Het ouderschapsplan

Maak duidelijke afspraken voor een respectvolle samenwerking

Sinds 2009 is het bij de wet verplicht om een ouderschapsplan op te stellen bij scheiding en beëindiging van het geregistreerd partnerschap. In het plan staan afspraken over de gevolgen van uw scheiding voor uw kinderen. Denk bijvoorbeeld aan de verdeling van de zorg- en opvoedingstaken en overige (financiële) zaken. Duidelijke afspraken voorkomen ruzie.

Het opstellen van een ouderschapsplan

Bij het opstellen van een ouderschapsplan moet u onder andere denken aan de volgende zaken:

  • Dagelijkse zorg
    Waar gaan uw kinderen wonen en op welke wijze heeft de ouder bij wie de kinderen niet wonen contact met uw kinderen? Maar denk ook aan verjaardagen en vakanties.
  • Communicatie
    Op welke wijze en hoe vaak zult u informatie over uw kinderen met elkaar uitwisselen (informeren) en overleg hebben met elkaar met betrekking tot uw kinderen (consulteren)? En hoe wilt u als ouders met elkaar om blijven gaan na de echtscheiding?
  • Financiën
    Op welke manier zult u als ouders bijdragen in de kosten van verzorging en opvoeding van uw kinderen (kinderalimentatie)?

Het is belangrijk om uw kinderen te betrekken bij het opstellen van het ouderschapsplan. U dient in het plan op te nemen hoe u dit gaat doen.

Schakel de hulp van een mediator in

Komt u er samen niet uit? Dan kunt u de hulp van onze mediators of advocaten inschakelen bij het opstellen van het ouderschapsplan. Samen met de mediator en andere ouder bespreekt u de oplossingen en legt u een goede basis voor het ouderschapsplan.