Uit elkaar gaan met een kind, hoe doe je dat?

Besluiten om uit elkaar te gaan, is een zware beslissing. Helemaal als jullie samen kinderen hebben. Maar als jullie ongelukkig zijn in de relatie, is het meestal de beste optie. Zowel voor jou als je kinderen. Ondanks dat het wellicht beter is voor de gezinssituatie om uit elkaar te gaan, heeft een scheiding veel impact op een kind. Het is een heftige emotionele gebeurtenis, waarbij veel verandert.

Bij het uit elkaar gaan met een kind is het belangrijk om een vechtscheiding te voorkomen. Onderzoek wijst namelijk uit dat een vechtscheiding een groot risico op gedragsproblemen bij kinderen veroorzaakt. Door samen goede afspraken te maken en ‘normaal’ tegen elkaar te doen, worden deze risico’s aanzienlijk verkleind.

Bij het uit elkaar gaan met een kind komt veel kijken. In dit artikel lichten wij de volgende deelonderwerpen verder toe:

• Het nieuws vertellen
• Omgangsregeling
• Kinderalimentatie
• Ouderschapsplan
• Zeggenschap niet-verzorgende ouder


Het nieuws vertellen

Je kinderen vertellen dat jij en je partner uit elkaar gaan, is misschien wel het moeilijkste in het gehele proces. Hoe pak je zoiets aan? Wanneer is het beste moment? ’s Ochtends bij het ontbijt? Of juist ’s avonds bij het vertellen van een verhaaltje voor het slapengaan?

Het is belangrijk om een goed moment te kiezen en een plek waar je kind zich veilig voelt. Voer, als het kan, het gesprek samen met je partner en spreek daarbij van te voren af wie wat zal gaan zeggen. Op dit moment draait het niet om jullie, maar om je kind en zijn of haar reactie en gevoelens.

Doordat je samen het gesprek voert, laat je het kind zien dat jullie nog wel in staat zijn om samen beslissingen te nemen. Daarnaast denken kinderen al gauw dat het hun schuld is. Wees hier duidelijk in en geef aan dat het kind hier niets aan kan doen. Bespreek ook de veranderingen die op korte termijn zullen plaats vinden, of één van de ouders zal verhuizen en hoe vaak het kind hem of haar nog zal zien.

Eindig het gesprek door te vragen naar de mening van je kinderen. Zorg ervoor dat alle kinderen hun emoties en mening kwijt kan. Het is belangrijk om zelf rustig te blijven, ongeacht de reactie van je kind. Laat hem of haar weten dat je er voor hem bent

Lees ook: Hoe je jouw kinderen verteld dat jullie gaan scheiden


Omgangsregeling

Naast dat het heel belangrijk is om veel aandacht aan je kinderen te besteden, moeten er ook andere zaken geregeld worden. Zo zal er bijvoorbeeld een omgangsregeling getroffen moeten worden. Hierin leg je samen met je partner vast wie er voor de kinderen gaat zorgen en hoe vaak de andere ouder het kind te zien krijgt. Daarnaast moeten er afspraken gemaakt worden over de verdeling van vakanties en de feestdagen.

Denk goed na over de afspraken die je onderling maakt. Bij een co-ouderschap zien beide ouders de kinderen evenveel. Daarbij is het eigenlijk ook van belang dat beide ouders bij elkaar in de buurt blijven wonen. In het meest ideale plaatje lukt het jullie om samen afspraken te maken over de omgang met jullie kinderen. Hier kun je eventueel een mediator voor inschakelen of een advocaat indien jullie er samen niet uitkomen.


Kinderalimentatie

Zodra jullie een duidelijke omgangsregeling hebben bepaald, is alimentatie het volgende punt dat besproken dient te worden. Neem jij het grootste deel van de zorg voor de kinderen op je? Dan zal je ex jou een stukje kinderalimentatie moeten betalen. De hoeveelheid hangt af van de omgangsregeling en jullie inkomens, maar ook van het eventueel te ontvangen kindgebonden budget.


Ouderschapsplan

Alle gemaakte afspraken rondom de opvoeding van je kind leg je vast in een ouderschapsplan. Ook de afspraken rondom de omgang en kinderalimentatie leg je hierin vast. Bij een scheiding of gezamenlijk gezag is een ouderschapsplan verplicht. In alle andere situaties niet, maar wel verstandig. Door de afspraken op papier te zetten, weten jullie beide waar je aan toe bent als ouder. Dit geldt ook voor je kinderen.

Wanneer conflicten ontstaan omtrent het opstellen van het ouderschapsplan is het handig om een onafhankelijke partij in te schakelen. Dat kan bijvoorbeeld middels een Parenting Coordination traject, waar het belang van het kind centraal staat bij het opstellen van het ouderschapsplan. 

Lees ook: Hulpbronnen voor je kind bij en na de scheiding


Zeggenschap niet-verzorgende ouder

Heb je als biologische vader je kinderen erkend en daarnaast het ouderlijk gezag aangevraagd? Dan behoud je de zeggenschap over je kind, ook al ben je de niet-verzorgende ouder. Dat betekent dat belangrijke beslissingen over bijvoorbeeld de opvoeding of schoolkeuze een gedeelde verantwoordelijkheid is.

Ook de formele zaken zoals het aanvragen van een paspoort of het inschrijven bij de gemeente dien je samen met je ex af te handelen. Indien je dit gezag nog niet hebt, is het wellicht aan te raden dit te gaan regelen. Alleen dan kun je namelijk invloed uitoefenen op alle belangrijke dingen in het leven van je kinderen!

Is een scheiding onvermijdelijk? Ga dan op een respectvolle manier uit elkaar. Dat kan met de hulp van een mediator. Meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij staan voor jou klaar met het beste advies.

Gerelateerde berichten

Indexeringspercentage alimentatie 2024 vastgesteld op 6,2%

Indexeringspercentage alimentatie 2024 vastgesteld op 6,2%

Verhoging alimentatie 2024 Ingevolge de wet, artikel 1:402a BW, dient kinder- en partneralimentatie jaarlijks te worden verhoogd met een door…
Indexeringspercentage alimentatie 2023 vastgesteld op 3,4%

Indexeringspercentage alimentatie 2023 vastgesteld op 3,4%

Verhoging alimentatie 2023 Ingevolge de wet, artikel 1:402a BW, dient kinder- en partneralimentatie jaarlijks te worden verhoogd met een door…
Indexeringspercentage alimentatie 2022 vastgesteld op 1,9%

Indexeringspercentage alimentatie 2022 vastgesteld op 1,9%

Ingevolge de wet, artikel 1:402a BW, dient kinder- en partneralimentatie jaarlijks te worden verhoogd met een door de overheid vastgesteld…