Parenting Coordination

Conflictoplossing zonder rechter voor gescheiden ouders, met het belang van het kind voorop

Parenting Coordination is een (nieuwe) manier van conflictoplossing voor gescheiden ouders om discussies of geschillen op te lossen over het ouderschap of het ouderschapsplan die na de scheiding of het uiteengaan ontstaan. De ouders hoeven niet naar de rechter om een oordeel te vragen. Ze vragen dan de hulp van de Parenting Coördinator (ook wel de PC) om hen te helpen het geschil op te lossen, door het krijgen van een voorstel, een aanbeveling of mogelijk zelfs een bindend advies.

Parenting Coordination is in verhouding goedkoper en sneller dan procederen. Daarnaast kan een advocaat maar één partij bijstaan en is een mediator neutraal en onafhankelijk en mag dus geen aanbevelingen of adviezen geven. De PC kan van de ouders de opdracht krijgen om een bindend advies te geven wat uiteindelijk hetzelfde effect als een oordeel van de rechter.

Wat houdt parenting coordination in?

Parenting coordination houdt in dat de PC met de ouders en kinderen in gesprek gaat. Deze gesprekken zijn informeel en vertrouwelijk met als doel om te kijken of via bemiddeling een oplossing bereikt kan worden. Het belang van het kind staat daarbij centraal. 

Onder begeleiding van de PC worden oplossingen besproken en kunnen eventuele wijzigingen in het ouderschapsplan worden vastgesteld. Mochten de ouders er niet uitkomen, dan kan de PC een aanbeveling, voorstel of zelfs bindend advies geven, op voorwaarde dat dit vooraf is afgesproken met de belangstellende.

De Parental Coordinator (PC): Wieteke In het Veld

Wieteke-In-het-Veld

Wieteke In het Veld is een ervaren advocaat en scheidingsmediator, welke ervaring zij meeneemt in haar rol als parenting coordinator. Ze staat bekend als een spontane en enthousiaste advocaat, die makkelijk contact legt en open staat voor overleg. Ze heeft oog voor creatieve en praktische oplossingen waar de mens voorop staat.

Wieteke in het Veld heeft haar studie Nederlands recht gevolgd in Utrecht en in 2004 afgerond. Vanaf het begin van haar studie is Wieteke zich gaan specialiseren op het gebied van personen- en familierecht. Onderhand heeft ze zich in ruim 15 jaar opgewerkt tot een specialist op het gebied van personen- en familierecht en mediation. Tevens heeft Wieteke verschillende juridische specialisatieopleidingen succesvol afgerond, waaronder de specialisatieopleiding parenting coordination.

Daarnaast is Wieteke ook als specialist verbonden aan de vereniging van Familierechtadvocaten en Scheidingsmediators (vFAS) en van de Mediation Federatie Nederland (MfN).

De voordelen van parenting coordination:

De grote voordelen van Parenting Coordination zijn dat het in de regel snel kan worden afgerond en goedkoper is dan procederen. Een zitting bij de rechtbank laat vaak maanden op zich wachten en procederen kost, voor iedere ouder apart, vaak (veel) geld. De ouders dragen de kosten van de PC samen.

Een advocaat kan maar één partij bijstaan. Een mediator is neutraal en onafhankelijk en mag dus geen aanbevelingen of adviezen geven. Een PC is dan wel geen rechter, maar kan van de ouders wel de opdracht krijgen om een bindend advies te geven. Dat heeft uiteindelijk hetzelfde effect als een oordeel van de rechter.

Toch is het grootste voordeel van parenting coordination dat het belang van het kind centraal wordt gezet door een onafhankelijke partij. 

 

Een conflictoplossing zonder rechter voor gescheiden ouders

Parenting coordination kan hulp bieden wanneer jullie van mening verschillen met betrekking tot de afspraken in het ouderschapsplan. Deze meningsverschillen kunnen, onder meer, ontstaan over: 

  • Schoolkeuzes 
  • (De verdeling van) Feestdagen
  • (De verdeling van) Vakanties
  • Sport en hobby’s
  • Het bijwonen van verjaardagen of jubilea
  • Verhuizingen

Uw persoonlijke parenting coordinators in Hengelo

VZ Advocaten is een advocatenkantoor enkel en alleen gespecialiseerd in het personen- en familierecht, parenting coordination, premarital mediation en scheidingsmediation. Alle aspecten van het leven vindt u hier in terug. Letterlijk van de wieg tot het graf.

Met u nemen wij op een duidelijke en heldere wijze uw rechtspositie door en zoeken wij naar de oplossing die bij u past. We vinden het belangrijk om zowel oog voor de zaak als de persoon te hebben.

Is het nodig om in uw zaak een externe deskundige in te schakelen? Dan kunt u ervan uitgaan dat ons Nederlandse en Duitse netwerk de beste kandidaten voor die job heeft. Als u uw eigen adviseurs wilt laten meekijken, dan garanderen wij een prettige en passende samenwerking. 

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Zijn jullie gescheiden ouders en willen jullie graag een laagdrempelige, snelle en efficiënte oplossing voor geschillen, die anders kunnen leiden tot een tijdrovende en kostbare procedure? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Gerelateerde berichten

Zo ziet het Premarital Mediation traject eruit.

Zo ziet het Premarital Mediation traject eruit.

Vroeg of laat zullen veel relaties eraan geloven: het opstellen van voorwaarden. Of het nu partnerschapsvoorwaarden zijn, huwelijkse voorwaarden of…
4 redenen om met een parenting coordinator te werken

4 redenen om met een parenting coordinator te werken

Wanneer jij en je ex-partner na een scheiding onenigheid met elkaar hebben of krijgen, heeft die situatie waarschijnlijk een negatieve…
15 dingen die koppels vergeten te bespreken voordat ze gaan trouwen (of samenwonen)

15 dingen die koppels vergeten te bespreken voordat ze gaan trouwen (of samenwonen)

Uit onderzoek blijkt dat, onder meer, gebrek aan communicatie en onrealistische (of onuitgesproken) verwachtingen de meest voorkomende redenen zijn waarom…