Het ouderschapsplan

Maak duidelijke afspraken voor een respectvolle samenwerking

In Nederland is het sinds 2009 verplicht voor ouders die uit elkaar gaan om een ouderschapsplan op te stellen. In het ouderschapsplan maken ouders afspraken over de wijze waarop zij, nadat zij uit elkaar zijn gegaan, het ouderschap willen gaan invullen. Denk bijvoorbeeld aan afspraken over de verdeling van de zorg- en opvoedingstaken en over de hoogte van de te betalen bijdrage in de kosten van verzorging en opvoeding van de kinderen. Duidelijke afspraken biedt zekerheid voor de kinderen (én de ouders). De wens is om onenigheid in de toekomst te voorkomen.

Een ouderschapsplan opstellen

Het ouderschapsplan dient als een spoorboekje voor de wijze waarop de zorg- en opvoedingstaken van de kinderen na het einde van de relatie worden ingevuld. Het opstellen van een ouderschapsplan is daarom een belangrijk onderdeel van het scheidingsproces en vereist dan ook een zorgvuldig overleg tussen beide ouders. In veel gevallen is het raadzaam om hulp in te schakelen bij het opstellen van een ouderschapsplan, hoewel dit niet verplicht is. 

Verderop op deze pagina vertellen we wat er precies in een ouderschapsplan moet staan.

Een ouderschapsplan wijzigen

In Nederland kan een ouderschapsplan worden gewijzigd als beide ouders hiermee instemmen, waarbij de wijzigingen schriftelijk worden vastgelegd. Als er geen overeenstemming is, kan een van de ouders via de rechter om aanpassing vragen, waarbij de belangen van het kind centraal staan.

Ouders hoeven niet per se naar een rechter te stappen als de andere ouder niet wilt meewerken bij het wijzigen van het ouderschapsplan. Parenting coordination kan namelijk ook een oplossing bieden. Parenting coordination is een vorm van geschillenbeslechting, waar de rechter niet aan te pas komt en waarbij partijen op korte termijn en tegen relatief lage kosten een (bindende) beslissing dan wel een advies kunnen krijgen. Ook hier staan de belangen van het kind centraal.

Uw familierecht advocaten in Hengelo en Groningen

VZ Advocaten en mediators is een advocatenkantoor enkel en alleen gespecialiseerd in het personen- en familierecht en (scheidings)mediation. Alle aspecten van het leven vind je hier terug. Letterlijk van de wieg tot het graf.

Met u nemen wij op een duidelijke en heldere wijze uw rechtspositie door en zoeken wij naar de oplossing die bij u past.

Is het nodig om in uw zaak een externe deskundige, zoals bijvoorbeeld een fiscalist, accountant, pensioenadvsieur, of (kinder)coach in te schakelen? Dan kunt u ervan uitgaan dat ons Nederlandse en Duitse netwerk de beste kandidaten voor die job heeft. Als u uw eigen adviseurs wilt laten meekijken, dan is dat natuurlijk ook geen probleem! Wij garanderen dan een prettige en adequate samenwerking!

Bent u op zoek naar een advocatenkantoor in Groningen of Hengelo dat gespecialiseerd is in familierecht? Dan hoeft u niet verder te zoeken. Bij VZ Advocaten en mediators kijken we graag met u mee.

advocaten-hengelo-familierecht-mediation

Wat moet er in een ouderschapsplan?

In een ouderschapsplan worden verschillende afspraken over de zorgtaken en de opvoeding van de kinderen vastgelegd. Er worden bijvoorbeeld afspraken gemaakt over vragen als;

● op welk adres worden de kinderen ingeschreven?
● hoe worden de zorgtaken voor de kinderen tussen de ouders verdeeld?
● hoe worden de vakanties, feestdagen en bijzondere dagen tussen de ouders verdeeld?
● hoe wensen de ouders met elkaar te communiceren over zaken met betrekking tot de kinderen?
● op welke wijze zullen zij de kosten voor de kinderen delen en welke kinderalimentatie zal er betaald gaan worden?

Jullie kunnen ook dieper ingaan op specifieke onderwerpen en vooraf afspraken maken over situaties zoals het krijgen van een nieuwe partner en hoe en wanneer deze in het leven van de kinderen wordt geïntroduceerd. Hierdoor maakt u het voor uzelf, uw ex-partner, maar vooral uw kinderen gemakkelijker om een duurzaam co-ouderschap voort te zetten zonder onenigheid, wat bijdraagt aan een stabiele en veilige omgeving waarin zij kunnen opgroeien.

Tot welke leeftijd geldt een ouderschapsplan?

Een ouderschapsplan is verplicht voor ouders van minderjarige kinderen. Dat wil zeggen voor kinderen jonger dan 18 jaar. Het ouderschapsplan blijft van kracht tot het moment dat de kinderen de leeftijd van 18 jaar bereiken. Na deze leeftijd zijn de kinderen juridisch gezien meerderjarig en vervalt de verplichting om een ouderschapsplan te hanteren.

Bij kinderen ouder dan 18

Ouders zijn echter wel verplicht om bij te dragen in de kosten van studie of levensonderhoud tot de meerderjarige kinderen de leeftijd van 21 jaar hebben bereikt. Ouders zullen, voor zover zij dat niet al hebben gedaan, vanaf 18 jaar dus met de kinderen afspraken maken hierover. Ouders kunnen ook afspraken in het ouderschapsplan vastleggen over de wijze waarop zij nog wensen bij te dragen voor hun kinderen als zij ouder zijn dan 18 jaar.

Betrokkenheid van de kinderen

Het is belangrijk om uw kinderen te betrekken bij het opstellen van het ouderschapsplan. U dient in het plan op te nemen hoe u dit hebt gedaan. De wijze waarop u dit kunt doen is afhankelijk van de leeftijd van de kinderen. In Nederland is het gebruikelijk dat kinderen vanaf 12 jaar actiever worden betrokken. Ook in eventuele procedures die ouders zullen voeren over zaken die betrekking hebben op de kinderen, zullen kinderen vanaf 12 jaar worden betrokken. Zij mogen dan op uitnodiging van de rechtbank hun mening kenbaar maken.

Het opstellen van een ouderschapsplan vereist een open communicatie, flexibiliteit en het welzijn van de kinderen dient voorop te staan. Het is raadzaam om juridisch advies in te winnen bij het opstellen van een ouderschapsplan om ervoor te zorgen dat alle relevante aspecten zorgvuldig worden overwogen en vastgelegd.

Wanneer is een ouderschapsplan rechtsgeldig?

Wanneer het ouderschapsplan door beide ouders is ondertekend, is het document rechtsgeldig en dus bindend. Het is een overeenkomst die u samen sluit en daar moet u zich dan aan houden. Eventuele wijzigingen kunnen ouders nadien enkel met instemming van beide ouders aanbrengen of op last van de rechter of parenting coordinator.

Wat als een ouder zich niet aan het ouderschapsplan houdt?

Komen jullie er samen niet uit of houdt een ouder zich niet aan het ouderschapsplan? Dan kunt u de hulp van een van onze mediators, advocaten of onze parenting coordinator inschakelen bij het opstellen of wijzigen van het ouderschapsplan.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Bent u op zoek naar een advocatenkantoor in Groningen of Hengelo dat gespecialiseerd is in familierecht? Dan hoeft u niet verder te zoeken. 

Bij VZ Advocaten kijken we graag met u mee.

Gerelateerde berichten

Zo ziet het Premarital Mediation traject eruit.

Zo ziet het Premarital Mediation traject eruit.

Vroeg of laat zullen veel relaties eraan geloven: het opstellen van voorwaarden. Of het nu partnerschapsvoorwaarden zijn, huwelijkse voorwaarden of…
4 redenen om met een parenting coordinator te werken

4 redenen om met een parenting coordinator te werken

Wanneer jij en je ex-partner na een scheiding onenigheid met elkaar hebben of krijgen, heeft die situatie waarschijnlijk een negatieve…
15 dingen die koppels vergeten te bespreken voordat ze gaan trouwen (of samenwonen)

15 dingen die koppels vergeten te bespreken voordat ze gaan trouwen (of samenwonen)

Uit onderzoek blijkt dat, onder meer, gebrek aan communicatie en onrealistische (of onuitgesproken) verwachtingen de meest voorkomende redenen zijn waarom…