Scheiden en dan? Wat er gebeurt ná de echtscheiding

De scheiding is rond en de papieren zijn ondertekend… maar dan? Wat staat je te wachten in de tijd die ná de echtscheiding volgt? In dit artikel staat op een rij wat je kunt verwachten van deze periode.

Eerlijk is eerlijk: de tijd ná de scheiding is geen makkelijke. Je bouwt immers een nieuw leven op, zónder je ex-partner. Misschien keek je ernaar uit en kon je niet wachten om een frisse start te maken. Maar vergis je niet: het kost alsnog tijd en energie om dit nieuwe leven eigen te maken.

Daarnaast hebben jij en je ex-partner samen afspraken gemaakt en vastgelegd in een scheidingsconvenant. Deze dienen jullie beide na te komen… Wellicht moet je verhuizen naar een andere woning, regelingen treffen rondom jullie kinderen of meer werken om financieel rond te komen.

Kortom, na de afronding van het scheidingsproces ben je nog niet klaar.

Om je een beetje voor te bereiden op de tijd die komen gaat, vertellen wij je wat er ná de echtscheiding mogelijk op je pad komt:

 1. De emoties van je kinderen
 2. Een nieuwe plek voor jezelf
 3. Een verkleinde sociale kring
 4. De financiële en fiscale gevolgen
 5. De emotionele nasleep van een echtscheiding

Weten wat je te wachten staat als de scheiding eenmaal rond is? Wij vertellen het je graag en brengen jouw persoonlijke situatie in kaart. Neem vrijblijvend contact met ons op.

E-mail of bel ons!

Lees verder onder de afbeelding.Man loopt met koffer over straat na echtscheiding

De impact van een scheiding op kinderen

Hebben jullie geen kinderen? Dan hebben jullie na de echtscheiding (gelukkig) niet veel meer met elkaar te maken. Doordat je elkaar niet meer ziet, geef je jouw emoties sneller een plek en kom je vanzelf in een rustiger vaarwater.

Dat is anders wanneer er wel kinderen bij betrokken zijn.

Kinderen houden jullie namelijk voor altijd in verbinding. Je komt elkaar tegen en maakt onderling afspraken. Daarom duurt de rouwverwerking van een scheiding mét kinderen langer dan zonder.

 

De emotionele impact

De veilige thuisbasis van de kinderen valt weg zodra de scheiding rond is. Ze hebben ineens twee woningen en moeten soms wisselen van school. Hierdoor voelen ze zich eenzaam, maar ook afgewezen of in de steek gelaten.

Hoewel jij en je partner uit elkaar zijn, blijven jullie de ouders van je kind(eren). Daarom is het van belang om duidelijke afspraken te maken en samen te blijven werken. Met een sterke, stabiele basis beperken jullie de (emotionele) schade van de kinderen.

Houd er rekening mee dat de (psychologische) gevolgen niet altijd direct tot uiting komen. Soms duurt het langer voor deze zichtbaar zijn. Daarom dien je de kinderen voor, tijdens en na het scheidingsproces nauwlettend in de gaten te houden:

 • Bied een luisterend oor.
 • Bied steun.
 • Maak duidelijk dat de scheiding niet hún schuld is.
 • Voorkom dat zij conflicten tussen jou en je ex-partner meemaken.

Wij hebben onlangs een artikel geschreven voor kinderen van ouders in scheiding, waarin we tips aan hen geven om te dealen met de situatie.

 

De kunst om het overzicht te krijgen en behouden

Vergeet niet dat het lastig(er) wordt om overzicht te krijgen én te behouden. Wat moeten kinderen meenemen naar school, welke activiteiten staan er gepland en is er bijvoorbeeld afgesproken met vriendjes en vriendinnetjes? En soms gaat dat mis: de zwemtas staat nog bij papa in de gang of het tandartsbriefje ligt nog bij mama op de keukentafel…

De creatie van een nieuwe plek voor jezelf

In de scheidingsconvenant zijn afspraken gemaakt over de (tijdelijke) woonsituatie. Deze afspraken lopen vaak tot 2 jaren na de scheiding, de periode waarin de hypotheekrente nog aftrekbaar is bij de meest verdienende partner. In deze 2 jaren wordt ook vaak een goede oplossing gevonden voor het woningprobleem omdat het financiële plaatje verandert. Zo wijzigt mogelijk het inkomen of krijgt een van jullie beide een nieuwe partner.

Maar de creatie van een nieuwe plek voor jezelf is niet makkelijk. Je woont ineens weer ‘alleen’ én in een andere omgeving. Waarschijnlijk heb je niet veel zin om de kamers van het nieuwe huis te schilderen en de spullen uit de dozen een plek te geven in de kasten… Logisch, maar daarom kost het tijd om een fijne plek voor jezelf te creëren.

Dat geldt overigens ook voor de plek waar je jarenlang met je ex-partner hebt gewoond. Hoewel het ’t minst belastend is voor de kinderen om in hetzelfde huis te blijven wonen, is het misschien wel moeilijk voor jou. Dat huis zit immers vol herinneringen.

Een verkleinde sociale kring

Je neemt niet alleen afscheid van je ex-partner, maar ook van zijn omgeving. Houd daarom rekening met het verlies van (dierbare) contacten. Denk bijvoorbeeld aan familie, vrienden en kennissen van je ex-partner, die je na de scheiding minder vaak tegenkomt en spreekt.

Probeer niet vast te houden aan de verhoudingen van tijdens je huwelijk. Zeker als jij en je ex-partner op gespannen voet staan met elkaar. Verwacht geen behoud van de (diepgaande) relatie met zijn familie, vrienden en kennissen als jij en je ex-partner niet door één deur kunnen.

Het overzien van de financiële en fiscale gevolgen

Vóór de scheiding heeft je mediator of echtscheidingsadvocaat de financiële en fiscale afspraken vastgelegd in het scheidingsconvenant. Daarin staat in grote lijnen wat je financieel van elkaar kunt verwachten.

 

Het recht op alimentatie

Na de echtscheiding wordt er mogelijk kinder– of partneralimentatie (door één van jullie) betaald. Alimentatie is een financiële aanvulling op de kosten van levensonderhoud van de ex-partner, maar ook voor de verzorging en opvoeding van kinderen.

Het is raadzaam om de hoogte van de alimentatie te laten bepalen door een onafhankelijke partij, op basis van bewijsstukken van het inkomen en jullie levensstandaard.

Weten waar je aan toe bent? Wij geven graag persoonlijk advies.

 

Verlies in koopkracht

De kans is groot dat jouw koopkracht vermindert na de scheiding, vooral als je een vrouw bent. Vaak nemen vrouwen de zorg op de kinderen en houden zij – doordat ze bijvoorbeeld parttime werken – minder over. Uit het rapport van het CBS blijkt dat de koopkracht van gescheiden vrouwen gemiddeld zelfs daalt met 25%.

De emotionele nasleep van een echtscheiding

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de emotionele nasleep van een echtscheiding. De emotionele achtbaan begint te rijden wanneer jij (of je ex-partner) aankondigt te willen scheiden. Maar het zwaartepunt ligt niet zozeer bij de juridische echtscheiding, maar rond het uit huis gaan.

Dat komt omdat jij of je ex-partner uit huis gaat vóór de scheiding wettelijk is afgerond. Daarom voelt het als een bevestiging van de definitieve ontbinding, met name als je ergens hoop hebt gekoesterd op een goede afloop…

 

Het opbouwen van jouw nieuwe leven

Nadat de juridische afronding van de echtscheiding begint jouw leven als een alleenstaande. Misschien voelt het in eerste instantie als een soort bevrijding, waarin je de kans krijgt om een tweede leven op te bouwen die mooier, gelukkiger en beter is dan het eerste. Maar het kan ook zijn dat je hier als een berg tegenop ziet. Wat je ook voelt en wat de oorzaken ook zijn van de breuk – het is een moeilijke periode waarin je als alleenstaande een draai moet zien te vinden.

Tijdens het vinden van deze draai word je soms herinnerd aan je ‘oude’ leven. Bijvoorbeeld wanneer je met de achternaam van je ex-partner wordt aangesproken. Of wanneer je foto’s tegenkomt tijdens het opruimen van de kasten waarop je samen met hem/haar staat afgebeeld.

 

Nieuwe relatie van je ex-partner

Je ex-partner tegenkomen met een nieuwe liefde. Dat is altijd even slikken… Zeker als het kort na de scheiding al gebeurt.

Na een scheiding staan de meeste mensen binnen een jaar open voor een nieuwe relatie. Enkele feiten op een rij:

 • Vaak krijgt de man als eerst een nieuwe relatie.
 • Binnen 4 jaar woont de helft van de mannen weer samen. Bij vrouwen is dat slechts een derde.
 • 40% van de vrouwen verwacht alleen te blijven na de echtscheiding, terwijl mannen meer open staan voor een nieuwe relatie.

 

Sta je nog op het punt om je scheiding te regelen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen jullie graag.

E-mail of bel ons!

Gerelateerde berichten

Vragen die kinderen stellen aan ouders die scheiden

Vragen die kinderen stellen aan ouders die scheiden

Voor kinderen is de echtscheiding tussen hun ouders een verdrietige en ingewikkelde fase. Vaak verandert er veel in een korte…
Hoe je jouw kinderen vertelt dat jullie gaan scheiden

Hoe je jouw kinderen vertelt dat jullie gaan scheiden

Wanneer jij en je partner uit elkaar gaan met kinderen komen jullie terecht in een ingrijpende en vaak verdrietige situatie.…
Zo ziet het Parenting Coordination traject eruit.

Zo ziet het Parenting Coordination traject eruit.

Er is niets erger voor kinderen aan een scheiding dan dat hun ouders na de scheiding zich niet meer als…