8 dingen om aan te denken als je kinderen hebt en gaat scheiden

Wanneer je de knoop hebt doorgehakt om te gaan scheiden, komt er een hoop regelwerk om de hoek kijken. Niet alleen moeten jullie bezittingen worden verdeeld, er moet ook een keuze worden gemaakt over wat er met het huis gaat gebeuren. Daarnaast komt er nog meer regelwerk kijken wanneer jullie kinderen hebben. Aan welke dingen moet je denken als je kinderen hebt en gaat scheiden?

Hebben jullie al nagedacht over hoe jullie dit nieuws aan de kinderen gaan vertellen? Daarnaast moeten er afspraken worden gemaakt over de opvoeding van jullie kinderen. Gaan jullie dit samen doen? Of komt er een andere regeling? Wanneer je gaat scheiden terwijl je kinderen hebt, komt er veel op je af. In dit blog staan wij stil bij 8 dingen om aan te denken als je kinderen hebt en gaat scheiden:

Willen jullie scheiden en moeten er afspraken gemaakt worden rondom de opvoeding van jullie kinderen? VZ-Advocaten kan jou kan helpen! Neem direct vrijblijvend contact met ons op.

E-mail of bel ons!

 

Het nieuws vertellen

Zodra jullie definitief besloten hebben om te gaan scheiden, wil je dit natuurlijk zo snel mogelijk in gang zetten. Dan heb je het maar gehad. Dit betekent echter niet dat je direct met de kinderen aan tafel moet gaan zitten om het nieuws te vertellen. Soms is het beter om eerst een nieuwe woning te regelen, een goede omgangsregeling te treffen met je ex-partner en misschien een nieuwe school te zoeken voor de kinderen.

Wanneer je dit in grove lijnen hebt uitgedacht en geregeld, kun je jouw kinderen direct een stukje zekerheid over de toekomst meegeven wanneer ze het nieuws te horen krijgen. Daarnaast is het aan te raden om het nieuws goed te timen. Midden in een toetsweek kan wel eens een slecht uitgedacht moment zijn voor de concentratie en resultaten van je kind op school.

 

De scheiding officieel maken

Hoe gaan jullie de scheiding regelen? Willen jullie samen afspraken maken met een mediator of kiezen jullie voor afzonderlijke advocaten?

Vaak wordt er voor een advocaat gekozen wanneer jullie met ruzie uit elkaar gaan. Samen aan tafel zitten en tot afspraken komen is dan vaak een onmogelijke opgave. Bij mediation ga je wél samen met je ex-partner het gesprek aan. Een mediator houdt rekening met beide kanten van de situatie en probeert te helpen bij het vinden van de gulden middenweg.

 

Het huis

Hebben jullie in het verleden samen het huis gekocht? Dan zullen jullie ook moeten bespreken wie er in het huis blijft wonen. Of gaan jullie allebei weg? Een koopwoning gekocht op twee inkomens is leuk, maar wanneer je dit in je eentje moet gaan betalen, kan het een flinke last worden.

Daarnaast is het belangrijk om na te denken over waar jullie gaan wonen. Blijven jullie bij elkaar in de buurt om de omgang met de kinderen te vergemakkelijken?

 

Afspraken rondom de opvoeding

Voor (jonge) kinderen is het heel belangrijk om structuur te hebben. Maar ook voor jou en je ex-partner is het prettig om te weten waar je aan toe bent. Daarom is het belangrijk om goed na te denken over de afspraken rondom de opvoeding van je kinderen. Hoe gaan jullie de zorg verdelen? Gaan jullie de tijd eerlijk verdelen? Of verplaatsen de kinderen zich enkel in de weekenden naar de ander? Denk ook goed na over de verdeling van vakanties en vrije dagen.

Een veelgehoorde fabel is dat kinderen vanaf 12 mogen beslissen waar ze gaan wonen. Dit is onjuist. Kinderen mogen vanaf 12 jaar wel hun mening kenbaar maken. Wel vinden kinderen het vaak prettig om betrokken te zijn bij de beslissingen die zijn of haar ouders maken. Op een goede, weloverwogen wijze het gesprek aangaan met je kind over de situatie kan dus zijn vruchten afwerpen.

Nadat jullie afspraken hebben gemaakt over de planning, is het ook belangrijk om na te denken over de dagelijkse dingen. Gaan jullie beiden naar de 10-minuten gesprekken op school of pakt één van jullie dat op? Wie wordt dat dan? Ditzelfde geldt voor doktersafspraken, de tandarts en zelfs de kapper.

 

Ouderlijk gezag

Zijn jullie samen belast met het ouderlijk gezag en moeten jullie dus alle beslissingen over jullie kinderen samen nemen? Wanneer jullie getrouwd waren of een geregistreerd partnerschap hadden, dan zijn jullie allebei automatisch belast met het ouderlijk gezag. Waren jullie niet getrouwd en hebben jullie het gezag samen nog niet aangevraagd bij de rechtbank? Dan betekent het dat de moeder alleen met het gezag belast is en feitelijk dus alle beslissingen alleen mag nemen.

Wil je als ouders dus een even grote stem in beslissingen aangaande jullie kinderen hebben, dan is het belangrijk goed te kijken of het ouderlijk gezag gezamenlijk vastgelegd is of alsnog kan worden. 

Hulp nodig bij het opstellen van duidelijke afspraken omtrent de opvoeding van kinderen? Dan is parenting coordination wellicht een goede optie om te overwegen.

 

Alimentatie en toeslagen

Meestal is degene met het hoogste inkomen alimentatieplichtig. Het is van belang om goede afspraken te maken rondom de alimentatie. Denk daarbij aan afspraken over de hoogte van de alimentatie, het soort alimentatie (kinder- of partneralimentatie) en waar dit bedrag naartoe overgemaakt moet worden. Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om een zogenaamde kinderrekening in leven te roepen, waar jullie beiden toegang tot hebben.

Na de scheiding moet je het opeens doen met een enkel inkomen. Lastig wanneer je gewend bent om van twee inkomens rond te komen. De mogelijk te ontvangen alimentatie kan hier een nodige  bijdrage op zijn. Daarnaast heb je (mogelijk weer) recht op verschillende toeslagen. Denk bijvoorbeeld aan zorg- en huurtoeslag. Ook de inkomensafhankelijke combinatiekorting en kindgebonden budget zal je mogelijk weer mogen ontvangen.

 

Een nieuwe relatie

De kans is aanwezig dat jij of je ex-partner op den duur een nieuwe relatie krijgen. Het is goed ook hierbij stil te staan en als gewenst afspraken over te maken. Is het goed voor je kinderen om mee te gaan op vakantie als je net een nieuwe relatie hebt? Wanneer stel je hem of haar aan ze voor en hoe ga je dat aanpakken? Het is wel zo prettig om hier op voorbaat al ideeën over te hebben.

 

 

Ouderschapsplan

Al met al zullen jullie veel afspraken moeten maken rondom de opvoeding van je kinderen. Sinds 1 maart 2009 is het verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Hierin moet je grofweg alle gemaakte afspraken rondom de opvoeding van je kinderen vastleggen. Een advocaat, parenting coordinator (PC) of mediator kan jullie hier bij helpen.

Dan is het wel handig om te weten dat een advocaat maar één partij bijstaan. Een mediator neutraal en onafhankelijk te werk gaat en dus geen aanbevelingen of adviezen mag geven. Een parenting coordinator kan van de ouders wél de opdracht krijgen om een bindend advies te geven. Dat heeft uiteindelijk hetzelfde effect als een oordeel van de rechter.

 

Bonus tips voor jullie kinderen

Wanneer jullie gaan scheiden, verandert de hele wereld voor jullie kinderen. Dit kan nog best lastig zijn en flinke uitdagingen met zich meebrengen. De volgende twee tips kunnen jullie kinderen helpen om deze periode gemakkelijker door te komen:

  • Villa Pinedo is een platform speciaal voor kinderen van ouders die gaan scheiden. Jullie kinderen kunnen daar verhalen van kinderen lezen die hetzelfde hebben meegemaakt en met hen praten over de gebeurtenissen (buddy);
  • Er zijn verschillende boeken die jullie kinderen meer tips geven en inzichten in wat er gaat komen. Wij hebben een handig overzicht gemaakt op onze website.

De mogelijkheden van VZ Advocaten

Hulp nodig bij het maken van afspraken over de opvoeding van je kinderen? De advocaten van VZ Advocaten zijn ook mediator, als advocaat-scheidingsmediator ook lid van de vFAS en in bezit van de Parenting Coordination specialisatie. Hierdoor beschikken zij over de nodige juridische kennis en proceservaring die goed van pas kan komen tijdens mediation.

Bij VZ Advocaten bespreekt de advocaat-scheidingsmediator met jullie welke afspraken gewenst zijn rond de opvoeding van je kinderen. Wij zorgen ervoor dat alle gewenste en passende afspraken vastgelegd worden. Deze overeenkomsten dienen wij – dan samen met een gemeenschappelijk verzoekschrift tot echtscheiding – bij de rechtbank in. De rechter spreekt de echtscheiding vervolgens uit en bekrachtigt de gemaakte afspraken in een echtscheidingsbeschikking.

Willen jullie scheiden en moeten er afspraken gemaakt worden rondom de opvoeding van jullie kinderen? VZ-Advocaten kan jou kan helpen! Neem direct vrijblijvend contact met ons op. 

 

Gerelateerde berichten

De 10 stappen van een mediationproces bij scheiding

De 10 stappen van een mediationproces bij scheiding

Jij en/of je partner heeft/hebben besloten dat het beter is om uit elkaar te gaan. Jullie weten dat je een…
Social media na je scheiding, hoe ga je ermee om?

Social media na je scheiding, hoe ga je ermee om?

Als trotse ouders deel je graag foto’s van je kinderen met je dierbaren. Vaak gebeurt dit via privé gesprekken, maar…
Scheiden en schulden: Alles wat jij erover moet weten

Scheiden en schulden: Alles wat jij erover moet weten

Het hebben van schulden is heel vervelend. Het heeft veel impact op je dagelijkse leven, maar ook op je relatie.…