Wanneer en waarom de meeste mensen scheiden: dit zijn de 8 meest voorkomende redenen

Je geeft elkaar niet het ja-woord met de intentie om na enkele jaren uit elkaar te gaan. Toch gooien steeds meer getrouwde stellen de handdoek in de ring. Jaarlijks strandden er in Nederland zo’n 35.000 huwelijken en dit aantal neemt nog steeds toe. En dan hebben we het nog niet eens over het aantal mensen die samenwonen… 

Maar wanneer scheiden de meeste mensen? En wat zijn de meest voorkomende oorzaken? Wij hebben ze voor jou op een rij gezet. Na het lezen van dit artikel weet je:

Wanneer mensen scheiden

Sinds de invoering van de liberale scheidingswet in 1971, is het aantal echtscheidingen fors gestegen. Inmiddels scheiden er jaarlijks tussen de 30.000 tot 35.000 stellen, blijkt uit cijfers van het CBS. Bij de meeste scheidingen – in maar liefst 70% van de gevallen – neemt de vrouw het initiatief.

De gemiddelde leeftijd waarop mensen scheiden is 44 jaar, waarmee de meesten een relatie van 10 à 15 jaar beëindigen. Hierbij ligt het scheidingspercentage in steden hoger dan daarbuiten.

Zo geeft onze ervaring ook aan dat er specifieke momenten zijn wanneer scheiden vaker voorkomt. De meeste mensen zetten een punt achter hun huwelijk in het voorjaar en de zomer. Zo is er een piek te zien;

  • in maart, waarbij huwelijken de feestdagen niet hebben overleefd (denk aan kerst maar ook carnaval),
  • en in augustus, waar zowel de zomervakantie een rol speelt (vanwege vakantiestress) als de start van een nieuw schooljaar (scheiden vóór de kinderen naar school gaan).
 
Je bent niet de enige die overweegt het huwelijk tot het einde te brengen. En dat hoef je ook niet alleen te doen. Neem vrijblijvend contact met ons op om te kijken hoe we jou kunnen ondersteunen tijdens deze impactvolle gebeurtenis. 

Waarom mensen scheiden

Aan bovenstaande statistieken liggen diverse redenen ten grondslag. De meest voorkomende redenen waarom koppels scheiden of uit elkaar gaan staan hieronder op een rij. 

1. Men raakt op elkaar uitgekeken

Volgens het CBS is de meest voorkomende reden waarom koppels scheiden (met bijna 22%) omdat ze op elkaar raken uitgekeken. Er ontstaat een patroon van ergernissen dat niet wordt onderbroken (hij doet dit en zij doet dat). Of de relatie wordt als vanzelfsprekend ervaren waardoor men niets meer onderneemt en de verveling toeslaat. Het gevolg op de lange termijn? Een scheiding.

2. Men heeft geen vertrouwen in elkaar

Bij 21% van alle scheidingen was het vertrouwen in elkaar weg. Hieraan liggen diverse oorzaken ten grondslag:

  • Men communiceert niet meer met elkaar en is niet op de hoogte van andermans leven
  • Een van de partners is vreemdgegaan of heeft een affaire
  • Een van de partners heeft gelogen of iets verborgen

3. Men ervaart botsende karakters

Naarmate iemand ouder wordt, verandert zijn of haar karakter. Als deze verandering in lijn ligt met dat van de partner, dan is er niet veel aan de hand. Maar deze karakterveranderingen kunnen ook gaan botsen waardoor er regelmatig ruzie ontstaat. Dat komt best veel voor: bij maar liefst 16% van alle echtscheidingen is dit dan ook de directe aanleiding.

4. Er is iemand anders in het spel

Je had misschien verwacht dat dit reden nummer 1 is, maar niets is minder waar. Deze staat met 15% op nummer 4 in deze lijst. Hierbij geven vrouwen vaker aan dat dit de oorzaak is van een echtscheiding dan mannen. Hieronder valt overigens zowel een overspel als een affaire.

Ben je erachter gekomen dat jouw partner is vreemdgegaan of heb je een vermoedenDan zijn dit de stappen die je kunt nemen.

5. Toekomstplannen zijn onverenigbaar

Bij 9% kan de een zich niet vinden in de toekomstplannen van de ander, waardoor ze besluiten om uit elkaar te gaan en elders het geluk te zoeken. Deze echtscheidingen verlopen – gelukkig – vaak soepel (zonder haatgevoelens tegen elkaar). Daarom raden wij deze mensen altijd aan om mediation te overwegen.

6. Men heeft gezondheidsproblemen

Ook spelen gezondheidsproblemen een rol bij echtscheidingen. Denk hierbij aan miskramen, ernstige (of ongeneeslijke) ziektes of psychische stoornissen. Bij elk gezondheidsprobleem – in welke vorm dan ook – komt een huwelijk voor een beproeving te staan. Een periode waarin van beide partners wordt geëist dat ze blijven werken aan een relatie.

7. Men heeft onenigheid over kinderen

Men denkt verschillend over het krijgen óf het opvoeden van kinderen, waardoor de relatie strandt.

Zijn er nog geen kinderen maar is er een kinderwens bij slechts een van de partners? Denk dan goed na over de toekomst: je wilt immers op latere leeftijd geen spijt krijgen van de beslissing die je maakt.

Zijn er al kinderen in het spel? Dan is het van belang dat de kinderen er niet onder lijden. Men dient duidelijke afspraken vast te leggen in een zogeheten ouderschapsplan.

8. Men heeft financiële problemen

De laatste veelvoorkomende reden waarom mensen scheiden is door financiële problemen. Denk hierbij aan wanneer een van de partners failliet is verklaard of een torenhoge schulden heeft opgebouwd.

Ben je tot de conclusie gekomen dat je niet meer verder wilt met jouw partner? Lees hier hoe je je partner vertelt dat je wil scheiden.

Echtscheiding aanvragen? Wees bewust!

Nu je weet wanneer en waarom mensen scheiden, zal je misschien ook willen weten hoe je een scheiding kan aanvragen. Sta je op het punt om een echtscheiding aan te vragen? Wees je dan bewust van de gevolgen die een echtscheiding met zich meebrengt.

Een echtscheiding:

  • heeft een aanzienlijke impact op kinderen omdat hun veilige thuisbasis wegvalt;
  • heeft financiële en fiscale gevolgen. Denk bijvoorbeeld aan de kosten van het scheidingsproces zelf, de alimentatie, de koopwoning, de onderneming en de opgebouwde pensioenrechten;
  • verloopt altijd via een procedure bij de rechtbank waarbij je een echtscheidingsadvocaat nodig hebt.
 

Meer weten? Lees hier alles over de aanvraag en de gevolgen van een echtscheiding. Ook kun je kiezen voor mediation.

Je bent niet de enige die overweegt het huwelijk tot het einde te brengen. En dat hoef je ook niet alleen te doen. Neem vrijblijvend contact met ons op om te kijken hoe we jou kunnen ondersteunen tijdens deze impactvolle gebeurtenis. 

Gerelateerde berichten

Vragen die kinderen stellen aan ouders die scheiden

Vragen die kinderen stellen aan ouders die scheiden

Voor kinderen is de echtscheiding tussen hun ouders een verdrietige en ingewikkelde fase. Vaak verandert er veel in een korte…
Hoe je jouw kinderen vertelt dat jullie gaan scheiden

Hoe je jouw kinderen vertelt dat jullie gaan scheiden

Wanneer jij en je partner uit elkaar gaan met kinderen komen jullie terecht in een ingrijpende en vaak verdrietige situatie.…
Zo ziet het Parenting Coordination traject eruit.

Zo ziet het Parenting Coordination traject eruit.

Er is niets erger voor kinderen aan een scheiding dan dat hun ouders na de scheiding zich niet meer als…