Scheiden of niet? Wat je het beste kunt doen bij twijfel

Is je relatie niet meer wat het ooit was en vraag je je wel eens af of je moet scheiden of niet? Dan sta je voor een zeer moeilijke keuze. Want een echtscheiding verandert jouw leven drastisch – evenals dat van je partner. Daarom zetten wij je in dit artikel even goed aan het denken, waarbij wij je vragen om vooral eerlijk te blijven naar jezelf.

Elke relatie heeft ups-and-downs – en dat geeft niet. Zolang ruzies worden uitgepraat en je nooit boos uit elkaar gaat van een situatie. Maar op het moment dat jij je langere tijd ongelukkig voelt en bijvoorbeeld geen zin meer hebt om met de ander te praten, kan het zijn dat de gedachten om te scheiden weleens om de hoek komt kijken.

Maar ja – is dat wat je écht wil of gooi je dan de handdoek te snel in de ring?

Deze moeilijke beslissing gaat niet over een nacht ijs. Daarom bespreken wij in dit artikel de volgende vragen:

Weet je vrijwel zeker dat je jouw huwelijk wil beëindigen en wil je weten wat je te wachten staat? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan voor je klaar met vrijblijvend advies.

E-mail of bel ons!

Lees verder onder de afbeelding.

VZ Advocaten - Scheiden of niet - Vrouw op smartphone

Ben ik ongelukkig in mijn huwelijk?

In een relatie zijn er – als het goed is – veel fijne momenten. Helaas zijn er ook periodes dat het niet lekker loopt. Zo kunnen je gevoelens voor de ander veranderen.

Maar op het moment dat je relatie wordt overheerst door slechte periodes, moet er iets veranderen.

Schuif niet direct de scheidingspapieren onder de neus van de ander, want een echtscheiding is de allerlaatste stap die je kunt nemen. Maar vraag jezelf allereerst af of je nog gelukkig bent en bedenk waardoor dat gevoel wordt veroorzaakt:

  • dóór het huwelijk,
  • of is het iets wat meer bij jezelf ligt?

Dat kun je bijvoorbeeld doen door voor te stellen hoe je leven zou zijn zonder je partner. Is dit een prettige gedachte? Dan zit er iets in je huwelijk niet goed.

Ik twijfel over mijn huwelijk. Kan ik iets aan mijn ongelukkige gevoel veranderen?

Probeer allereerst te achterhalen of jullie het huwelijk nog een tweede kans willen geven. Een scheiding is immers een slopend proces, zowel geestelijk als financieel.

Zijn jullie bereid om er samen wat van te maken? Dan staan hieronder enkele tips die jullie kunnen helpen.

 

Communiceer met elkaar

Hoewel iedereen weet hoe belangrijk communicatie is, is het toch een veelvoorkomende reden om te scheiden. Men bespreekt alle huishoudelijke zaken en vergeet vervolgens om echt met elkaar te praten.

Maak daarom tijd vrij voor een goed gesprek. Zet de TV uit en leg je telefoon aan de kant. Creëer een gezellige (en ontspannen) sfeer en schenk een wijntje in. Verplaats de focus naar je partner om een fijn gesprek aan te gaan. Klets over wat je die dag hebt meegemaakt, hoe je je voelt over bepaalde situaties en bespreek bijvoorbeeld wat jullie samen kunnen ondernemen om de relatie te boosten.

Kunnen jullie nog genieten van deze momenten? Dan zit het nog best wel goed! Het is in elk geval belangrijk om te praten zonder meningsverschillen, verwijten, woordenwisselingen en ruzies.

 

Wees eerlijk over je gevoel

Eerlijkheid duurt het langst. Dus als jij je al enige tijd niet fijn voelt in je huwelijk, maak dit probleem dan bespreekbaar met je partner. Alleen dan kunnen jullie werken aan jullie relatie.

  • Spreek je frustraties uit en laat hem/haar weten waar jij mee zit. Stap 1 is immers om kenbaar te maken dat er iets in jullie relatie moet veranderen.
  • Probeer te achterhalen waarom het niet zo lekker loopt. Misschien is het iets kleins waar jullie al snel een oplossing voor vinden. En als het iets groters is, dan weet je in elk geval waar je aan kunt werken.
  • Bespreek de mogelijkheden om nader tot elkaar te komen, waarbij de behoefte(s) van jullie beide in kaart worden gebracht. Als jij wil dat je partner vaker thuis is, laat het hem/haar weten. Misschien heeft jouw partner behoefte aan meer vrijheid.

 

Zoek hulp als jullie er samen niet uit komen

Het is lastig om een gesprek te voeren als jij of je partner niet bereid is om te luisteren. Of als alle gesprekken uitmonden in meningsverschillen. Soms heeft het zin om hulp in te schakelen van een derde neutrale partij. Bijvoorbeeld in de vorm van een relatietherapeut.

Een relatietherapeut lost jullie problemen niet op. Dat moeten jullie toch echt zelf doen. Maar een therapeut leert jullie wel om elkaar beter te begrijpen. Bijvoorbeeld wanneer een van de partners is vreemdgegaan.

 

Is het beter om niet te scheiden voor ons kind?

Weten jullie zeker dat het huwelijk geen toekomst heeft? Dan is een echtscheiding wellicht het overwegen waard en een goede oplossing voor de situatie.

Maar wat nou als jullie samen kinderen hebben; is het dan niet beter om bij elkaar te blijven?

Nee, dat hoeft niet. Hoewel een scheiding misschien als een egoïstische keuze voelt, kan het beter zijn voor iedereen. Ook voor je kind(eren). Continue ruzies en spanningen in gezinnen zijn schadelijk voor kinderen. Zij pikken deze spanningen in huis feilloos op en zien ook wel dat hun ouders niet gelukkig zijn, terwijl een goede en stabiele thuisbasis van groot belang is voor hun ontwikkeling.

Elke situatie is anders en elk kind gaat anders met een echtscheiding om. Maar één ding is zeker: jullie echtscheiding heeft grote impact op zijn of haar leven.

Daarom moeten jij en je partner hen altijd het gevoel geven dat jullie alles hebben geprobeerd om het huwelijk te redden. Dat jullie echtscheiding een onoverkomelijke beslissing was. Maak daarnaast ook duidelijk dat het kind niet de oorzaak is van de scheiding.

 

Heb je het gevoel dat een echtscheiding de enige, echte uitweg is voor de problemen? Lees dan hier hoe je je partner vertelt dat je wil scheiden. Of neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij staan voor jou klaar met persoonlijk advies.

E-mail of bel ons!

 

Gerelateerde berichten

Vragen die kinderen stellen aan ouders die scheiden

Vragen die kinderen stellen aan ouders die scheiden

Voor kinderen is de echtscheiding tussen hun ouders een verdrietige en ingewikkelde fase. Vaak verandert er veel in een korte…
Hoe je jouw kinderen vertelt dat jullie gaan scheiden

Hoe je jouw kinderen vertelt dat jullie gaan scheiden

Wanneer jij en je partner uit elkaar gaan met kinderen komen jullie terecht in een ingrijpende en vaak verdrietige situatie.…
Zo ziet het Parenting Coordination traject eruit.

Zo ziet het Parenting Coordination traject eruit.

Er is niets erger voor kinderen aan een scheiding dan dat hun ouders na de scheiding zich niet meer als…