Afspraken maken rondom partner- en kinderalimentatie met behulp van een advocaat of mediator

Samen met jouw partner hebben jullie de beslissing genomen dat het beter is om uit elkaar te gaan. Dat betekent dat jullie nu veel moeten gaan regelen. Denk bijvoorbeeld aan het maken van afspraken rondom de opvoeding van jullie kinderen. Maar ook het betalen van partner- en kinderalimentatie dient besproken te worden. Komen jullie hier zelf uit of schakelen jullie de hulp in van een advocaat of mediator?

Een echtscheiding is voor niemand leuk. Maar het als helemaal vervelend wanneer je (gedeeltelijk) afhankelijk bent van het inkomen van je ex-partner, bijvoorbeeld omdat je de keuze hebt gemaakt
om minder te werken voor de kinderen. Want hoe ga je dan straks rondkomen?

In dit blogartikel vertellen we je wat je moet weten over het maken van afspraken rondom partneren kinderalimentatie met je ex-partner. Daarvoor staan wij stil bij de volgende onderwerpen:

  • Onderhoudsplicht
  • Alimentatie vaststellen
    • Partneralimentatie
    • Kinderalimentatie
  • Hulp bij het maken van afspraken

Hulp nodig bij het maken van afspraken rondom alimentatie? VZ-Advocaten kan jou kan helpen! Neem direct vrijblijvend contact met ons op.

E-mail of bel ons!

Onderhoudsplicht

Wanneer jij en je ex-partner besluiten om van elkaar te scheiden, komt hier een heleboel bij kijken. Eén van die dingen is bijvoorbeeld de onderhoudsplicht. Kort gezegd betekent dit dat je op financieel gebied voor elkaar moet blijven zorgen. De zogeheten lotsverbondenheid ontstaan door het huwelijk. Dus wanneer jij jouw baan hebt opgezegd of minder bent gaan werken om voor de kinderen te gaan zorgen, of jij vanwege een andere reden financieel niet voor jezelf kunt zorgen, zal jouw ex-partner je financieel moeten blijven ondersteunen, indien dit nodig is.

Wil je meer weten over de onderhoudsplicht en in welke situaties hier sprake van is? Bekijk dan de informatie op de site van de Rijksoverheid.

afspraken rondom alimentatie

Alimentatie vaststellen

Het vaststellen van de alimentatie is geen gemakkelijke klus. Jouw financiële belangen zullen heel anders zijn dan die van jouw ex-partner, waardoor het soms lastig is om goede afspraken te maken.
Dat wat jij een acceptabel maandbedrag vindt, dan wel nodig hebt, vindt jouw ex-partner misschien wel te hoog.

Je hebt recht op alimentatie wanneer je na de scheiding onvoldoende inkomsten hebt om rond te komen. Daarbij wordt er gekeken naar:

  • Jouw levensstandaard en dat van de kinderen gedurende jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap;
  • Het inkomen dat je zelf in redelijk zult kunnen genereren.

Alimentatie is te onderscheiden in twee varianten: partneralimentatie en kinderalimentatie.

Kinderalimentatie

Als ouders van één of meerdere kinderen ben je verantwoordelijk voor de verzorging en opvoeding. Dus ook financieel. Dit is wettelijk geregeld. De kinderalimentatie geldt voor jouw kind tot hij of zij de leeftijd van 18 jaar bereikt. Daarna dien je te betalen voor de kosten van levensonderhoud en studie tot 21 jaar. Je kunt echter ook met elkaar afspreken dat je ook na het 21e levensjaar van jouw kind gedurende zijn of haar studie zult blijven bijdrage. Vanaf 18 jaar zal het kind zelf de alimentatie ontvangen, daarvoor gaat het naar de ouder die de meeste verantwoordelijkheid draagt voor het kind. Maar ook hiervoor kun je weer andere afspraken maken.

Partneralimentatie

Je hebt recht op partneralimentatie wanneer je onvoldoende financiële middelen hebt om in jouw eigen levensonderhoud te kunnen voorzien. In dit geval is jouw ex-partner degene die jou hier
financieel in zal moeten ondersteunen.

De hoogte van de partneralimentatie wordt berekend aan de hand van de behoefte en de draagkracht. Dat betekent dat er wordt gekeken naar wat jij nodig hebt (behoefte) en wat jouw ex-partner kan betalen. Zo wordt jouw ex-partner ook beschermd. Hij of zij zal nooit meer hoeven te betalen dan hij of zij daadwerkelijk kan betalen.

NB: de kosten van de kinderen moeten eerst altijd gedekt zijn voordat je toekomt aan een eventuele vraag van partneralimentatie.

Hulp bij het maken van afspraken

Het maken van afspraken over de hoogte van partner- en kinderalimentatie kan dus lastig zijn. Voor de één kunnen de bedragen niet hoog genoeg zijn, terwijl de ander het bedrag liever wat lager ziet of helemaal niets wenst bij te dragen in de kosten van levensonderhoud. Je gaat immers niet voor niets uit elkaar en vaak gaat dat toch gepaard met een idee dat je je niet meer (financieel)
verantwoordelijk voelt voor de ander dan wel wilt voelen.

Een onafhankelijke alimentatieberekening kan helpen om meer inzicht te geven in de mogelijkheden van jou en je ex-partner. Om te voorkomen dat jullie alsnog op slechte voet uit elkaar gaan, kunnen jullie ervoor kiezen om hulp in te schakelen van een onafhankelijke partij bij het maken van de afspraken. Hij of zij kan jullie dan voorlichten over alle ins en outs voor wat betreft het
alimentatievraagstuk.

Deze onafhankelijke partij kan een advocaat maar ook een mediator zijn. Wanneer jullie op het moment van het maken van afspraken nog goed met elkaar kunnen overleggen, kan een mediator jullie goed helpen. Hij of zij kijkt naar beide situaties en zoekt een gouden middenweg waar beide partijen tevreden mee zijn.

Is een goed overleg tussen jou en je ex-partner niet meer mogelijk? Dan kun je kiezen voor een advocaat. De advocaat zal zijn of haar best doen om het meest optimale voor jou voor elkaar te krijgen. Hierbij houdt hij of zij dus geen rekening met de wensen, behoeften en situatie van je ex-partner.

Mocht er in de toekomst iets veranderen aan jouw financiële plaatje of aan dat van je ex-partner? Ook dan kan een mediator jullie helpen om de afspraken rondom de alimentatie te herzien.

Hulp vragen bij VZ Advocaten

De advocaten van VZ Advocaten zijn mediator en als advocaat-scheidingsmediator ook lid van de vFAS. Hierdoor beschikken zij over de nodige juridische kennis en proceservaring die goed van pas
kan komen tijdens Mediation of een procedure.

Hulp nodig bij het maken van afspraken rondom alimentatie? VZ-Advocaten kan jou kan helpen! Neem direct vrijblijvend contact met ons op.

E-mail of bel ons!

Gerelateerde berichten

Zo ziet het Premarital Mediation traject eruit.

Zo ziet het Premarital Mediation traject eruit.

Vroeg of laat zullen veel relaties eraan geloven: het opstellen van voorwaarden. Of het nu partnerschapsvoorwaarden zijn, huwelijkse voorwaarden of…
Indexeringspercentage alimentatie 2024 vastgesteld op 6,2%

Indexeringspercentage alimentatie 2024 vastgesteld op 6,2%

Verhoging alimentatie 2024Ingevolge de wet, artikel 1:402a BW, dient kinder- en partneralimentatie jaarlijks te worden verhoogd met een door de…
4 redenen om met een parenting coordinator te werken

4 redenen om met een parenting coordinator te werken

Wanneer jij en je ex-partner na een scheiding onenigheid met elkaar hebben of krijgen, heeft die situatie waarschijnlijk een negatieve…