Ik wil niet scheiden, maar mijn partner wel. Wat moet ik nu doen?

“Maar ik wil helemaal niet scheiden!”, dacht je op het moment dat je partner aangaf bij je weg te willen gaan. Jullie hebben immers geïnvesteerd in het huwelijk. Er is veel opgebouwd en misschien hebben jullie zelfs kinderen grootgebracht. Maar bovenal doet het ontzettend veel pijn als de persoon van wie je onvoorwaardelijk houdt de stekker uit de relatie trekt. Wat moet je doen als je partner niet met je verder wil?

Een echtscheiding is al een lastig proces wanneer jullie er beide achter staan. Laat staan als slechts één van jullie met het idee rondloopt…

Allereerst: raak niet in paniek. Maar achterhaal wat de uitspraak “ik wil scheiden” exact inhoudt. Is het een uitspatting na een ruzie en meent hij/zij niet wat er werd gezegd of is je partner zeker van zijn/haar zaak? Probeer in elk geval rustig te blijven en bespreek met elkaar de situatie.

Tijdens dit gesprek kun je het best oprecht en eerlijk blijven – ook al ben je boos en verdrietig. Zo kun jij jouw partner aangeven wat je voelt. Misschien zijn de problemen die het huwelijk doen wankelen nog te verhelpen en komen jullie samen tot een oplossing.

In dit artikel staan wij stil bij jouw situatie. Wij geven enkele tips die je wellicht helpen deze periode door te komen:

Wil je weten hoe je het scheidingsproces zo goed mogelijk kunt laten verlopen? Neem dan contact met ons op. Wij staan je graag te woord en beantwoorden al je vragen, zodat je weet wat je te wachten staat.

E-mail of bel ons!

Lees verder onder de afbeelding.

Man kijkt naar vrouw

Ik wil niet scheiden, wat moet ik doen?

Staat je partner steevast achter zijn of haar beslissing? Dan kun je het beste de situatie accepteren zoals hij is – hoe moeilijk ook. Je bent immers boos en verdrietig en laat je partner het liefst inzien wat hij/zij gaat missen als de scheiding wordt doorgezet.

Maar hierbij loop je het risico dat de situatie uitmondt in een conflict, waar jullie beide niet uit komen. Een vechtscheiding is overigens het laatste wat je wil, zeker als er kinderen in het spel zijn.

 

Mijn partner heeft een ander

De situatie is nóg lastiger als je partner iemand anders heeft ontmoet of is vreemdgegaan.

Probeer om je woede te beperken, want ook in deze situatie moet je samen een goede middenweg zien te vinden. Op die manier houd je de eer aan jezelf en bespaar jij jezelf, je (ex-)partner en de omgeving een ellendig proces. Haatgevoelens voor de ander lossen immers niets op.

 

Wij hebben kinderen

Hebben jullie kinderen? Dan is het van groot belang om toe te werken naar goede verstandshouding. Na de scheiding moeten jullie namelijk met elkaar blijven communiceren.

Blijf jullie kinderen (tot op zekere hoogte) betrekken bij het scheidingsproces en voorkom dat zij jullie conflicten meemaken. Dit haalt mogelijke schuldgevoelens bij kinderen weg en geeft hen de kans om hun gedachten met jullie te delen.

 

4 tips die jou helpen om te gaan met deze situatie

Wij geven je 4 tips die jou helpen om te ‘dealen’ met deze vervelende situatie.

 

1. Zorg goed voor jezelf en verleg de focus

Natuurlijk is het van belang om te achterhalen waar het is misgelopen in jullie huwelijk (en wat jouw aandeel hierin is geweest). Dit is immers nodig om samen afspraken te maken en op een goede manier verder te gaan na de scheiding. Maar voorkom dat je blijft rondlopen met de vraag “Wat is er misgegaan?”.

Probeer verder te kijken en de pijn zoveel mogelijk te vermijden. Het heeft immers geen zin om te blijven herhalen waar het misging als je partner écht niet verder wil.

Zorg daarom goed voor jezelf en verleg je focus van de scheiding naar andere aspecten in het leven, zoals je hobby’s, werk of vrienden. Onderneem leuke activiteiten waar je positieve energie van krijgt! Zo heb je afleiding waardoor je niet voortdurend verdrietig bent. Er is meer in het leven dan alleen maar een relatie.

 

2. Houd beperkt contact met je (ex-)partner

Probeer de verleiding om regelmatig contact met je (ex-)partner op te nemen te weerstaan. Je wilt voorkomen dat je dingen zegt of schrijft waarvan je later spijt krijgt. Beperk daarom het contact met elkaar en communiceer alleen over wat jullie moeten bespreken.

Vlak na een relatiebreuk belanden jullie in een emotionele fase waarin je beter te weinig dan te veel kunt zeggen. Wát je zegt bepaalt mogelijk het verloop van jullie scheidingsproces.

Luister naar elkaar en stel je behulpzaam op

Vraag je (ex-)partner wat jij kunt doen om deze situatie zo dragelijk mogelijk te maken. Jullie hebben beide verdriet en door je behulpzaam op te stellen, bied je hem/haar de mogelijkheid om de pijn met jou te delen. Dit maakt jullie communicatie laagdrempeliger.

 

3. Vermijd zinloze conflicten

De pijn die bij een echtscheiding komt kijken, kan resulteren in een scheidingsproces vol conflicten. Een vechtscheiding houdt de pijn in stand en bemoeilijkt de weg naar een goede verstandhouding.

Lukt het niet om met elkaar te communiceren? Dan raden wij jullie aan om een scheidingsmediator in te schakelen. Een mediator is objectief en heeft niet alleen juridische kennis, maar begeleidt jullie ook in persoonlijke gesprekken. Zo voorkomen jullie dat het contact wordt verbroken.

 

4. Praat niet te veel over je scheiding met anderen

Praten is goed. Door te praten, kun je de gebeurtenis en de bijbehorende emoties een plek geven. Maar beperk het aantal mensen met wie erover praat. Je wil niet dat je partner via-via te horen krijgt hoe jij over bepaalde zaken denkt. Dit kan zelfs negatieve invloed hebben op het verloop van het scheidingsproces.

Praat daarom alleen met mensen wie jij het meest vertrouwt. Denk bijvoorbeeld aan je ouders of je beste vriend(in). Of zoek contact met een professional, zoals een coach, therapeut of mediator.

Is een scheiding onvermijdelijk? Ga dan op een respectvolle manier uit elkaar. Dat kan met de hulp van een mediator. Meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij staan voor jou klaar met het beste advies.

E-mail of bel ons!