10x lastig aan gescheiden ouders

Scheiden en het vaak daaropvolgend co-ouderschap, is tegenwoordig niets nieuws meer. Maar dat neemt niet weg dat het voor zowel ouders, als voor kinderen, lastig blijft. 

Voor haar artikel in het online magazine Mies Magazine interviewde Michèle de Vries een aantal tieners van gescheiden ouders. Uit de interviews bleek dat de tieners van gescheiden ouders deze tien dingen het lastigst aan co-ouderschap vinden:

  1. Heen en weer sjouwen

De tieners vinden het lastig om continue met hun spullen tussen twee verschillende huizen heen en weer te sjouwen. “Als je een bepaalde trui of broek aan wil, die dan nét niet bij papa of bij mama ligt… Of als je je scheenbeschermers in de auto van mama laat liggen, terwijl je net dat weekend bij papa bent om te hockeyen.” Dat kan voor tieners soms best een gedoe zijn.

  1. Geen vaste plek

Volgens de tieners is het ook lastig dat spullen geen vaste plek hebben. “Wij mogen bijvoorbeeld sommige dingen niet van mama naar papa meenemen of andersom. Super irritant als het om iets gaat dat je graag iedere dag gebruikt. Ik heb een laptop bij mijn vader staan, maar die mag niet mee naar mijn moeder. In de praktijk betekent het dat ik dus ook bij mijn moeder een computer nodig heb om huiswerk op te maken als ik bij haar ben.”

  1. Boodschapper spelen

“Ik haat het als ik de boodschapper moet zijn tussen mijn ouders. ‘Kun jij ….tegen je vader zeggen’ of  ‘Zeg even tegen je moeder dat ze… niet moet vergeten’. Dit vinden we ontzettend lastig. Ik zou zeggen: als praten niet gaat, e-mail dan met elkaar, of stuur een smsje maar vraag het aub niet aan ons!”

  1. Negatief over elkaar praten

Ook bleek uit de interviews dat veel ouders negatief over elkaar praten. “Dat jullie elkaar niet meer zo leuk, aardig of lief vinden, dat snappen we nu wel! Maar probeer geen slechte dingen over de andere ouder te zeggen waar wij bij zitten. Dat kwetst. Die andere ouder is óók onze ouder en het voelt dan alsof je ook iets slechts over ons zegt.”

  1. Feestdagen

Het is voor kinderen lastig om te bepalen bij welke ouder zij hun feestdagen vieren. “Voor sommigen van ons is het al vooraf bepaald waar we onze verjaardag, kerst, nieuwjaar, enzo vieren. Maar als jullie de keuze aan ons laten om te kiezen, zijn we bang dat we één van jullie kwetsen. Liefst vieren we zoveel mogelijk nog samen, zeker onze verjaardagen!”

  1. Andere huisregels

Kinderen van gescheiden ouders ervaren ook vaak andere regels bij hun ouders. “Bij mijn moeder mag ik na school niet gaan spelen bij vriendjes of omgekeerd. Zij wil dat ik dan mijn huiswerk maak en vindt het anders te druk. Bij mijn vader mag alles juist wel. Soms nodigt hij vrienden of vriendinnen voor mij uit zonder dat ik het weet. Ik vind het best wel lastig dat er bij mama thuis hele andere regels zijn dan bij papa. Ik moet iedere keer omschakelen en dat is erg irritant.”

  1. Niet willen kiezen

“Soms is er op een bepaalde dag zowel bij mama als bij papa thuis iets leuks te doen. Ik baal dan dat ik moet kiezen. Kinderen met getrouwde ouders hoeven dat niet, maar wij wel. We willen liever niet hoeven kiezen, maar doen dat toch en daarover voelen we ons schuldig achteraf.”

  1. Weinig rekening op school

Het blijkt ook dat op school weinig rekening wordt gehouden met kinderen van gescheiden ouders. “Ik baal ervan dat er op school weinig rekening wordt gehouden met kinderen van gescheiden ouders. Leerkrachten zouden moeten weten hoe moeilijk het soms is om al je spullen keurig bij elkaar te houden, of je huiswerk goed te maken. De switch-dagen zijn het ergst, omdat je dan ook extra moet bedenken wat er allemaal mee moet en wat niet. Ik ben al vaak een boek of schrift bij één van mijn ouders vergeten, de juf kon daar niet om lachen.”

  1. Twee paar ouders

Het kans soms lastig zijn om twee verschillende ouders te hebben. Een tiener vertelde aan Mies: “Soms hoor ik mijn vriendinnen zeggen dat ze mijn stiefmoeder zo leuk vinden. Ik vind haar niet leuk, dus ik wil dat echt niet horen. Ik snap niet hoe ze haar wél leuk vinden ook al kennen ze maar één kant van haar, want als ik alleen met haar ben is ze héél anders!” Andere tieners vinden daarentegen hun stiefouder juist weer leuker. “Ik vind mijn stiefmoeder juist leuk, ze maakt veel tijd voor mij en mijn broertje, doet leuke dingen met ons en luistert vaak naar onze verhalen. Soms zelfs meer dan papa.”

  1. Aandacht verdelen

En tenslotte waren alle tieners, volgens Mies, het erover eens dat je aandacht eerlijk verdelen tussen je vader en moeder heel erg lastig kan zijn. Kinderen voelen zich namelijk al snel schuldig als zij hierin keuzes moeten maken.

Dus lieve ouders die gescheiden zijn: lees deze lijst nog eens goed door en probeer rekening te houden met je kinderen. Lees ook over onze adviezen op co-ouderschap: 4 tips voor succesvol co-ouderschap

Bron: Mies Magazine.com

 

Gerelateerde berichten

Indexeringspercentage alimentatie 2024 vastgesteld op 6,2%

Indexeringspercentage alimentatie 2024 vastgesteld op 6,2%

Verhoging alimentatie 2024Ingevolge de wet, artikel 1:402a BW, dient kinder- en partneralimentatie jaarlijks te worden verhoogd met een door de…
Indexeringspercentage alimentatie 2023 vastgesteld op 3,4%

Indexeringspercentage alimentatie 2023 vastgesteld op 3,4%

Verhoging alimentatie 2023Ingevolge de wet, artikel 1:402a BW, dient kinder- en partneralimentatie jaarlijks te worden verhoogd met een door de…
Indexeringspercentage alimentatie 2022 vastgesteld op 1,9%

Indexeringspercentage alimentatie 2022 vastgesteld op 1,9%

Ingevolge de wet, artikel 1:402a BW, dient kinder- en partneralimentatie jaarlijks te worden verhoogd met een door de overheid vastgesteld…