wat zijn huwelijkse voorwaarden

Wat zijn huwelijkse voorwaarden en waarom moet je dit regelen voor je huwelijk?

Trouwen is een viering van jullie liefde, maar laten we eerlijk zijn: het leven zit vol onzekerheden. Het is daarom verstandig om voor het trouwen alles goed geregeld te hebben door middel van huwelijkse voorwaarden. Zo kan je met een gerust hart samen het huwelijksbootje instappen.

In dit blogartikel bespreken we de volgende onderwerpen:

 • Wat zijn huwelijkse voorwaarden?
 • Waarom trouwen met huwelijkse voorwaarden?
 • Huwelijkse voorwaarden regelen met een persoonlijke aanpak

Ieder huwelijk is anders en heeft een andere handleiding. Door middel van een mediator kan je nu ook persoonlijke opgemaakte huwelijkse voorwaarden creëren. Behoefte aan een persoonlijke aanpak? Neem vrijblijvend contact op.

Wat zijn huwelijkse voorwaarden?

Huwelijkse voorwaarden zijn juridische overeenkomsten die vóór of tijdens het huwelijk worden opgesteld om de financiële en vermogen gerelateerde zaken tussen echtgenoten te regelen. Ze stellen koppels in staat om af te wijken van het wettelijke regime van de beperkte gemeenschap van goederen, waarbij bezittingen en schulden zijn ontstaan en na het trouwen automatisch gemeenschappelijk worden.

Met huwelijkse voorwaarden kunnen koppels dus specifieke regels vaststellen over eigendommen, erfenissen, schulden en vermogensverdeling. Hierdoor hebben ze controle over hun financiën en bescherming in geval van een scheiding of bij overlijden. Het opstellen van huwelijkse voorwaarden is een belangrijke stap in het duidelijk en eerlijk definiëren van de rechten en plichten van beide partners.

waarom huwelijkse voorwaarden

Waarom trouwen met huwelijkse voorwaarden? 

In huwelijkse voorwaarden kan je een gemeenschap van goederen zelf afspreken. Zo kan je gezamenlijk afspraken maken over onderwerpen zoals jullie woning, inkomen, pensioen, schulden of rondom een eigen bedrijf.

Er zijn verschillende redenen waarom het verstandig is om te trouwen met huwelijkse voorwaarden:

 • Vaststelling van vermogensverdeling bij huwelijk aanvang
  Met huwelijkse voorwaarden kunnen jullie duidelijke afspraken maken over hoe inkomen en vermogen worden verdeeld bij het begin van het huwelijk.
 • Compensatie voor kinderzorg en inactiviteit in loopbaan
  Ook kunnen jullie afspraken vastleggen over hoe de ene partner gecompenseerd wordt wanneer deze ervoor kiest om kinderen te verzorgen en gedurende die tijd niet kan werken.
 • Bescherming van onderneming en vermogen bij echtscheiding
  Deze clausule zorgt ervoor dat de onderneming van één partner beschermd is tegen de gevolgen van een echtscheiding of schulden van de andere partner.
 • Bescherming van persoonlijk vermogen en eigendommen
  In huwelijkse voorwaarden kunnen jullie ook voorkomen dat het vermogen of belangrijke eigendommen van een partner in gevaar komen door acties of gedragingen van de andere partner.

Lees ook: 15 dingen die koppels vergeten te bespreken voordat ze gaan trouwen 

Huwelijkse voorwaarden regelen met een persoonlijke aanpak 

Normaliter worden huwelijkse voorwaarden geformuleerd door een notaris, maar die blijken bij scheiding vaak toch niet te voldoen. Tegenwoordig kan dat ook anders. Je kunt nu namelijk ook voor een persoonlijke aanpak kiezen met premarital mediation. Door te kiezen voor deze professionele begeleiding kunnen jullie samen op een respectvolle en constructieve manier jullie wensen en behoeften bespreken, die dan veel uitgebreider verwerkt worden in een akte.

Met premarital mediation creëren jullie dan echt op maat gemaakte huwelijkse voorwaarden die jullie beiden tevredenstellen en een solide basis vormen voor een gelukkig en evenwichtig huwelijk. Kiezen jullie voor een persoonlijke aanpak? Ontdek dan hoe premarital mediation werkt en jullie kan helpen bij het vormgeven van een toekomst vol vertrouwen.

Gerelateerde berichten

Kind erkennen: Waarom, wanneer en wanneer niet (meer)

Kind erkennen: Waarom, wanneer en wanneer niet (meer)

Het erkennen van een kind heeft twee kanten. Waar het een mooie gebeurtenis is in de meeste verhalen, kan er…
4 redenen om met een parenting coordinator te werken

4 redenen om met een parenting coordinator te werken

Wanneer jij en je ex-partner na een scheiding onenigheid met elkaar hebben of krijgen, heeft die situatie waarschijnlijk een negatieve…
Hoe je jouw kinderen vertelt dat jullie gaan scheiden

Hoe je jouw kinderen vertelt dat jullie gaan scheiden

Wanneer jij en je partner uit elkaar gaan met kinderen komen jullie terecht in een ingrijpende en vaak verdrietige situatie.…