vragen-kinderen-ouders-scheiden

Vragen die kinderen stellen aan ouders die scheiden

Voor kinderen is de echtscheiding tussen hun ouders een verdrietige en ingewikkelde fase. Vaak verandert er veel in een korte tijd en ligt hun hele leven opeens overhoop. Ook voor ouders is een scheiding een complexe en zware tijd. Er moet veel geregeld worden, naast het rouwen om het gebroken huwelijk. Toch moet je gedurende deze fase niet vergeten te blijven praten met je kinderen over de scheiding.

Kinderen zijn al gauw geneigd om zich terug te trekken na het horen van het nieuws dat hun ouders uit elkaar gaan. Hoewel jongere kinderen hier minder last van schijnen te hebben, zien we dat oudere kinderen anders reageren. Het verwerken en accepteren van de situatie duurt voor de wat oudere kinderen langer. Om je kinderen te ondersteunen tijdens deze verandering, zijn er organisaties zoals Villa Pinedo opgericht.

Villa Pinedo is een platform waar kinderen van gescheiden ouders elkaar kunnen helpen. Op dit online forum zijn kinderen van gescheiden ouders in staat hun vragen te stellen aan andere kinderen van gescheiden ouders. Het forum biedt een plaats voor kinderen om elkaar tijdens deze lastige situatie te ondersteunen. In overleg met Villa Pinedo hebben wij een vraag op het forum mogen plaatsen: ‘Welke vragen zou jij aan je gescheiden ouders willen stellen?’.

Hierdoor gaan we in dit blog de volgende vragen van kinderen aan gescheiden ouders behandelen:

‘Wat gaat er allemaal veranderen als jullie gaan scheiden?’

De meest voorkomende vraag gaat natuurlijk over de vele veranderingen die ze tegemoet gaan komen. Het belangrijkste is dat er zo min mogelijk veranderd tijdens een scheiding voor kinderen. Door diverse aspecten van hun leven hetzelfde te laten, denk hierbij aan de school of sportclub, geef je ze eigenlijk een soort houvast. Helaas is dat niet in iedere situatie mogelijk.

Wanneer het echt niet ander kan, kun je de kinderen het beste meenemen in de beslissingen over hun omgeving. Hierdoor krijgen ze meer het idee dat hun belangen in overweging worden genomen waardoor ze zich sneller gehoord voelen. Hiermee zorg je tevens dat het machteloze gevoel wordt verminderd. Leg ze bijvoorbeeld de keuze voor uit twee verschillende sportfaciliteiten. Ook al moeten ze hun eigen sportclub achterlaten, ze krijgen toch de kans om zelf te bepalen waar ze naartoe willen.

‘Waarom zijn jullie eigenlijk gescheiden?’

Veel kinderen gaven aan dat ze zich afvragen waarom hun ouders gescheiden zijn. Ouders brengen het nieuws vaak door te zeggen dat ze niet meer genoeg van elkaar houden. Nu zal een kind onder de vijf jaar hier niet lang bij stil staan en dit eenvoudiger accepteren dan een kind op oudere leeftijd.

Toch bleef deze vraag in het achterhoofd van M (18) hangen. Ze liet ons weten dat haar ouders waren gescheiden toen ze vijf jaar oud was. En hoewel ze zich hier niet veel van herinnert, was dat anders toen haar vader opnieuw ging scheiden in zijn tweede huwelijk. Ze gaf bij ons aan dat ze nu meer duidelijkheid wilde ten opzichte van vroeger.

‘Waarom maken jullie ruzie na de scheiding?’

Een vechtscheiding is een situatie die je jezelf niet toewenst en al helemaal je kinderen niet. Niet alleen krijgen ze het idee dat ze tussen één van hun ouders moeten kiezen, ook moeten ze vaak horen hoe ‘slecht de ander is’. Zo zien we op het forum veel kinderen die vragen hoe ze hun ouders kunnen helpen als ze ruzie maken na de scheiding. Sommige geven zelfs aan dat de ouders zelfs bij het korte wisselmoment niet normaal tegen elkaar kunnen doen. Dit leidt tot enorm veel verdriet voor de kinderen en je belast ze met zaken die hun jonge schouders niet zouden moeten dragen.

Maar een nare scheiding ontstaat natuurlijk niet van de één op de andere dag. Vaak zit er een reden achter. Dit was het geval voor J (15). Hij kwam er tijdens de scheiding van zijn ouders achter dat zijn vader niet trouw was gebleven aan zijn moeder. Hierdoor is het contact met zijn vader sterk verslechterd, waardoor hij en zijn vader nauwelijks nog contact hebben. Hij vraagt zich bijna dagelijks af of zijn vader opnieuw die keuze had gemaakt, als die dit resultaat van tevoren had geweten.

‘Waarom zijn jullie nog zo lang samengebleven?’

Vaak blijven ouders bij elkaar voor de kinderen en denken zij dat de kinderen niet door hebben dat het niet goed gaat. Jammer genoeg is niks minder waar. Zo gaf ook S (22) aan dat ze liever wilde dat haar ouders minder lang bij elkaar waren gebleven. De thuissituatie was niet gezond en ze merkte dat haar ouders vaak ruzie met elkaar hadden. Doordat ze niet goed wist hoe ze hiermee om moest gaan, trok ze zichzelf al snel terug door uit huis te vluchten. Jaren later besefte ze eigenlijk pas dat ze er enorm door is beïnvloed. ‘Waarom konden ze niet gewoon eerder uit elkaar gaan?’.

Praten met je kind over de scheiding

Praten met je kind over de scheiding kan voor veel ouders confronterend zijn. Geen enkel kind reageert op dezelfde manier en heeft een andere wijze van ondersteuning nodig. Toch is het praten over de scheiding met je kind van groot belang. Niet alleen kun je ze tijdens deze gesprekken helpen de nieuwe situatie te begrijpen en daardoor te accepteren, ook laat je jouw kinderen weten dat ze niet over het hoofd worden gezien.

Zoek jij hulp voor je kinderen na de scheiding? Bekijk dan eens dit bijzondere kaartspel van Villa Pinedo. Aan de hand van dit kaartspel kun je eenvoudiger het gesprek aangaan met je kinderen over de scheiding.

Ook interessant voor jou: Hoe je jouw kinderen verteld dat jullie gaan scheiden

Hulp nodig rondom uw scheiding met kinderen?

Bij VZ Advocaten zijn we gespecialiseerd in familierecht, scheidingsmediation, premarital mediation en parenting coordination. Neem vrijblijvend contact met ons op en dan kijken we graag samen hoe we jou kunnen ondersteunen tijdens deze impactvolle gebeurtenis.

Gerelateerde berichten

Hoe je jouw kinderen vertelt dat jullie gaan scheiden

Hoe je jouw kinderen vertelt dat jullie gaan scheiden

Wanneer jij en je partner uit elkaar gaan met kinderen komen jullie terecht in een ingrijpende en vaak verdrietige situatie.…
Zo ziet het Parenting Coordination traject eruit.

Zo ziet het Parenting Coordination traject eruit.

Er is niets erger voor kinderen aan een scheiding dan dat hun ouders na de scheiding zich niet meer als…
De 10 stappen van een mediationproces bij scheiding

De 10 stappen van een mediationproces bij scheiding

Jij en/of je partner heeft/hebben besloten dat het beter is om uit elkaar te gaan. Jullie weten dat je een…