geen gevoelens meer voor partner

Geen gevoelens meer voor je partner? 4 tips om het gevoel in je relatie terug te krijgen

“Mijn gevoel voor mijn partner is weg en ik wil niet meer verder met mijn relatie”. Een veel voorkomende reden om een echtscheiding aan te vragen. Maar hoe kunnen gevoelens ineens verdwijnen en wat kun je (samen) doen om een scheiding te voorkomen? Deze vragen hebben geen eenduidige antwoorden, maar er zijn wel tips die je verder kunnen helpen. Deze staan hier voor jou op een rij.

Een aantal jaren geleden was alles fijn. Je kon je geen leven zonder je partner voorstellen. Maar nu irriteer je je aan zijn of haar kleinste gewoontes, is er weinig tot geen intimiteit en ben je liever buiten de deur dan thuis. Misschien interesseer je je niet meer in je partner of voel je je steeds vaker gekwetst door hem of haar. In elk geval geven deze signalen af dat het niet echt lekker loopt.

Hoewel het beëindigen van je relatie de beste optie lijkt, is een breuk vaak nog te voorkomen. Mits je ertoe bereid bent, natuurlijk. Hieronder staan een aantal tips die je kunnen helpen om het gevoel voor je partner stukje-bij-beetje terug te krijgen.

Tips om het gevoel in je relatie terug te krijgen

Je gevoel voor de ander terugkrijgen, begint bij jezelf. Je moet het gevoel voor de ander immers terug wíllen krijgen.

Tevens dient er iets te veranderen in jullie onderlinge omgang. Zolang jullie om elkaar geven – én er geen sprake is van huiselijk geweld – bestaat er een kans van slagen. En dat is zeker de moeite waard als er kinderen in het spel zijn!

1. Hou het niet voor je, maar ga met elkaar in gesprek

Goede communicatie vormt hét fundament van elke relatie.

Blijf daarom niet in je eentje rondlopen met je gedachten. Vertel je partner hoe je je voelt – hoe moeilijk dat ook is. Door samen te onderzoeken wat er aan de hand is, maken jullie samen het proces door en groeit jullie relatie.

Wacht er overigens niet te lang mee; daarmee riskeer je namelijk dat er op den duur geen weg meer terug is.

Lees ook: 15 dingen die koppels vergeten te bespreken voordat ze gaan trouwen

2. Ga niet op zoek naar het gevoel dat je ‘toen’ had

Helaas – dat verliefde gevoel van het begin komt niet zomaar terug. Die overgeslagen vonk blijft zo’n zes maanden tot één jaar hangen – daarna verdwijnen de ‘geluksstofjes’ uit ons lichaam en gaat het verliefde gevoel over in houden van.

Probeer daarom niet om datzelfde gevoel terug te krijgen. Mensen veranderen door de jaren heen en als je al een hele tijd samen bent, dan ben je niet meer dezelfde persoon als toen.

Ga wél op zoek naar een nieuwe gevoelsstroom, waarbij je elkaar opnieuw leert kennen en een intieme vriendschap ontwikkelt. Dat doe je door jezelf open te stellen en kenbaar te maken wat er in je omgaat. Maar ook door interesse in elkaar te blijven tonen. Ontdek hoe de ander op dit moment in elkaar steekt.

3. Doorbreek de onderlinge strijd

Soms komt het voor dat je teleurgesteld raakt in je partner. Hij of zij maakt minder tijd voor je vrij, kwetst je (onbewust) of heeft niet meer de aandacht voor je altijd had. Je pikt het één of twee keer, maar raakt geïrriteerd als het vaker voor komt. Je wordt bozer bij herhaling, maakt ruzie of trekt je juist terug om confrontatie uit de weg te gaan.

Dat komt onder andere doordat je aan elkaar gewend raakt. Alles binnen je relatie lijkt vanzelfsprekend: positieve gebeurtenissen doen je niet zoveel meer en alle negatieve dingen worden onder een vergrootglas gelegd. De vraag ‘Is dit nou alles?’ gaat hier vaak mee gepaard.

Er ontstaat een vervelende situatie, want jullie voelen beide dat er iets in de lucht hangt. Maar ja – wie zet de eerste stap? Niets is zo moeilijk als aan jezelf toegeven dat je de confrontatie ontwijkt of een keer fout zit. Laat staan aan je partner.

Toch is deze onderlinge strijd te doorbreken door:

  • je partner je kwetsbare kant te laten zien. Vertel wat je écht voelt: waar komt de boosheid vandaan of waarom reageer je fel in bepaalde situaties? Hiermee creëer je begrip bij hem of haar;
  • bereid te zijn om zijn of haar behoefte(n) beter te begrijpen en respecteren;
  • en te blijven communiceren met elkaar. Je werkt immers samen aan je relatie!

4. Maak tijd voor elkaar en nieuwe herinneringen samen

Probeer niet te vluchten voor jullie situatie door bijvoorbeeld redenen te zoeken om niet thuis te hoeven zijn. Het is van belang om juist tijd voor elkaar vrij maken.

Maak samen nieuwe herinneringen. Dat doe je door bijvoorbeeld nieuwe plekken te bezoeken. Reserveer dus niet bij het restaurant waar jullie al jaren komen, maar kies eens een ander. Of verruil Netflix voor een avondje uit naar de bioscoop om er even lekker tussenuit te zijn.

Je weet het zeker: “Ik wil niet meer verder met mijn relatie”

Het kan zijn dat je tot de conclusie komt dat het écht niet meer wil. Je weet vrijwel zeker dat je hem of haar wilt verlaten. Dan bevind je je in een vervelende situatie die je bespreekbaar moet maken met je partner.

Je kunt in dit geval kiezen voor een zogeheten ‘proefscheiding’, waarbij jullie tijdelijk een eigen woonplek zoeken, zonder contact met elkaar te behouden. Jullie geven elkaar rust en leggen de focus op jullie eigen leven. Zo ontdek je vanzelf of je gevoel terugkomt of niet.

Mocht een scheiding de beste keuze zijn, lees je dan goed in over de gevolgen die hierbij komen kijken. Heb je meer behoefte aan een persoonlijk (en vrijblijvend) gesprek? Neem gerust contact met ons op. Wij weten als geen ander wat je doormaakt.

Voorkom dat de scheiding resulteert in een onherstelbare breuk. Met de hulp van een scheidingsmediator gaan jij en je partner op een respectvolle manier uit elkaar. Meer weten? Wij hebben alle informatie voor je op een rij gezet.


Gerelateerde berichten

Ik wil niet scheiden, maar mijn partner wel. Wat moet ik nu doen?

Ik wil niet scheiden, maar mijn partner wel. Wat moet ik nu doen?

“Maar ik wil helemaal niet scheiden!”, dacht je op het moment dat je partner aangaf bij je weg te willen…
Scheiden of niet? Wat je het beste kunt doen bij twijfel

Scheiden of niet? Wat je het beste kunt doen bij twijfel

Is je relatie niet meer wat het ooit was en vraag je je wel eens af of je moet scheiden…
Relatie verbreken? Tips om te ‘dealen’ met een relatiebreuk

Relatie verbreken? Tips om te ‘dealen’ met een relatiebreuk

Wanneer je met het idee rondloopt om jouw relatie te verbreken, begint er een lastige periode. Een periode vol overwegingen,…