waarom werken met een parenting coordinator

4 redenen om met een parenting coordinator te werken

Wanneer jij en je ex-partner na een scheiding onenigheid met elkaar hebben of krijgen, heeft die situatie waarschijnlijk een negatieve impact op zowel jou als jullie kinderen. Een parenting coordinator kan gescheiden ouders helpen bij het oplossen van geschillen over de opvoeding van jullie kinderen of de uitvoering van het bestaande ouderschapsplan.

Zonder het inschakelen van een parenting coordinator kunnen de conflicten leiden tot verhoogde spanningen en langdurige (en kostbare) juridische procedures. Niet fijn voor zowel jou als jullie kinderen.

In dit blogartikel bespreken we de volgende onderwerpen:

  • Wat is een parenting coordinator?
  • Wat kan een parenting coordinator
  • 4 redenen om een parenting coordinator te overwegen

Liever direct hulp na een scheiding? Neem vrijblijvend contact op.

Wat is een parenting coordinator?

Een parenting coordinator is een ervaren familiemediator (met jarenlange ervaring op het gebied van familie- en scheidingsmediation) die gescheiden ouders helpt bij het oplossen van geschillen over de opvoeding van hun kinderen die na een scheiding ontstaan. De parenting coordinator zal met de ouders proberen om in een kortdurende bemiddeling een oplossing voor het probleem te vinden.

Vaak lukt het ouders om onder leiding van een parenting coordinator tot een oplossing te komen. Zo niet, dan kan de parenting coordinator een aanbeveling of voorstel aan de ouders doen. In veel gevallen kan de parenting coordinator er ook voor kiezen om een bindend advies te geven. De ouders hebben vooraf afgesproken dat zij zich aan dit bindend advies zullen houden. Daarnaast werkt de parenting coordinator met de ouders aan een verbeterde communicatie tussen de ouders met de belangen van het kind voorop.

Benieuwd geworden naar hoe zo’n parenting coordination traject eruit ziet? Ontdek het via dit blog: Zo ziet het parenting coordination traject eruit

waarom met een parenting coordinator werken?

Wat kan een parenting coordinator?

De taken en bevoegdheden van een parenting coordinator kunnen variëren afhankelijk van de door de ouders getekende parenting coordination overeenkomst en het specifieke probleem tussen de ouders.

Zo helpt de parenting coordinator bij:

  • de uitvoering en naleving van het ouderschapsplan;
    bij (kleine) wijzigingen in
  • het ouderschapsplan;
  • de zorgregeling of vakantieregeling en special gelegenheden (verjaardagen, jubilea, etc.).

Daarnaast spreekt de parenting coordinator naast de ouders ook de kinderen en kan als nodig is de hulp van derden inschakelen. Zo zijn ze ook in staat om over bepaalde onderwerpen een bindend advies te geven (bijvoorbeeld het bijwonen van een feest of de wijze waarop de overdracht van de kinderen zou moeten plaats vinden) en kan over de meeste onderwerpen een aanbeveling geven. Deze aanbevelingen kunnen de ouders dan als een deskundig advies ook aan de rechter voorleggen, mocht een procedure alsnog noodzakelijk zijn.

Lees ook: Alles over Parenting Coordination

4 redenen om een parenting coordinator te overwegen

Er zijn verschillende redenen om te overwegen om met een parenting coordinator te werken. 

Reden 1: Neutrale en ervaren geschil-oplosser

Als een neutrale derde partij kan een parenting coordinator helpen om objectieve adviezen te geven over geschillen, waardoor de kans op emotionele beslissingen en bevooroordeelde uitkomsten wordt verminderd.

Reden 2: Bespaart tijd en geld

Door het inschakelen van een parenting coordinator kunnen langdurige juridische procedures worden vermeden, wat kan resulteren in aanzienlijke besparingen in tijd en geld. Over het algemeen duurt een parenting coordination traject namelijk maar een korte periode.

Reden 3: Verbeterde communicatie 

Een parenting coordinator kan gescheiden ouders helpen beter te communiceren en hun conflicten op een gezonde manier op te lossen, wat kan leiden tot verbeterd (co)-ouderschap tussen de gescheiden ouders.

Reden 4: Minder stress

Een parenting coordinator kan helpen bij het oplossen van conflicten en communicatieproblemen tussen gescheiden ouders, waardoor de spanningen tussen ouders afnemen. Daarnaast kan een parenting coordinator helpen bij het opstellen van een opvoedingsplan dat rekening houdt met de specifieke behoeften van het kind.

Lees ook: Hoe zit het? Wanneer mag een kind kiezen waar die wil wonen?

VZ Advocaten voor jouw situatie 

Als gescheiden ouders kan het vinden van effectieve manieren om te communiceren en samen te werken bij het opvoeden van jullie kinderen een uitdaging zijn. Een parenting coordinator kan helpen bij het oplossen van geschillen, het opstellen van een ouderschapsplan en het bevorderen van een gezond co-ouderschap na de scheiding.

Als jij geïnteresseerd bent in het werken met een parenting coordinator, neem dan gerust contact met ons op. Wieteke in het Veld helpt je graag door middel van een persoonlijke aanpak, waarbij zij de belangen van jullie kind(eren) centraal zet.

Gerelateerde berichten

Zo ziet het Premarital Mediation traject eruit.

Zo ziet het Premarital Mediation traject eruit.

Vroeg of laat zullen veel relaties eraan geloven: het opstellen van voorwaarden. Of het nu partnerschapsvoorwaarden zijn, huwelijkse voorwaarden of…
Kind erkennen: Waarom, wanneer en wanneer niet (meer)

Kind erkennen: Waarom, wanneer en wanneer niet (meer)

Het erkennen van een kind heeft twee kanten. Waar het een mooie gebeurtenis is in de meeste verhalen, kan er…
Wat zijn huwelijkse voorwaarden en waarom moet je dit regelen voor je huwelijk?

Wat zijn huwelijkse voorwaarden en waarom moet je dit regelen voor je huwelijk?

Trouwen is een viering van jullie liefde, maar laten we eerlijk zijn: het leven zit vol onzekerheden. Het is daarom…