mediator-bij-convenant

Een mediator inschakelen bij het opstellen van een echtscheidingsconvenant

Hebben jullie de knoop doorgehakt en besloten om uit elkaar te gaan? Dan komt er nu waarschijnlijk veel op je af. Er moeten veel zaken geregeld worden. Samen met je ex-partner kun je in onderling overleg afspraken maken, spullen verdelen en andere keuzes maken. Alle gemaakte afspraken kun je vastleggen in een echtscheidingsconvenant. Wanneer jullie een echtscheidingsconvenant kunnen opstellen, zal de scheiding ook sneller worden afgerond.

Bij een scheiding is het van belang om goede afspraken met je ex-partner te maken. Al helemaal wanneer jullie samen kinderen hebben. Denk bijvoorbeeld aan afspraken over alimentatie en de opvoeding van je kinderen. De afspraken rondom de kinderen worden in een ouderschapsplan opgenomen en afspraken tussen de (ex)partners in een echtscheidingsconvenant.

Het maken van afspraken (en dus het opstellen van een echtscheidingsconvenant) kan lastig zijn. Een mediator kan je helpen bij het maken van de afspraken en om deze goed op papier te zetten. In dit blogartikel lees je alles over het opstellen van een echtscheidingsconvenant en hoe een advocaat-scheidingsmediator (hierna: mediator) daarbij kan helpen.

  • Wat is een echtscheidingsconvenant?
  • Waarom heb je een echtscheidingsconvenant nodig?
  • Echtscheiding aanvragen
  • Hulp van een mediator

 

Wat is een echtscheidingsconvenant?

Heb jij afspraken met jouw ex-partner gemaakt over hoe jullie uit elkaar gaan? Dan kunnen deze worden vastgelegd in een schriftelijke overeenkomst: een echtscheidingsconvenant.

Indien jullie samen kinderen hebben, zullen jullie ook afspraken moeten maken over de opvoeding en de verschillende zorgtaken. Deze afspraken worden vastgelegd in een zogenaamde ouderschapsplan. Dit plan is een aparte overeenkomst naast het echtscheidingsconvenant.

De volgende onderdelen kun je terugvinden in een echtscheidingsconvenant:

  • Partneralimentatie;
  • Verdeling van de huwelijksgemeenschap (bezittingen, schulden en inboedel);
  • Verdeling van het pensioen;
  • Afspraken over de fiscale gevolgen van de echtscheiding;
  • Afspraken over de gezamenlijke koop- of huurwoning.

Niet alle onderdelen zijn voor iedereen van toepassing. Een mediator kan je uitleggen en toelichten welke onderdelen voor jou van toepassing zijn en welke niet.

Is een echtscheidingsconvenant verplicht?

Het is niet verplicht om een echtscheidingsconvenant op te stellen. Het is alleen wel de snelste manier om een echtscheiding te regelen en afspraken die je samen wilt maken, vast te leggen. Het alternatief is dat een rechter een beslissing moet nemen en een beschikking wijst waarin de geldende afspraken worden opgenomen. Het wordt afgeraden om zelf een document op te gaan stellen, omdat iedere overeenkomst rechtsgevolgen heeft die mogelijk niet meer teruggedraaid kunnen worden.

Het is belangrijk om te weten wat de juridische grondslag is van de mogelijke afspraken die in een echtscheidingsconvenant kunnen worden opgenomen. Een mediator kan alle mogelijkheden met jullie bespreken, zodat jullie samen kunnen bekijken welke afspraken het beste bij jullie passen.

Waarom heb je een echtscheidingsconvenant nodig?

Het ondertekenen van een echtscheidingsconvenant voorkomt dat een inhoudelijke procedure bij de rechtbank nodig is. Een echtscheiding moet immers via een procedure bij de rechtbank worden afgewikkeld, maar kan slechts een administratieve procedure zijn (zonder mondelinge behandeling) als een echtscheidingsconvenant kan worden ingediend bij de rechtbank.

Een echtscheidingsconvenant wordt vrijwel altijd opgesteld door een advocaat of mediator. Met dit convenant kunnen jullie aan de rechter doorgeven welke afspraken jullie hebben gemaakt. De rechter kan vervolgens worden gevraagd de afspraken te bekrachtigen in een beschikking.

Een echtscheidingsconvenant vormt met het oog op de voorgenomen echtscheiding dus, samen met een eventueel ouderschapsplan, de basis voor jouw toekomst. Het is van belang om goed na te denken over de afspraken die je met jouw ex-partner wilt maken. Met behulp van een mediator kun je heldere afspraken maken en zul je ook niets vergeten. Een zorgvuldig opgestelde echtscheidingsconvenant kan latere problemen voorkomen.

Voor het aanvragen van een (nieuwe) hypotheek is het ook nodig een getekend echtscheidingsconvenant te overleggen bij de bank of financiële instelling waar je een hypotheek zou willen afsluiten. Dus ben je voornemens om, na de scheiding, een huis te kopen of over te nemen, is het noodzakelijk een echtscheidingsconvenant op te (laten) stellen.

Echtscheiding aanvragen

Zodra jij en je ex-partner beide akkoord zijn gegaan met de afspraken in het echtscheidingsconvenant, kan de scheidingsprocedure bij de rechtbank daadwerkelijk in gang worden gezet. De mediator zal voor jou en jouw ex-partner een echtscheidingsverzoek indienen bij de rechtbank en vragen om het uitspreken van de echtscheiding en het bekrachtigen van de gemaakte afspraken. Vaak zijn dan de grootste stappen rondom de officiële scheiding al gezet.

Lukt het niet om het samen eens te worden over de afspraken en een echtscheidingsconvenant te maken? Dan zal de echtscheidingsprocedure langer gaan duren. Er zullen dan processtukken ingediend moeten worden namens iedere partner, zodat de rechtbank kan beoordelen op basis van ieders standpunt welke afspraken vastgelegd moeten worden. Deze standpunten kunnen tijdens een mondelinge behandeling nog nader worden toegelicht, voordat de rechter een beslissing neemt en een beschikking zal wijzen.

Om een scheiding snel (en goedkoper) te regelen is het dus beter om samen afspraken te maken. Het inschakelen van een mediator is de procedure om alle gewenste afspraken ook goed vast te leggen.

Hulp van een mediator

Het maken van goede afspraken onderling is dus van groot belang. Omdat er in een scheiding nogal veel op je af komt, kan het gebeuren dat jullie bepaalde onderdelen vergeten of dat je geen energie hebt om nog over deze afspraken na te denken. Een mediator is daarbij een oplossing.

Met behulp van een mediator weet je zeker dat je overal aan denkt en geen belangrijke onderdelen vergeet. Daarnaast staat alles ook juridisch goed op papier. Een mediator gaat samen met jou en jouw ex-partner in gesprek om de belangen van beide partijen te bespreken. Het is van belang dat ook de onderlinge (emotionele) problemen uitgesproken worden. De mediator kan helpen om meer inzicht te generen en begrip te krijgen voor de standpunten van jouw ex-partner. Dit maakt het maken van afspraken gemakkelijker.

Mediation van VZ Advocaten inzetten bij een echtscheidingsconvenant

De advocaten van VZ Advocaten zijn mediator en als advocaat-scheidingsmediator ook lid van de vFAS. Hierdoor beschikken zij over de nodige juridische kennis en proceservaring die goed van pas kan komen tijdens afwikkelen van een scheiding (en het opstellen van een echtscheidingsconvenant) door middel van mediation.

Bij VZ Advocaten bespreekt de advocaat-scheidingsmediator met jullie welke afspraken gewenst zijn. Zij zorgen ervoor dat  alle gewenste en passende afspraken vastgelegd worden in een ouderschapsplan en/of echtscheidingsconvenant. Deze overeenkomsten dienen zij– dan samen met een gemeenschappelijk verzoekschrift tot echtscheiding – bij de rechtbank in. De rechter spreekt de echtscheiding vervolgens uit en bekrachtigt de gemaakte afspraken in een echtscheidingsbeschikking.

Hulp nodig bij het maken van afspraken en het opstellen van een echtscheidingsconvenant? VZ-Advocaten kan jou kan helpen! Neem direct vrijblijvend contact met ons op.

Gerelateerde berichten

Zo ziet het Premarital Mediation traject eruit.

Zo ziet het Premarital Mediation traject eruit.

Vroeg of laat zullen veel relaties eraan geloven: het opstellen van voorwaarden. Of het nu partnerschapsvoorwaarden zijn, huwelijkse voorwaarden of…
4 redenen om met een parenting coordinator te werken

4 redenen om met een parenting coordinator te werken

Wanneer jij en je ex-partner na een scheiding onenigheid met elkaar hebben of krijgen, heeft die situatie waarschijnlijk een negatieve…
15 dingen die koppels vergeten te bespreken voordat ze gaan trouwen (of samenwonen)

15 dingen die koppels vergeten te bespreken voordat ze gaan trouwen (of samenwonen)

Uit onderzoek blijkt dat, onder meer, gebrek aan communicatie en onrealistische (of onuitgesproken) verwachtingen de meest voorkomende redenen zijn waarom…