De huidige intelligente lockdown zorgt ervoor dat je meer thuis bent dan normaal gesproken. Indien mogelijk werk je thuis, alle afgesproken uitjes gaan niet door en je wordt verzocht zo veel mogelijk binnen te blijven. Dit geldt natuurlijk ook voor je partner. Zo zie je elkaar opeens veel meer en werk je misschien wel aan dezelfde tafel. Maar wat als jullie relatie eigenlijk niet meer zo succesvol blijkt te zijn? Wat als je liever wilt scheiden van je partner?
In China ziet men dat er meer koppels uit elkaar gaan naarmate de lockdown langer duurt. Niet heel gek, want je zit opeens onverwachts veel bij elkaar op de lip. Als de relatie al wat scheurtjes vertoonde voor de lockdown, is het niet gek dat deze nu verder scheuren en een echtscheiding op de loer ligt.
Wij begrijpen dat de situatie enorm lastig is. Daarom geven wij je een aantal tips om nog even vol te houden tot na de coronacrisis:
- Blijf communiceren
- Kies voor je kinderen
- Gun elkaar privacy
- Maak niet overal een punt van
- Zie de realiteit onder ogen
- Blijf positief
Zie jij de relatie met jouw partner niet meer goedkomen na de coronacrisis? VZ-Advocaten kan jou kan helpen! Neem direct vrijblijvend contact met ons op.
1. Blijf communiceren
Communicatie is een van de belangrijkste dingen in een relatie. Ook als jullie op het punt staan om uit elkaar te gaan. Echter is uit elkaar gaan tijdens de coronacrisis misschien niet het verstandigste om te doen. Er alleen voor staan tijdens een crisisperiode is namelijk ontzettend zwaar.
Loopt je relatie stroef en zijn de gevoelens voor de ander merkbaar verdwenen, zorg dan dat je blijft communiceren. Maak bijvoorbeeld een dagplanning waarop zichtbaar is welke dingen jij en je (ex)partner die dag gaan doen. Hebben jullie kinderen? Maak dan een planning met werkmomenten en pauzes, zodat het voor iedereen duidelijk is wat er moet gebeuren.
2. Kies voor je kinderen
Hebben jij en je partner kinderen en merk je dat het thuiswerken, de onrustige relatie en de kinderen lastig te combineren zijn? Kies altijd in eerste instantie voor je kinderen. Zorg ervoor dat er genoeg afleiding en beweging is, waardoor de sfeer in huis ook gezond kan blijven. Beweeg samen in de pauze of haal een spelletje uit de kast. Hele dagen met z’n allen op de bank hangen is niet alleen ongezond voor je lichaam, ook geestelijk brengt dit de nodige nadelen met zich mee.
Ga vooral niet bekvechten in bijzijn van je kinderen. Probeer de woordwisselingen zelfs tot een minimum te beperken. Kinderen pikken dit namelijk feilloos op. Doe beiden je best om de vrede te bewaren en je kinderen van een fijne thuissituatie te voorzien. Na de coronacrisis is er weer ruimte om aan jezelf te denken en een daadwerkelijke scheiding op gang te helpen. Op die manier kun je op een goede manier uit elkaar gaan zonder dat het je kinderen (veel) schade toebrengt.
3. Gun elkaar privacy
Ook tijdens een lockdown hoef je niet continu bij elkaar in de buurt te zijn. Gun elkaar de privacy als de ander zich even terug wilt trekken. Spreek met elkaar af welke ruimte in huis een terugtrekruimte zou kunnen zijn en maak hier duidelijke afspraken over. Mocht je even genoeg hebben van de ander, is er dus een plek waar je je terug kunt trekken zonder dat er meteen ruzie ontstaat.
4. Maak niet overal een punt van
Waarschijnlijk weten jullie al wel van elkaar dat jullie relatie bijna tot een einde is gekomen. Maar dat betekent niet dat je je meteen vervelend moet gaan gedragen. Bijt net iets vaker op je lip als de ander iets doet of zegt waar jij je aan irriteert. Laat wat meer kleine dingetjes gaan, maar maak het de ander ook niet te moeilijk.
Zoek niet bewust de grenzen op door bijvoorbeeld de televisie net iets harder te zetten dan je partner fijn vindt. Houd een beetje rekening met de ander. Het is even doorbijten, maar dan kom je er straks wel beter uit. Behandel de ander zoals je zelf ook behandelt wilt worden en probeer op die manier samen te leven.
5. Zie de realiteit onder ogen
De quarantaine of lockdown geeft één zekerheid: je kunt er niet aan ontsnappen. Dit geldt ook voor je relatie met je (ex)partner. Je kunt het huis niet uit om te ontsnappen aan je slechte relatie. Daarom is dit juist de tijd om de realiteit onder ogen te zien. Misschien had jij of je (ex)partner nog wel hoop op een goede afloop, maar ziet de ander dat niet meer gebeuren. Dit soort onduidelijkheden kunnen jullie nu samen uitspreken.
Wellicht kunnen jullie al nadenken over de toekomst. Hoe gaan jullie de zorg voor jullie kinderen op je nemen? Wie zoekt er een ander huis en wat gebeurt er met de gezamenlijke spullen. Jullie hoeven nog geen definitieve afspraken te maken, daar kan mediation bijvoorbeeld ook goed bij helpen. Maar het is wel goed om vast na te denken over dat wat jullie belangrijk vinden.
6. Blijf positief
Probeer jezelf bezig te houden en ga niet bij de zakken neer zitten. Zoek bijvoorbeeld een nieuwe hobby waar jij je energie op kunt richten. Natuurlijk gaat het niet altijd lukken om positief te blijven, maar probeer het zo goed mogelijk vol te houden. Uiteindelijk gaat de lockdown weer voorbij en kunnen jullie beide je eigen weg inslaan.
Hulp bij scheiding van VZ Advocaten
De advocaten van VZ Advocaten zijn mediator en als advocaat-scheidingsmediator ook lid van de vFAS. Hierdoor beschikken zij over de nodige juridische kennis en proceservaring die goed van pas kan komen tijdens het maken van afspraken in mediation.
Bij VZ Advocaten bespreekt de advocaat-scheidingsmediator met jullie welke afspraken gewenst zijn. Wij zorgen ervoor dat alle gewenste en passende afspraken vastgelegd worden in een ouderschapsplan en/of echtscheidingsconvenant (overeenkomst). Deze overeenkomsten dienen wij – dan samen met een gemeenschappelijk verzoekschrift tot echtscheiding – bij de rechtbank in. De rechter spreekt de echtscheiding vervolgens uit en bekrachtigt de gemaakte afspraken in een echtscheidingsbeschikking.
Jullie hoeven hiervoor dus niet meer naar de rechtbank en je houdt dus de gevolgen van jouw echtscheiding in eigen hand.
Zie jij de relatie met jouw partner niet meer goedkomen na de coronacrisis? VZ-Advocaten kan jou helpen! Neem direct vrijblijvend contact met ons op.