hulpbronnen voor je kind bij scheiding - help je kind

Hulp voor je kind bij en na de scheiding

Een scheiding is lastig voor alle betrokkenen, maar zeker voor kinderen. Vaak worden ze over het hoofd gezien of zijn de gevolgen van een scheiding niet eenvoudig te herkennen.

Maak jij je zorgen om jullie kind(eren) bij een scheiding? Wij vertellen je hoe jullie ze het beste kunnen ondersteunen.

Klik snel naar:

Hulp nodig bij het scheiden met kinderen? Wij helpen je graag door deze lastige situatie heen. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Parenting Coordination

De parenting coördinator helpt gescheiden ouders die een discussie of geschil hebben over het ouderschap of ouderschapsplan en er (met hulp van een mediator) niet uit kunnen komen, maar niet willen procederen.

Een parenting coördinator helpt ouders die gescheiden zijn bij de uitvoering en naleving van het ouderschapsplan. Denk hierbij aan (kleine) wijzigingen in het ouderschapsplan, de zorgregeling of vakantieregeling en incidentele gebeurtenissen, zoals verjaardagen, jubilea, e.d. De Parenting coordinator spreekt naast de ouders ook de kinderen en kan, als dat nodig is, de hulp van derden inschakelen. Zo kom je samen snel tot een passende oplossing.

Lees ook: Hoe je jouw kinderen vertelt dat jullie gaan scheiden

Als buitenstaander

Een scheiding is een aangrijpende gebeurtenis voor kinderen, zelfs als de ouders onderling goede afspraken maken. In sommige gevallen raken kinderen zelfs verstrikt in een strijd tussen de ouders, waarbij ouders soms niet meer inzien hoezeer hun kinderen hieronder lijden. Dit kan een nadelig effect hebben op hun ontwikkeling.

Als jij in jouw directe omgeving merkt dat een kind moeite heeft met de scheiding of dat de ouders behoefte hebben aan ondersteuning, kun jij een waardevolle rol spelen. Het is essentieel om met de ouders te praten, hen te informeren over wat jij bij het kind opmerkt of hoe jij hen ziet handelen. Bovendien is het belangrijk om ook met het kind te praten en niet alleen over het kind, omdat kinderen de scheiding beter kunnen verwerken wanneer ze het gevoel hebben dat ze er niet alleen voor staan.

In situaties waarin jij je ernstige zorgen maakt over het welzijn van het kind, is het verstandig advies in te winnen bij Veilig Thuis. Dit gesprek kan anoniem plaatsvinden, waarbij een medewerker van Veilig Thuis jou informeert over de tekenen waar je op moet letten. Dit stelt jou in staat om de ernst van de situatie in te schatten, en indien nodig, een melding te doen bij Veilig Thuis.

Persoonlijke begeleiding

Naast de juridische aspecten van een scheiding is het van belang dat ouders zich bewust zijn van de emotionele impact op hun kinderen en stappen ondernemen om deze te minimaliseren.

Veel gemeenten en zorgverzekeraars bieden specifieke hulpdiensten aan voor gezinnen die door een scheiding gaan. Door contact op te nemen met deze instanties kunnen ouders informatie krijgen over de beschikbare opties voor persoonlijke begeleiding voor hun kinderen en zichzelf. Deze ondersteuning kan variëren afhankelijk van de locatie en de zorgverzekeraar, dus het is raadzaam om specifiek te informeren naar de mogelijkheden die in de betreffende gemeente beschikbaar zijn.

Het is ook nuttig om de website van de gemeente te raadplegen, omdat deze vaak informatie bevat over gemeentelijk maatschappelijk werk en andere bronnen die ouders kunnen helpen bij het vinden van de juiste ondersteuning voor hun kinderen en zichzelf tijdens deze uitdagende tijden.

Een steunfiguur voor je kind

In de tijd van een scheiding zijn ouders vaak druk bezig met het regelen van allerlei zaken en het omgaan met hun eigen emoties. Te vaak wordt er hierbij over kinderen gesproken in plaats van met hen, waardoor ze zich overweldigd kunnen voelen door de complexiteit van de situatie. Daarom raden wij ouders ten zeerste aan om een onafhankelijke steunfiguur in te schakelen. Er zijn twee manieren waarop je dit kunt doen.

Informeel steunfiguur

Een steunfiguur kan dienen als een betrouwbaar klankbord voor kinderen, iemand die volledig toegewijd is aan hun welzijn gedurende de scheidingsperiode. Het is bijzonder waardevol als de steunfiguur afkomstig is uit de directe omgeving van de kinderen, omdat vertrouwen een gevoel van stabiliteit en geruststelling kan bieden. Door deze extra ondersteuning kunnen kinderen beter omgaan met de veranderingen en uitdagingen die gepaard gaan met de scheiding van hun ouders.

Formeel steunfiguur 

Kindbehartigers spelen een cruciale rol in het ondersteunen van kinderen tijdens een scheiding. Ze kunnen een brug vormen tussen ouders en kinderen, waardoor de belangen van de kinderen centraal staan. Een Kindbehartiger fungeert als een vertrouwenspersoon voor het kind, waarbij de focus ligt op het begrijpen van hun emoties, angsten en zorgen.

Door middel van empathie en communicatieve vaardigheden helpt een Kindbehartiger kinderen om hun gevoelens te uiten en te begrijpen. Ze kunnen ook een rol spelen in het opstellen van een ouderschapsplan dat rekening houdt met de behoeften en wensen van het kind. Daarnaast kunnen Kindbehartigers ouders ondersteunen bij het creëren van een coöperatieve en respectvolle omgeving, waarin het welzijn van het kind voorop staat.

Lees ook: Vragen die kinderen stellen aan ouders die scheiden

Laagdrempelige programma’s voor je kind

In gevallen waarin er in de directe omgeving geen geschikte steunfiguur beschikbaar is, raden wij ouders aan om gebruik te maken van de diverse organisaties die laagdrempelige steun of hulp bij scheiding aanbieden. Deze organisaties beschikken over professionals met expertise in het begeleiden van kinderen door moeilijke tijden, en ze bieden een veilige ruimte waar kinderen hun gevoelens kunnen uiten en begrijpen.

Bekijk hier een programmaoverzicht

Programma’s die gedragsproblematiek voorkomen

Ook zijn er wat geavanceerdere programma’s die veelal een intensievere aanpak vereisen. Deze programma’s bieden vaak groepssessies waarin kinderen samen stilstaan bij de impact van een scheiding op het gezin en leren om op constructieve wijze met deze verandering om te gaan.

Wat nog belangrijker is, is dat deze bijeenkomsten voor kinderen vaak gepaard gaan met ondersteunende sessies voor ouders. Deze gecombineerde aanpak zorgt ervoor dat zowel ouders als kinderen de nodige tools en inzichten krijgen om de emotionele uitdagingen van een scheiding aan te gaan.

Door open communicatie te bevorderen, een luisterend oor te bieden en gezamenlijk aan oplossingen te werken, kunnen ouders een veilige en ondersteunende omgeving creëren die hen helpt bij het bevorderen van de veerkracht en het welzijn van hun kinderen tijdens deze moeilijke periode.

Bekijk hier een programmaoverzicht

Villa Pinedo

Villa Pinedo biedt waardevolle ondersteuning aan kinderen die te maken hebben met de uitdagingen van een scheiding. De organisatie begrijpt dat deze periode voor kinderen vaak verwarrend en emotioneel belastend kan zijn. Om hen te helpen, biedt Villa Pinedo een platform waar kinderen hun ervaringen kunnen delen en steun kunnen vinden bij gelijkgestemde leeftijdsgenoten. Door middel van online forums en persoonlijke verhalen proberen ze de eenzaamheid te doorbreken en kinderen gerust te stellen met het besef dat ze niet alleen zijn in hun gevoelens.

Daarnaast organiseert Villa Pinedo workshops en trainingen voor ouders, zodat zij beter kunnen begrijpen hoe ze hun kinderen door deze moeilijke periode kunnen begeleiden.

Ondersteuning bij complexe scheidingen

Wanneer ouders, ondanks hun inzet, niet in staat zijn om tot een overeenstemming te komen of wanneer conflicten escaleren met betrekking tot zaken als omgangsregelingen en opvoeding, wordt intensieve ondersteuning essentieel.

In dergelijke gevallen spelen programma’s op het gebied van jeugd- en opvoedhulp een cruciale rol. Deze dienen als een waardevolle bron voor begeleiding en ondersteuning. Naast jeugd- en opvoedhulpverleners, kan ook de jeugdbescherming een rol spelen bij het bieden van de noodzakelijke begeleiding.

Door middel van deze programma’s kunnen kinderen niet alleen rekenen op praktische hulp bij het omgaan met de veranderingen in hun levens, maar ook op emotionele ondersteuning om de impact van de scheiding op hun welzijn te verminderen. Het belangrijkste doel van de programma’s is om een stabiele en ondersteunende omgeving te creëren voor kinderen te midden van de uitdagingen die een scheiding met zich meebrengt.

Bekijk hier een programmaoverzicht

KIES

Kinderen In Echtscheiding Situaties (KIES) is een programma dat speciaal is ontworpen om kinderen te ondersteunen tijdens de uitdagende periode van een scheiding. KIES biedt een veilige ruimte waarin kinderen hun emoties kunnen uiten en begrijpen, terwijl ze tegelijkertijd leren omgaan met de veranderingen in hun leven.

Een van de doeltreffende aanpakken van KIES is het KIES kindplan. Dit is een instrument dat is ontworpen om kinderen actief te betrekken bij het proces van scheiding en die hun behoeften en wensen centraal stelt. Het KIES kindplan moedigt ouders aan om samen met hun kinderen te praten over de veranderingen die de scheiding met zich meebrengt en hoe zij als gezin hiermee om kunnen gaan.

Naast het kindplan integreert KIES ook andere benaderingen, bekijk hun website voor meer informatie.

Hulp nodig bij het scheiden met kinderen? Wij helpen je graag door deze lastige situatie heen. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Gerelateerde berichten

Zo ziet het Premarital Mediation traject eruit.

Zo ziet het Premarital Mediation traject eruit.

Vroeg of laat zullen veel relaties eraan geloven: het opstellen van voorwaarden. Of het nu partnerschapsvoorwaarden zijn, huwelijkse voorwaarden of…