Kan ik scheiden zonder advocaat?

Een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis, zowel op persoonlijk als financieel vlak. Om de kosten te drukken zal je misschien zoveel mogelijk zelf willen regelen en daarom willen scheiden zonder advocaat. Maar is dit wel de beste optie en kan dit zo maar? Dat verschilt per situatie. We leggen het uit in dit blog.

Als er onoverbrugbare meningsverschillen zijn en de band tussen echtgenoten duurzaam is ontwricht, dan is er juridisch gezien een basis voor een echtscheiding. Bij een scheiding moeten veel zaken worden geregeld. Een advocaat of mediator kan helpen om de scheiding goed te laten verlopen en zorgen deels weg te nemen. Wanneer moét je een advocaat inschakelen, of kan je een scheiding ook regelen zonder advocaat?

In dit blog bespreken we of je kan scheiden zonder advocaat door de volgende stappen toe te lichten:

 • Scheiden zonder advocaat: kan het?
  • Situatie 1: Samenwonend zonder samenlevingscontract
  • Situatie 2: Samenwonend met samenlevingscontract
  • Situatie 3: Getrouwd
 • Voor- en nadelen van scheiden zonder advocaat of mediator
 • Kosten van scheiden met én zonder advocaat

 

Sta je op het punt om te scheiden en wil je exact weten waar je aan toe bent? Blijf niet lang in onzekerheid rondlopen, maar neem vrijblijvend contact met ons op. Wij staan voor je klaar!

Scheiden zonder advocaat: kan het?

Een scheiding heeft belangrijke gevolgen en kan aanzienlijke kosten met zich meebrengen. Het antwoord op de vraag of je kan scheiden zonder advocaat is afhankelijk van de vraag of jullie samenwonen, al dan niet met een samenlevingscontract, of getrouwd zijn. We zetten de meest voorkomende situaties op een rij en geven antwoord op de vraag: heb je een advocaat nodig?

Situatie 1: Jullie wonen samen zonder samenlevingscontract

Als je samenwoont, maar niet getrouwd bent dan kan je een samenleving beëindigen zonder het tussenkomen van een rechter of advocaat. Je bent dus niet wettelijk verplicht om een advocaat in te schakelen. Het is wel prettig voor beide partijen om duidelijke afspraken te maken, mogelijk met behulp van een notaris of mediator. Een mediator bemiddelt tussen jou en je partner en zal er alles aan doen om het proces zo prettig mogelijk te laten verlopen.

Situatie 2: Jullie wonen samen en hebben een samenlevingscontract

Heb je een samenlevingscontract? Ook dan kan je zonder rechter of advocaat een samenleving beëindigen. Wel is het verstandig om een neutrale derde in te schakelen die er voor zorgt dat het uit elkaar gaan goed verloopt, zeker als jullie al een langere tijd samen zijn geweest of kinderen hebben.

Let wel: woon je samen en ga je uit elkaar en heb je kinderen? Dan is het verplicht om om een ouderschapsplan op te stellen. Een geschikte neutrale partij die jullie hierbij kan helpen is een mediator (of een parenting coordinator als een ex niet mee wil werken).

Situatie 3: Jullie zijn getrouwd

Zijn jullie getrouwd? Dan is het niet mogelijk om te scheiden zonder advocaat of rechter. Je kan geen scheiding aanvragen zonder advocaat. Een advocaat is namelijk nodig om de echtscheiding aan te vragen bij de rechter. Een rechter geeft een echtscheidingsbeschikking af, die de scheiding wettelijk legaliseert. Scheiden is een ingewikkeld proces, daarom kan het prettig zijn om ook daarbij mediation in te schakelen. Bovendien hoeft een mediator niet inhoudelijk naar de zaak te kijken en dit kan ervoor zorgen dat het proces sneller verloopt.

Ga je scheiden en heb je kinderen? Dan is het verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Een mediator of advocaat kan hierbij helpen.

Voor- en nadelen van scheiden zonder advocaat of mediator

Scheiden zonder advocaat of mediator heeft zowel voor- als nadelen. Toch zal je vooral nadelen ervaren als je ervoor kiest om uit elkaar te gaan zonder advocaat of mediator, althans goede begeleiding.

Voordelen:
 • Lagere kosten op korte termijn: Het vermijden van advocaten- en mediatorskosten kan direct geld besparen.
 • Meer controle over het proces: Jullie bepalen samen de afspraken zonder inmenging van derden.
 • Sneller afhandelen: Zonder de noodzaak van juridische tussenkomst kan het proces sneller verlopen, mits beide partijen het eens zijn.
Nadelen:
 • Onvoldoende juridische kennis: Zonder juridisch advies kunnen belangrijke juridische aspecten over het hoofd worden gezien.
 • Onvoldoende duidelijkheid over afspraken: Er is een risico op onduidelijke afspraken over zaken als verdeling van de woning, inboedel, pensioen, vermogen en schulden.
 • Risico op vechtscheidingen: Bij onenigheid kan het ontbreken van een neutrale bemiddelaar leiden tot escalatie en conflicten.
 • Gebrek aan ondersteuning bij complexe situaties: In situaties met kinderen, gezamenlijke eigendommen of complexe financiële kwesties kan professionele begeleiding essentieel zijn.
 • Wettelijke verplichtingen: Bij getrouwde stellen is het wettelijk verplicht om een advocaat in te schakelen voor de scheidingsprocedure.
 • Langetermijnkosten: Het niet goed regelen van afspraken kan leiden tot hogere kosten in de toekomst, bijvoorbeeld door juridische procedures om onduidelijkheden op te lossen.

Kortom, het is verstandig om een advocaat, mediator of notaris in te schakelen die jullie kan helpen om duidelijke afspraken op papier te zetten en zo de zaken netjes af te sluiten.

Kosten van scheiden met én zonder advocaat

De kosten van een scheiding kunnen sterk variëren, afhankelijk van de gekozen route en de complexiteit van de zaak.

 • Scheiden met advocaat: De kosten voor een advocaat kunnen variëren, maar liggen gemiddeld tussen de €150 en €250 per uur. Het totale kostenplaatje kan oplopen tot enkele duizenden euro’s, afhankelijk van de duur en complexiteit van de scheiding. Naast de advocaatkosten zijn er ook griffiekosten die betaald moeten worden aan de rechtbank, deze bedragen ongeveer €300.

 • Scheiden zonder advocaat: Als je ervoor kiest om zonder advocaat te scheiden en gebruik maakt van een mediator, dan liggen de kosten gemiddeld tussen de €50 en €150 per uur. Dit kan aanzienlijk goedkoper zijn dan een advocaat, vooral als beide partijen bereid zijn om samen tot een oplossing te komen. Daarnaast zijn de griffiekosten vergelijkbaar met die bij een scheiding met advocaat, ongeveer €300.

 • Zelf scheiden: Er zijn ook online scheidingsdiensten beschikbaar die pakketten aanbieden voor een vast bedrag, meestal tussen de €300 en €500. Dit is vaak de goedkoopste optie, maar vereist wel dat beide partijen in goed overleg zijn en geen complexe zaken spelen.

Meer weten over de kosten van een scheiding? Lees dan: De kosten van een scheiding: dit is de financiële impact van een echtscheiding 

Staan jullie op het punt om te scheiden? Neem dan gerust contact met ons op. Je staat er niet alleen voor!

Gerelateerde berichten

Zo ziet het Premarital Mediation traject eruit.

Zo ziet het Premarital Mediation traject eruit.

Vroeg of laat zullen veel relaties eraan geloven: het opstellen van voorwaarden. Of het nu partnerschapsvoorwaarden zijn, huwelijkse voorwaarden of…
4 redenen om met een parenting coordinator te werken

4 redenen om met een parenting coordinator te werken

Wanneer jij en je ex-partner na een scheiding onenigheid met elkaar hebben of krijgen, heeft die situatie waarschijnlijk een negatieve…
15 dingen die koppels vergeten te bespreken voordat ze gaan trouwen (of samenwonen)

15 dingen die koppels vergeten te bespreken voordat ze gaan trouwen (of samenwonen)

Uit onderzoek blijkt dat, onder meer, gebrek aan communicatie en onrealistische (of onuitgesproken) verwachtingen de meest voorkomende redenen zijn waarom…