kinderen vaccineren

Onenigheid over het vaccineren van je kind. Zo pak je dat aan

Kinderen krijgen gedurende hun kinderjaren regelmatig oproepen voor vaccinatie. Denk bijvoorbeeld aan de vaccinatie voor ziektes als difterie, kinkhoest en hepatitis B. Je dochter wordt op haar dertiende uitgenodigd voor inentingen tegen baarmoederhalskanker en je kind heeft uitnodigingen ontvangen voor inentingen tegen de bof, mazelen en rode hond. Ook kan je kind tussen de 12 en 17 jaar zich laten vaccineren tegen het coronavirus. Maar wat als jij en je ex-partner van mening verschillen over het vaccineren van je kind? Hoe ga je daarmee om?

Wat doe je als jij en je ex-partner een andere mening hebben over het laten vaccineren van je kind? Wie bepaalt of je kind zich mag laten vaccineren? En heeft je kind daar zelf nog iets over te zeggen? Het wel of niet laten vaccineren van je kind is een erg actueel onderwerp. Niet alleen is het tegenwoordig mogelijk om veel informatie op te zoeken over dit soort onderwerpen, ook is de discussie door het corona vaccinatie extra opgewaaid.

In dit blogartikel vertellen we je alles wat je moet weten over onenigheid bij het vaccineren van je kind.

Daarvoor staan wij stil bij de volgende onderwerpen:

  • Wie beslist of mijn kind wordt gevaccineerd?
  • Ouderschapsplan en parenting coordination
 

Hulp nodig bij het maken van afspraken rondom vaccinaties voor je kind(eren)?

VZ-Advocaten helpt je graag.

Wie beslist of mijn kind wordt gevaccineerd?

Het is belangrijk om te weten wie beslist of je kind wordt gevaccineerd. Dit is afhankelijk van de leeftijd van het kind:

16 of 17 jaar oud

Is je kind 16 of 17 jaar oud? Dan mag je kind volledig zelf beslissen of hij of zij zich wilt laten vaccineren. Dit geldt voor alle vaccinaties, dus ook voor het coronavaccin. Het is echter wel belangrijk om met je kind het gesprek gaan te gaan. Weet hij of zijn wat het vaccineren inhoudt? In deze situatie ben jij als ouder er verantwoordelijk voor dat je kind een weloverwogen keuze gaat maken.

12 tot en met 15 jaar oud

Is je kind tussen de 12 en 15 jaar oud? Dan dient zowel het kind als de gezagsdrager(s) toestemming te geven tot vaccinatie. Mocht het zo zijn dat je kind zich wil laten vaccineren, maar één van de ouders geen toestemming geeft, dan biedt de wet alsnog ruimte om het kind te laten vaccineren:

  • Indien vaccinatie nodig is voor de behandeling van je kind om ernstig nadeel voor je kind te voorkomen;
  • Indien het kind zelf de vaccinatie overwegend blijft wensen, ondanks dat zijn ouder(s) toestemming weigeren.

Het is dus mogelijk om je kind te laten vaccineren met beperkte toestemming. Wanneer je kind heel bewust ervoor kiest om zich wél te laten vaccineren, is vaccinatie mogelijk. Ook al is één of zijn beide ouders het hier mee oneens. 

Jonger dan 12 jaar

Bij het vaccineren van jonge kinderen is toestemming van beide ouders nodig indien zij beiden gezagsdragers zijn. Ook wanneer het kind nadrukkelijk aangeeft wél gevaccineerd te worden en één van de gezagsdragers niet akkoord gaat, is het niet toegestaan om de vaccinatie door te zetten.

In sommige gevallen kan een arts beroep doen op de algemene uitzondering van goed hulpverlenerschap. Dit biedt de arts ruimte om ondanks het ontbreken van volledige toestemming toch te handelen, als hij door de vaccinatie na te laten niet de hulp van een goed hulpverlener zou betrachten. Het zou dus medisch onverantwoord moeten zijn om de vaccinatie niet te geven. Echter is dit in het geval van vaccinaties meestal niet het geval

Ouderschapsplan en parenting coordination

Wanneer jij en je ex-partner uit elkaar besluiten te gaan, zijn jullie verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Als ouders zijn jullie vrij om zelf te bepalen welke afspraken jullie hierin vast laten leggen. Eén van die afspraken zou over het vaccineren van je kind kunnen gaan. 

Komen jij en je ex-partner samen niet uit het maken van afspraken? Dan zouden jullie kunnen overwegen om parenting coordination in te zetten. Samen met een onafhankelijke partij zetten jullie de afspraken op papier. De mediator houdt rekening met beide situaties en zoekt naar een gulden middenweg bij het maken van de afspraken. De parenting coordinator zorgt ervoor dat het kind op nummer één staat bij deze besluiten.

Mocht er in de toekomst iets veranderen aan jouw situatie of aan dat van je ex-partner? Ook dan kan een parenting coordinator jullie helpen om de afspraken rondom de zorg van je kind te wijzigen en vernieuwen.

Is een overleg tussen jou en je ex-partner niet meer mogelijk? Dan kan er bij de kinderrechter om vervangende toestemming voor vaccinatie worden gevraagd. Dit kost meer tijd, maar bij een vaccinatie is het verantwoord om deze beslissing wel af te wachten. Uit de jurisprudentie blijkt dat kinderrechters deze vervangende toestemming in vrijwel alle gevallen geven, omdat ze deelname aan het RVP het meest in het belang van het kind achten. Voor deze procedure is wel een familierecht advocaat nodig.

Hulp vragen bij VZ Advocaten

Wij, de advocaten en mediators van VZ Advocaten, zijn lid van de vFAS. Dit toont aan dat we beschikken over de nodige juridische kennis, proceservaring, maar ook de nodige soft skills die nodig zijn om jullie succesvol bij te staan bij het maken van afspraken omtrent jullie kinderen. Zowel tijdens het uit elkaar gaan (scheiding) als wel daarna. Zowel in onze rol als mediator of als advocaat.

Bij VZ Advocaten bespreken wij met jullie welke afspraken rondom de opvoeding van jullie kinderen wenselijk en gewenst zijn. Wij zorgen ervoor dat alle gemaakte afspraken vastgelegd worden in een ouderschapsplan. Als de wens ernaar is, kunnen wij er eveneens voor zorgen dat deze afspraken door de rechtbank bekrachtigd worden.

Soms kom je er samen na een scheiding gewoon stomweg niet meer samen uit. Schakel in dat geval hulp in. Wij helpen je graag om de afspraken omtrent vaccinaties voor je kinderen op te zetten.

 

Gerelateerde berichten

Indexeringspercentage alimentatie 2024 vastgesteld op 6,2%

Indexeringspercentage alimentatie 2024 vastgesteld op 6,2%

Verhoging alimentatie 2024 Ingevolge de wet, artikel 1:402a BW, dient kinder- en partneralimentatie jaarlijks te worden verhoogd met een door…
Indexeringspercentage alimentatie 2023 vastgesteld op 3,4%

Indexeringspercentage alimentatie 2023 vastgesteld op 3,4%

Verhoging alimentatie 2023 Ingevolge de wet, artikel 1:402a BW, dient kinder- en partneralimentatie jaarlijks te worden verhoogd met een door…
Indexeringspercentage alimentatie 2022 vastgesteld op 1,9%

Indexeringspercentage alimentatie 2022 vastgesteld op 1,9%

Ingevolge de wet, artikel 1:402a BW, dient kinder- en partneralimentatie jaarlijks te worden verhoogd met een door de overheid vastgesteld…