Het ouderschapsplan

Maak duidelijke afspraken voor een respectvolle samenwerking

Sinds 2009 is het bij de wet verplicht om een ouderschapsplan op te stellen bij scheiding en beëindiging van het geregistreerd partnerschap. In het plan staan afspraken over de gevolgen van uw scheiding voor uw kinderen. Denk bijvoorbeeld aan de verdeling van de zorg- en opvoedingstaken en overige (financiële) zaken. Duidelijke afspraken voorkomen ruzie.

Het opstellen van een ouderschapsplan

Bij het opstellen van een ouderschapsplan moet u onder andere denken aan de volgende zaken:

  • Dagelijkse zorg
    Waar gaan uw kinderen wonen en op welke wijze heeft de ouder bij wie de kinderen niet wonen contact met uw kinderen? Maar denk ook aan verjaardagen en vakanties.
  • Communicatie
    Op welke wijze en hoe vaak zult u informatie over uw kinderen met elkaar uitwisselen (informeren) en overleg hebben met elkaar met betrekking tot uw kinderen (consulteren)? En hoe wilt u als ouders met elkaar om blijven gaan na de echtscheiding?
  • Financiën
    Op welke manier zult u als ouders bijdragen in de kosten van verzorging en opvoeding van uw kinderen (kinderalimentatie)?

Het is belangrijk om uw kinderen te betrekken bij het opstellen van het ouderschapsplan. U dient in het plan op te nemen hoe u dit gaat doen.

Is een ouderschapsplan bindend?

Wanneer het ouderschapsplan door beide ouders is ondertekend, is het document rechtsgeldig en dus bindend. Maar hoewel het ouderschapsplan bindend is, betekent dat niet dat er geen wijzigingen aan gemaakt kunnen worden.  Dit kan bijvoorbeeld door middel van parenting coordination

Schakel de hulp van een Parenting Coordinator in

Komt u er samen niet uit? Dan kunt u de hulp van onze mediators of advocaten inschakelen bij het opstellen van het ouderschapsplan. Samen met de coordinator en andere ouder bespreekt u de oplossingen en legt u een goede basis voor het ouderschapsplan.

Gerelateerde berichten

15 dingen die koppels vergeten te bespreken voordat ze gaan trouwen

15 dingen die koppels vergeten te bespreken voordat ze gaan trouwen

Uit onderzoek blijkt dat, onder meer, gebrek aan communicatie en onrealistische (of onuitgesproken) verwachtingen de meest voorkomende redenen zijn waarom…
Vragen die kinderen stellen aan ouders die scheiden

Vragen die kinderen stellen aan ouders die scheiden

Voor kinderen is de echtscheiding tussen hun ouders een verdrietige en ingewikkelde fase. Vaak verandert er veel in een korte…
Hoe je jouw kinderen vertelt dat jullie gaan scheiden

Hoe je jouw kinderen vertelt dat jullie gaan scheiden

Wanneer jij en je partner uit elkaar gaan met kinderen komen jullie terecht in een ingrijpende en vaak verdrietige situatie.…