Wanneer je de knoop hebt doorgehakt om te gaan scheiden met kinderen, komt er een hoop regelwerk om de hoek kijken. Niet alleen moeten de bezittingen worden verdeeld, er moet ook een keuze worden gemaakt over wat er met het huis gaat gebeuren en er komt een boel regelwerk kijken betreft jullie kinderen. Om jullie hierin te ondersteunen hebben we 8 dingen die je niet moet vergeten bij een scheiding met kinderen op een rij gezet.
Er komt veel op je af wanneer je gaat scheiden terwijl je kinderen hebt. Hebben jullie bijvoorbeeld al nagedacht over hoe jullie dit nieuws aan de kinderen gaan vertellen? Welke afspraken worden gemaakt over de opvoeding van jullie kinderen. Gaan jullie dit samen doen? Of komt er een andere regeling? In dit blog staan wij stil bij 8 dingen om aan te denken als je uit elkaar gaat met kinderen:
- Het nieuws vertellen aan de kinderen
- De scheiding officieel maken
- De woonsituatie in kaart brengen
- Het ouderschapsplan opstellen
- Ouderlijk gezag bepalen
- Kinderalimentatie en toeslagen
- Het starten van een nieuwe relatie
- Tips om jullie scheiding kinderen te ondersteunen
Hulp nodig bij jullie scheiding met kinderen? Wij helpen jullie graag door het lastige traject te ondersteunen en vereenvoudigen. Neem vrijblijvend contact met ons op.
1. Het nieuws vertellen aan de kinderen
Zodra jullie definitief besloten hebben om te gaan scheiden, wil je dit natuurlijk zo snel mogelijk in gang zetten. Dan heb je het maar gehad. Dit betekent echter niet dat je direct met de kinderen aan tafel moet gaan zitten om het nieuws te vertellen. Soms is het beter om eerst een nieuwe woning te regelen, een goede omgangsregeling te treffen met je ex-partner en misschien een nieuwe school te zoeken voor de kinderen.
Wanneer je dit in grove lijnen hebt uitgedacht en geregeld, kun je jouw kinderen direct een stukje zekerheid over de toekomst meegeven wanneer ze het nieuws te horen krijgen. Daarnaast is het aan te raden om het nieuws goed te timen. Midden in een toetsweek kan wel eens een slecht uitgedacht moment zijn voor de concentratie en resultaten van je kind op school.
Ook interessant: Hoe je jouw kinderen verteld dat jullie gaan scheiden
2. De scheiding officieel maken
Hoe gaan jullie de scheiding regelen? Willen jullie samen afspraken maken met een mediator of kiezen jullie voor afzonderlijke advocaten?
Vaak wordt er voor een advocaat gekozen wanneer jullie met ruzie uit elkaar gaan. Samen aan tafel zitten en tot afspraken komen is dan vaak een onmogelijke opgave. Bij mediation ga je wél samen met je ex-partner het gesprek aan. Een mediator houdt rekening met beide kanten van de situatie en probeert te helpen bij het vinden van de gulden middenweg.
3. De woonsituatie in kaart brengen
Hebben jullie in het verleden samen het huis gekocht? Dan zullen jullie ook moeten bespreken wie er in het huis blijft wonen. Of gaan jullie allebei weg?
Een koopwoning gekocht op twee inkomens is leuk, maar wanneer je dit in je eentje moet gaan betalen, kan het een flinke last worden. Daarnaast is het belangrijk om na te denken over waar jullie gaan wonen. Blijven jullie bij elkaar in de buurt om de omgang met de kinderen te vergemakkelijken?
4. Het Ouderschapsplan opstellen
Het opstellen van een ouderschapsplan is verplicht bij een scheiding met kinderen jonger dan 18 jaar voor ouders die getrouwd zijn (ook geregistreerd partnerschap) of samenwonen met gezamenlijk gezag. Met dit ouderschapsplan zorg je voor structuur voor je kinderen en jezelf.
In het ouderschapsplan maak je gezamenlijk afspraken over de betrokkenheid van de kinderen bij het ouderschapsplan, hoe de zorg en opvoeding verdeelt gaat worden en hoe de omgang met de kinderen wordt geregeld. Daarnaast zet je ook op papier hoe en hoe vaak informatie over de kinderen wordt gedeeld, hoe beslissingen worden genomen over onderwerpen, zoals scholen, en hoe de kosten van de kinderen worden verdeeld. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan kinderalimentatie.
Bij het formuleren van het ouderschapsplan kunnen vaak problemen ontstaan. Op het moment dat deze wordt opgesteld, hangt er vaak nog een negatieve spanning tussen de twee gescheiden ouders. Hierom zouden wij je graag willen adviseren om een vechtscheiding zo goed mogelijk te voorkomen door een parenting coordinator of mediator op tijd in te schakelen.
5. Ouderlijk gezag bepalen
Wil je als ouders dus een even grote stem in beslissingen aangaande jullie kinderen hebben, dan is het belangrijk goed te kijken of het ouderlijk gezag gezamenlijk vastgelegd is of alsnog kan worden.
Lees ook: Hulpbronnen voor je kind bij en na de scheiding
6. Kinderalimentatie en toeslagen
Meestal is degene met het hoogste inkomen alimentatieplichtig. Het is van belang om goede afspraken te maken rondom de alimentatie. Denk daarbij aan afspraken over de hoogte van de alimentatie, het soort alimentatie (kinder- of partneralimentatie) en waar dit bedrag naartoe overgemaakt moet worden. Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om een zogenaamde kinderrekening in leven te roepen, waar jullie beiden toegang tot hebben.
Na de scheiding moet je het opeens doen met een enkel inkomen. Lastig wanneer je gewend bent om van twee inkomens rond te komen. De mogelijk te ontvangen alimentatie kan hier een nodige bijdrage op zijn. Daarnaast heb je (mogelijk weer) recht op verschillende toeslagen. Denk bijvoorbeeld aan zorg- en huurtoeslag. Ook de inkomensafhankelijke combinatiekorting en kindgebonden budget zal je mogelijk weer mogen ontvangen.
Bekijk hier de verhoging van het alimenatiepercentage voor 2023.
7. Het starten van een nieuwe relatie
De kans is aanwezig dat jij en je ex-partner op den duur een nieuwe relatie krijgen. Het is goed om ook hierbij stil te staan en afspraken over te maken. Vraag jezelf eens af, is het goed voor je kinderen om mee te gaan op vakantie als je net een nieuwe relatie hebt? Wanneer stel je hem of haar aan ze voor en hoe ga je dat aanpakken? Het is wel zo prettig om hier op voorbaat al afspraken over te hebben. Zo kun je beide op een objectieve manier de juiste aanpak bepalen.
Ook kunnen jullie je voorbereiden op de situatie waarin jij of je ex-partner toe is aan de volgende stap in de nieuwe relatie. Wat gaat er dan gebeuren? We kunnen ons ook voorstellen dat je in je nieuwe relatie bij de volgende stap alles goed op papier wil hebben. Neem dan eens een kijkje wat premarital mediation voor jullie kan betekenen.
8. Tips om jullie scheiding met kinderen te ondersteunen
Wanneer jullie gaan scheiden, verandert de hele wereld voor jullie kinderen. Dit kan nog best lastig zijn en flinke uitdagingen met zich meebrengen. De volgende twee tips kunnen jullie kinderen helpen om deze periode gemakkelijker door te komen:
- Villa Pinedo is een platform speciaal voor kinderen van ouders die gaan scheiden. Jullie kinderen kunnen daar verhalen van kinderen lezen die hetzelfde hebben meegemaakt en met hen praten over de gebeurtenissen (buddy);
- Er zijn verschillende boeken die jullie kinderen meer tips geven en inzichten in wat er gaat komen. Wij hebben een handig overzicht met boekentips gemaakt op onze website.
De mogelijkheden van VZ Advocaten
Hulp nodig bij het maken van afspraken over de opvoeding van je kinderen? De advocaten van VZ Advocaten zijn als advocaat-scheidingsmediator ook lid van de vFAS en in bezit van de Parenting Coordination specialisatie. Hierdoor beschikken zij over de nodige juridische kennis en proceservaring die goed van pas kan komen tijdens mediation.
Bij VZ Advocaten bespreekt de advocaat-scheidingsmediator met jullie welke afspraken gewenst zijn rond de opvoeding van je kinderen. Wij zorgen ervoor dat alle gewenste en passende afspraken vastgelegd worden. Deze overeenkomsten dienen wij – dan samen met een gemeenschappelijk verzoekschrift tot echtscheiding – bij de rechtbank in. De rechter spreekt de echtscheiding vervolgens uit en bekrachtigt de gemaakte afspraken in een echtscheidingsbeschikking.