaties met internationale aspecten
● Alimentatie (Partner- en kinderalimentatie)
● Ouderschapsplan
● Echtscheidingsmediation
● Boedelverdeling (Scheiden/ Beëindigen samenwonen)
● Omgangsregelingen
● Ondertoezichtstellingen
Het geregistreerd partnerschap is een wettelijk erkende relatie tussen twee personen, met rechten en plichten vergelijkbaar met het huwelijk. Bij beëindiging van het geregistreerd partnerschap gelden vergelijkbare juridische procedures als bij echtscheiding, inclusief de regelingen omtrent vermogensverdeling en eventuele kinderen.
Lees hier meer over het geregistreerd partnerschap.
Een samenlevingscontract is een juridisch document dat de rechten en plichten van partners in een niet-gehuwde relatie regelt. Het kan onderwerpen omvatten zoals eigendomsverdeling bij uiteengaan, financiële afspraken omtrent de kosten van de huishouding en regelingen voor het geval de relatie eindigt. Het personen- en familierecht behandelt de juridische aspecten van dergelijke overeenkomsten.
Lees hier meer over een samenlevingscontract.
Echtscheiding is een juridische beëindiging van het huwelijk. Het personen- en familierecht regelt de procedures rond echtscheiding, inclusief zaken als de verdeling van eigendommen, alimentatie en regelingen met betrekking tot kinderen. Een familierecht advocaat kan cliënten begeleiden bij elke stap van het echtscheidingsproces.
Lees hier meer over echtscheidingen.
Mediation bij scheiding is een proces waarbij een neutrale derde, de mediator, helpt bij het faciliteren van gesprekken tussen scheidende partners. Het doel is om samen tot overeenstemming te komen over diverse aspecten van de scheiding, zoals de verdeling van bezittingen en schulden, alimentatie en de zorg voor eventuele kinderen. Het biedt een alternatieve en vaak minder conflictueuze benadering dan een juridische strijd voor de rechter.
Lees hier meer over mediation bij scheiding.
Dit aspect van het familierecht richt zich op de belangen en rechten van kinderen bij echtscheidingen. Het omvat regelingen voor ouderlijk gezag, zorgregelingen, en de vaststelling van kinderalimentatie. Het doel is om het welzijn van kinderen te waarborgen en beide ouders een passende rol te laten behouden in hun leven.
Lees hier meer over scheiden met kinderen.
Alimentatie heeft betrekking op een financiële ondersteuning die de ene partner mogelijk aan de andere moet betalen na een echtscheiding of beëindiging van een geregistreerd partnerschap. Het familierecht stelt regels en richtlijnen vast voor het berekenen van alimentatie, rekening houdend met factoren zoals inkomen/draagkracht en behoefte van beide partijen.
Lees hier meer over alimentatie.
Premarital mediation biedt stellen de mogelijkheid om voor het huwelijk belangrijke kwesties te bespreken en overeenstemming te bereiken. Het kan gaan om financiële planning, verwachtingen ten aanzien van het krijgen en hebben van kinderen, en vele andere zaken. Deze vorm van mediation kan helpen potentiële bronnen van conflict te identificeren en te elimineren door constructieve communicatie te bevorderen.
Lees hier meer over premarital mediation.
Parenting coordination is een proces waarbij een derde partij, de coördinator, helpt bij het oplossen van geschillen tussen ouders met betrekking tot de opvoeding en verzorging van hun kinderen na het verbreken van de relatie. Het doel is om effectieve communicatie te bevorderen en conflicten te verminderen, met de belangen van het kind als centraal uitgangspunt.
Lees hier meer over parenting coordination.
De erkenning van een kind betreft de juridische bevestiging van het ouderschap, waarbij een man formeel erkent dat hij de vader is van een kind. Dit kan gebeuren binnen een huwelijk, geregistreerd partnerschap of als afzonderlijke juridische handeling. Het personen- en familierecht regelt de procedures en gevolgen van erkenning. Het doel is om de rechten van zowel het kind als de ouder te waarborgen.
Lees hier meer over het erkennen van een kind.
De kosten van een familierecht advocaat variëren per kantoor. Het tarief van een familierecht advocaat is namelijk afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de complexiteit van de zaak, de benodigde tijd en de ervaring van de advocaat. Het is gebruikelijk dat advocaten een inschatting maken van de te verwachten kosten tijdens een eerste consult. Sommige advocaten bieden mogelijk ook vaste tarieven voor specifieke diensten, zoals het opstellen van een samenlevingscontract of het begeleiden van een echtscheiding. Het is raadzaam om tijdens een eerste gesprek met de familierecht advocaat duidelijkheid te krijgen over de tariefstructuur en eventuele bijkomende kosten, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen. Bekijk de tarieven van onze specialisten in familierecht.
U kunt zonder tussenkomst van een rechter geschillen oplossen binnen familierecht. Samen met ons gaat u in overleg met de ander en diens advocaat en maakt u afspraken voor de toekomst. Die kunnen dan wel door de rechtbank vastgelegd worden. Ook kunt u ervoor kiezen om samen één neutrale advocaat in te schakelen (mediator) die de zaken voor jullie beiden regelt. Vaak scheelt dit tijd en in de kosten.
Als het onmogelijk is om onderling de problemen op te lossen en afspraken te maken, wordt uw zaak aan de rechtbank voorgelegd. Jullie leggen dan beiden uw standpunten aan de rechtbank voor. De rechter neemt dan een beslissing voor jullie situatie.
Bij VZ Advocaten kijken we graag met u mee.
Campus Business Center
Jan Tinbergenstraat 202
7559 ST Hengelo
074 – 8080248
Openingstijden
maandag tot en met vrijdag
09:00 – 17:00
Regus – Groningen, Martini
Pasterwoldseweg 806
9728 BM Groningen
050 – 7901026
Openingstijden
maandag tot en met vrijdag
09:00 – 17:00