scheiden mediator of advocaat

Scheiden met een mediator of advocaat?

Wanneer een huwelijk ten einde komt, staan stellen voor de keuze tussen een mediator en een advocaat. Beide professionals hebben unieke rollen en kunnen verschillend bijdragen aan een echtscheidingsproces.

In dit blog bespreken we de functies van een scheidingsmediator en een echtscheidingsadvocaat, wanneer je welke professional nodig hebt, en geven we een overzicht om je te helpen bij je beslissing.

In dit blog: 

  • Wat doet een scheidingsmediator?
  • Wat doet een echtscheidingsadvocaat? 
  • De combinatie: De echtscheidingsadvocaat-mediator
  • Wanneer heb ik welke nodig? (mediator of advocaat)
  • De afweging in een overzicht
 

Wat doet een scheidingsmediator?

Een mediator begeleidt beide partijen om samen tot afspraken te komen over de scheiding. Dit gebeurt in een neutrale en open sfeer waarbij de mediator zorgt voor een constructieve dialoog. Mediators helpen bij het opstellen van een echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan als er kinderen betrokken zijn. Het doel is om tot oplossingen te komen die voor beide partijen aanvaardbaar zijn zonder juridische strijd.

Wat doet een echtscheidingsadvocaat?

Een echtscheidingsadvocaat vertegenwoordigt één partij tijdens de scheiding en biedt juridische bescherming. Advocaten helpen bij het indienen van een scheidingsverzoek bij de rechtbank, onderhandelen over financiële regelingen en de zorg voor de kinderen, en bieden juridische adviezen over eigendomsrechten en alimentatie. Een advocaat is vooral nodig bij complexe en conflictueuze scheidingen.

Lees ook: Kan ik scheiden zonder advocaat?

De combinatie: De advocaat-scheidingsmediator

Gelukkig is het ook mogelijk om alles bij een en dezelfde persoon te regelen. Een advocaat-scheidingsmediator kan je helpen bij de zaken die een advocaat voor je regelt, maar kan je ook helpen bij het maken van afspraken met je (ex) partner in onderling overleg. De advocaat-scheidingsmediator is immers een advocaat én mediator gespecialiseerd in echtscheidingen. Dit betekent dat je geen keuze hoeft te maken tussen een mediator of een advocaat, maar dat je met al je vraagstukken bij één persoon terecht kunt.

Wist je dat…

  • Oplossingen die door middel van mediation zijn gemaakt in het algemeen langer stand houden?
  • Mediation over het algemeen sneller tot een passende oplossing leidt en daardoor de kosten in de meeste gevallen lager uitvallen?

Valkuil bij het zoeken naar een mediator

Willen jullie de hulp inschakelen van een mediator bij het maken van jullie afspraken? Dan is het belangrijk om te weten dat een mediator een onbeschermde term is. Dat betekent dat iedereen zichzelf een mediator mag noemen, ongeacht kennisniveau van juridische vraagstukken. Hierdoor zijn er veel mensen die beweren als mediator een echtscheiding te kunnen begeleiden, maar die eigenlijk geen idee hebben waar ze mee bezig zijn vanwege een gebrek aan juridische kennis en proceservaring. Door met zo’n ‘mediator’ in zee te gaan, kun je in veel problemen komen, die met name zichtbaar worden nadat de scheiding formeel is afgerond.

Het is dus belangrijk om iemand in te schakelen die daadwerkelijk een mediation-opleiding heeft voltooid. Wanneer je een mediator zoekt voor je echtscheiding, dan is het belangrijk om iemand in te schakelen die ook over de nodige juridische kennis beschikt. Wanneer je voor een advocaat-scheidingsmediator kiest die is aangesloten bij de Vereniging van Familierechtadvocaten en Scheidingsmediators (vFAS), dan zijn beide aspecten gedekt.

Heb ik een mediator of advocaat nodig?

  • Mediator: Geschikt als beide partijen bereid zijn samen te werken, conflicten relatief beperkt zijn, en er een wens is om kosten en tijd te besparen. Mediation is effectief bij het bereiken van wederzijdse overeenstemming.
  • Advocaat: Noodzakelijk bij complexe scheidingen met veel conflicten, wanneer er sprake is van onenigheid over financiën of kinderen, en als er juridische documenten en procedures moeten worden afgehandeld. Een advocaat beschermt jouw belangen tijdens een juridische strijd.
  • Advocaat-mediator: Ideaal wanneer je een combinatie van mediation en juridische expertise nodig hebt. Deze professional kan helpen bij het vinden van gezamenlijke oplossingen en het geven van juridische adviezen zonder een volledige juridische strijd aan te gaan.

Als je er samen met je (ex) partner niet uit komt, kun je eigenlijk beter een mediator inschakelen die helpt bij het vinden van oplossingen en het verbeteren van onderlinge communicatie. Mediation helpt niet alleen tijdens de scheiding, maar heeft ook profijt ná de scheiding. Het doel is immers om in overleg uit elkaar te gaan, op zodanige wijze dat er ook na de scheiding nog overleg mogelijk is. 

De advocaat moet dus voor jou een verzoek tot scheiding indienen bij de rechtbank. Ben je getrouwd met je partner of heb je een geregistreerd partnerschap en kinderen onder de 18 jaar? Dan is dit wettelijk verplicht. In alle andere gevallen, zoals bij samenwonen, hoeft er geen rechter aan te pas te komen. Uiteraard zolang je er samen uitkomt. Het is altijd verstandig om de gemaakte afspraken vast te leggen in een overeenkomst (convenant). Dit kan zowel bij een advocaat als bij een mediator die je ondersteunt met het opstellen van een convenant (overeenkomst) en/of een ouderschapsplan.

Een advocaat beschikt echter over de nodige juridische kennis en proceservaring en kan met die achtergrond adviseren over de inhoud van de overeenkomst, terwijl een mediator meer procesbegeleider is, meestal zonder de juridische kennis en ervaring van een advocaat. Een mediator moet ook altijd een advocaat inschakelen om het verzoek tot echtscheiding te kunnen indienen. Dat mag hij of zij niet zelf.

De afweging in een overzicht

Aspect

Mediator

Advocaat

Advocaat-mediator

Samenwerking

Ja, gezamenlijke oplossing

Nee, individuele vertegenwoordiging

Ja, met juridische expertise

Complexiteit van zaken

Eenvoudige tot middelgrote complexiteit

Hoge complexiteit, juridische strijd

Middelgrote tot hoge complexiteit

Kosten

Lager, door gedeelde kosten

Hoger, individuele kosten

Middelmatig, afhankelijk van de diensten

Emotionele steun

Ja, door neutrale begeleiding

Ja, door juridische bescherming

Ja, door neutrale begeleiding en juridische adviezen

Kinderen

Gericht op gezamenlijke oplossingen voor kinderen

Gericht op juridische bescherming van kinderen

Gericht op gezamenlijke oplossingen met juridische kennis

Hulp bij scheiding van VZ Advocaten

Of je nu kiest voor een mediator, advocaat, of een advocaat-mediator, het is belangrijk om de juiste begeleiding te krijgen die past bij jouw situatie. Voor advies en hulp bij je scheiding kun je contact opnemen met onze gespecialiseerde familierecht advocaten. Wij helpen je graag bij het maken van de beste keuze voor jouw toekomst.

De advocaten van VZ Advocaten zijn mediator en als advocaat-scheidingsmediator ook lid van de vFAS. Hierdoor beschikken zij over de nodige juridische kennis en proceservaring die goed van pas kan komen tijdens het maken van afspraken in mediation. Bij VZ Advocaten bespreekt de advocaat-scheidingsmediator met jullie welke afspraken gewenst zijn. Wij zorgen ervoor dat  alle gewenste en passende afspraken vastgelegd worden in een ouderschapsplan en/of echtscheidingsconvenant (overeenkomst). Deze overeenkomsten dienen wij – dan samen met een gemeenschappelijk verzoekschrift tot echtscheiding – bij de rechtbank in. De rechter spreekt de echtscheiding vervolgens uit en bekrachtigt de gemaakte afspraken in een echtscheidingsbeschikking. Jullie hoeven hiervoor dus niet meer naar de rechtbank en je houdt dus de gevolgen van jouw echtscheiding in eigen hand.

Gerelateerde berichten

Zo ziet het Premarital Mediation traject eruit.

Zo ziet het Premarital Mediation traject eruit.

Vroeg of laat zullen veel relaties eraan geloven: het opstellen van voorwaarden. Of het nu partnerschapsvoorwaarden zijn, huwelijkse voorwaarden of…
4 redenen om met een parenting coordinator te werken

4 redenen om met een parenting coordinator te werken

Wanneer jij en je ex-partner na een scheiding onenigheid met elkaar hebben of krijgen, heeft die situatie waarschijnlijk een negatieve…
15 dingen die koppels vergeten te bespreken voordat ze gaan trouwen (of samenwonen)

15 dingen die koppels vergeten te bespreken voordat ze gaan trouwen (of samenwonen)

Uit onderzoek blijkt dat, onder meer, gebrek aan communicatie en onrealistische (of onuitgesproken) verwachtingen de meest voorkomende redenen zijn waarom…