Scheiding regelen: 5 stappen die je moet nemen voor een echtscheiding

Als je gaat scheiden, moet je veel regelen in een emotionele tijd. Denk bijvoorbeeld aan het verdelen van jullie spullen, het inschakelen van een (goede) advocaat en het aanvragen van de echtscheiding. Ook al wil je zo snel mogelijk van je partner af, maak geen overhaaste beslissingen en neem de tijd. Onderstaand stappenplan helpt je in elk geval op weg door overzicht te bieden.

Voor je naar de rechter stapt om de scheiding definitief te maken, moeten jullie belangrijke regelingen treffen. Je hebt immers een leven opgebouwd met je partner. Misschien hebben jullie ooit een huis gekocht, kinderen gekregen of een bedrijf gestart…

In dit blog bespreken we 5 stappen die nodig zijn om een scheiding te regelen:

  1. Ga in gesprek met je partner (en kinderen)
  2. Kies een gespecialiseerde scheidingsmediator of -advocaat
  3. Stel een ouderschapsplan op voor de kinderen
  4. Maak een plan voor de financiën (zoals de verdeling van spullen, huis en pensioen)
  5. Stap naar de rechter om de scheiding definitief te maken

Sta je op het punt om te scheiden en wil je exact weten waar je aan toe bent? Blijf niet lang in onzekerheid rondlopen, maar neem vrijblijvend contact met ons op. Wij staan voor je klaar!

E-mail of bel ons!

Lees verder onder de afbeelding.

Handtekening zetten onder scheidingspapieren

1. Ga in gesprek met je partner (en kinderen)

Het gaat al een tijd niet goed met jullie huwelijk en je weet zeker dat het beter is om uit elkaar te gaan. Maar hoe vertel je je partner dat je wil scheiden? Daarom is stap 1 misschien wel het moeilijkst, want jouw beslissing brengt ongetwijfeld veel emoties met zich mee.

Stel de scheidingsmelding niet uit, maar vertel je partner – in een persoonlijk gesprek – dat je wil scheiden. Geef hem of haar vervolgens de mogelijkheid om te reageren en verwacht hierbij geen begrip. Heeft je partner na het gesprek de behoefte om de boodschap een plek te geven? Bied hem of haar de ruimte om de boodschap een plek te geven.

Het is nóg beter om hem of haar vanaf het eerste moment te betrekken bij jouw twijfels over jullie relatie. Door de boodschap op een respectvolle manier over te brengen, leg je een steviger fundament voor een goede echtscheiding. Hierdoor verloopt het scheidingsproces soepeler, zijn de gevolgen minder heftig en voelen jij en je partner minder de behoefte om de ander dwars te liggen.

 

Hoe vertellen wij het de kinderen?

Hoe en wat jullie de kinderen vertellen over de scheiding, hangt af van de leeftijd en ontwikkeling. In elk geval is het van belang om de boodschap samen met je partner over te brengen.

Vergeet niet dat (kleine) kinderen heel gevoelig zijn. Hoewel zij er vanuit gaan dat jullie altijd bij elkaar blijven, voelen zij ook aan dat er iets aan de hand is. Laat je kinderen daarom niet in onzekerheid maar vertel hen op tijd wat er speelt en wat zij kunnen verwachten.

 

2. Kies een gespecialiseerde scheidingsmediator of -advocaat

De rechter spreekt de echtscheiding uit en daarvoor heb je altijd een advocaat of mediator nodig. Zonder advocaat kun je bij de rechtbank namelijk geen verzoek tot echtscheiding indienen.

In de regel mag elke advocaat jou bijstaan in de scheidingsprocedure. Dus ook een advocaat die zich normaliter bezighoudt met fraudezaken. Helaas missen zij vaak specifieke kennis en ervaring, waardoor ze niet weten hoe zij moeten handelen in bepaalde situaties. Daarnaast kom je niet in aanmerking voor een vergoeding vanuit de Rechtsbijstand als je geen geregistreerde echtscheidingsadvocaat hebt gekozen. Ook de Orde van Advocaten (NOvA) houdt tegenwoordig een kwaliteitsregister bij.

 

Hoe herken ik een goede echtscheidingsadvocaat?

Het is raadzaam om een gespecialiseerde scheidingsadvocaat aan de arm nemen, die:

  • is aangesloten bij vFAS, de vereniging voor advocaten in personen-, familie- en erfrecht. Specialisatievereniging,
  • en staat geregistreerd bij de NOvA in het rechtsgebied Personen- en Familierecht.

 

Een advocaat of mediator kiezen?

Wil je de scheiding zo goed mogelijk laten verlopen? Dan is een mediator een goede keuze. Een mediator bemiddelt tussen jou en je partner en voorkomt dat het proces uitloopt  in een vervelende situatie. Een bijkomend voordeel is dat de rechter niet inhoudelijk naar de zaak hoeft te kijken waardoor het proces sneller verloopt.

Kies je een advocaat als jullie het bijvoorbeeld niet eens worden over de scheiding? Dan staan jullie “tegenover” elkaar bij de rechter. De advocaat vertegenwoordigt jou en onderhandelt met de advocaat van je ex-partner. Een procedure met twee advocaten is zijn algemeenheid langer en duurder.

 

3. Stel een ouderschapsplan op voor de kinderen

Hebben jullie kinderen? Dan dragen jullie samen zorg voor hen, ongeacht jullie relationele status. Dus ook als jullie uit elkaar gaan.

Daarom dienen jullie afspraken met elkaar te maken en deze vast te leggen in een ouderschapsplan. Denk bijvoorbeeld aan de verdeling van de zorg- en opvoedingstaken en de financiële zaken zoals kinderalimentatie. Het ouderschapsplan is een belangrijk én verplicht onderdeel van het verzoekschrift tot echtscheiding.

 

4. Maak een plan voor de financiën

Een scheiding heeft veel gevolgen en daarom moeten jullie afspraken maken. Wie zorgt wanneer voor de kinderen, hoe worden bezittingen en de inboedel verdeeld, wie gaat er in de (koop)woning wonen, wat gebeurt er met het spaargeld en hoe zit het eigenlijk met opgebouwde schulden? Wij adviseren om samen zoveel mogelijk door te spreken, zodat het scheidingsproces eenvoudiger en sneller verloopt.

  • Maak een inventarisatielijst van jullie inboedel om al jullie spullen eerlijk te verdelen
  • Breng alle financiële stukken in kaart, onder andere:
    – Kapitaalverzekering
    – Opgebouwd pensioen en lijfrentepolissen (aanvullend pensioen)
    – Beleggingen
    – Bankafschriften (bank- en spaarrekeningen)
    – Gegevens van motorvoertuigen
    – Hypotheek
    – et cetera…
  • Verzamel alle papieren die op bovenstaande financiële stukken van toepassing zijn.

Hoe jullie bezittingen worden verdeeld, hangt af of jullie in (beperkte) gemeenschap van goederen zijn getrouwd. Is de verdeling van de bezittingen geregeld bij de notaris? Dan dien je rekening te houden met deze zogeheten huwelijkse voorwaarden.

Je mediator of echtscheidingsadvocaat legt vervolgens de afspraken vast in een scheidingsconvenant.

 

Alimentatie

Na de echtscheiding wordt er mogelijk kinder– of partneralimentatie (door één van jullie) betaald. Dit is een financiële aanvulling op de kosten van levensonderhoud van de ex-partner, maar ook voor de verzorging en opvoeding van kinderen.

De hoogte van de alimentatie kun je het beste laten bepalen door een onafhankelijke partij, op basis van bewijsstukken van het inkomen en jullie levensstandaard.

Weten waar je aan toe bent? Wij geven graag persoonlijk advies.

 

5. Stap naar de rechter om de scheiding definitief te maken

Je mag een echtscheiding aanvragen als het huwelijk duurzaam ontwricht is. Dit betekent dat de relatie tussen jullie zo is verstoord, dat jullie niet bij elkaar kunnen blijven. Het verzoekschrift tot scheiding wordt ingediend bij de rechtbank door jouw scheidingsmediator of -advocaat. Hieraan ligt het echtscheidingsconvenant ten grondslag, waarin jullie gemaakte afspraken zijn vastgelegd. Het verzoek wordt ingediend door een advocaat of mediator en kun je op 2 manieren aanvragen:

 

1. Gemeenschappelijk verzoek

In het geval van een ‘gemeenschappelijke verzoek’ vraag je de echtscheiding aan met je ex-partner. Bijvoorbeeld nadat jullie gezamenlijk afspraken hebben gemaakt via mediation. Hiervoor hoef je vaak slechts één advocaat in te schakelen en de rechter kijkt niet inhoudelijk naar de zaak.

 

2. Zelfstandig verzoek

In het geval een ‘zelfstandig verzoek’ vraag je de echtscheiding aan zónder je ex-partner. Bijvoorbeeld wanneer jullie het niet eens kunnen zijn over de afspraken (en er geen sprake is van een convenant) of als je partner niet wil scheiden.

De scheidingsadvocaat dient op jouw verzoek een eenzijdig verzoekschrift in bij de rechtbank. Dit verzoekschrift wordt vervolgens door een deurwaarder aan je ex-partner betekend (ofwel, afgegeven). Hierop heeft je ex-partner 6 weken de tijd om uitstel te vragen of een verweerschrift in te dienen.

Beide partijen worden gehoord gedurende een zitting, waarna de rechter zijn uitspraak doet. Ben je het er niet mee eens? Dan is het mogelijk om in hoger beroep te gaan.

De echtscheiding is pas definitief als de uitspraak van de rechter (de echtscheidingsbeschikking) staat ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand.

Staan jullie op het punt om te scheiden? Win advies bij ons in. Je staat er niet alleen voor!

E-mail of bel ons!

Gerelateerde berichten

Vragen die kinderen stellen aan ouders die scheiden

Vragen die kinderen stellen aan ouders die scheiden

Voor kinderen is de echtscheiding tussen hun ouders een verdrietige en ingewikkelde fase. Vaak verandert er veel in een korte…
Hoe je jouw kinderen vertelt dat jullie gaan scheiden

Hoe je jouw kinderen vertelt dat jullie gaan scheiden

Wanneer jij en je partner uit elkaar gaan met kinderen komen jullie terecht in een ingrijpende en vaak verdrietige situatie.…
Zo ziet het Parenting Coordination traject eruit.

Zo ziet het Parenting Coordination traject eruit.

Er is niets erger voor kinderen aan een scheiding dan dat hun ouders na de scheiding zich niet meer als…