social-media-na-scheiding

Social media na je scheiding, hoe ga je ermee om?

Als trotse ouders deel je graag foto’s van je kinderen met je dierbaren. Vaak gebeurt dit via privé gesprekken, maar ook het delen van foto’s op sociale media komt veel voor. Het plaatsen van foto’s gebeurt in goed overleg met je partner, waardoor er weinig aan de hand is. Maar na een scheiding kunnen de verhoudingen veranderen en kan het plaatsen van een foto van je kind vervelende gevolgen hebben. Wat kun je doen wanneer je ex foto’s en filmpjes van je kind op social media deelt en jij het er niet mee eens bent?

Een account hebben op één of meerdere sociale media is helemaal van deze tijd. Een leuke of grappige foto wordt vaak zonder al te veel nadenken geplaatst. Maar hoe ga je als ouders om met social media na je scheiding? 

In dit blogartikel vertellen we je meer over omgaan als gescheiden ouders met social media:

  • Mag je beelden van kinderen online plaatsen?
  • Conflict over social media
  • Het gesprek aangaan
  • Afspraken in het ouderschapsplan
  • Naar de rechter

Mag je beelden van kinderen online plaatsen?

In Nederland is het zo geregeld dat iedereen recht heeft op privacy. Dit geldt ook voor kinderen. Als ouder van een kinderen tot 16 jaar heb jij de verantwoordelijkheid voor het beschermen van die privacy. Om die reden kiezen sommige ouders ervoor om helemaal geen foto’s of beeldmateriaal van hun kinderen online te delen. 

Toch publiceert een groot deel van de ouders wel foto’s en filmmateriaal van hun kinderen op sociale kanalen. Dit is niet geheel zonder risico’s. Een jong kind kan er namelijk nog geen toestemming voor geven en zodra een foto eenmaal online staat, is het lastig om te controleren wat daar exact mee gebeurt.

Conflict over social media

Bij veel gescheiden ouders is het plaatsen van foto’s en beeldmateriaal een punt van discussie. Dit zien ook echtscheidingsadvocaten en mediators vaker terugkomen. 

Stel dat je al een tijdje bent gescheiden en het gezag over de kinderen deelt met je ex. Jouw ex plaatst met enige regelmaat foto’s en filmpjes van jullie kinderen op zijn sociale media. Zelf doe je dat niet, omdat je de privacy van je kinderen wilt beschermen én omdat je bang bent dat de beelden mogelijk in verkeerde handen vallen. Wat nu?

Het gesprek aangaan

De eerste stap die je dient te zetten is het aangaan van het gesprek met je ex. Probeer op heldere wijze uit te leggen wat jouw standpunt en zorgen zijn. Mogelijk hebben jullie hier in het verleden niet eerder over gesproken en was je ex niet op de hoogte van jouw zorgen. Het belangrijkste tijdens dit gesprek is het vooropstellen van je kinderen. Want wat hebben zij eraan dat hun foto’s online worden gedeeld? En hebben zij wel toestemming kunnen geven?

Loopt het gesprek niet zoals je had gehoopt? Dan kun je de hulp van een mediator inschakelen. Samen met een onafhankelijke partij zetten jullie de afspraken rondom sociale media op papier. De mediator houdt rekening met beide situaties en zoekt naar een gulden middenweg bij het maken van de afspraken.

Afspraken in het ouderschapsplan

Toen jullie bezig waren om jullie scheiding rond te maken, hebben jullie afspraken gemaakt over de opvoeding van je kinderen. Deze zijn destijds vastgelegd in een ouderschapsplan. Hebben jullie destijds geen afspraken gemaakt over het plaatsen van beeldmateriaal online, dan is het aan te raden om dit alsnog te doen. Het is namelijk mogelijk om het ouderschapsplan samen met je ex te wijzigen. Ook is het mogelijk om hier de hulp van een advocaat of mediator in te schakelen. Lukt dit niet zoals gewenst? Dan zit er niets anders op dan naar de rechter te stappen…

Mochten jullie nog bezig zijn met het rondmaken van de scheiding, dan is het verstandig om het onderwerp ‘social media’ de revue te laten passeren. Je kunt er direct heldere afspraken over maken en deze vast laten leggen.

Naar de rechter

Kom je er samen met je ex niet uit om de afspraken over social media gebruik helder te maken en lukt het met behulp van mediation niet? Dan is het mogelijk om de situatie voor te leggen aan de rechter. In het verleden is dit een paar keer gebeurt en bij elke kwestie heeft de rechter geoordeeld dat een kind geen belang heeft bij het plaatsen van foto’s op sociale media.

Kijk bijvoorbeeld naar deze uitspraak van de rechter.

Echter kost een rechtszaak veel tijd en geld. Daarnaast kan dit extra stress opleveren en de verhoudingen onderling komen onder druk te staan. Daarom raden we aan om de situatie eerst samen proberen op te lossen. Toch liever hulp? Bekijk dan eens het parenting coordination traject.

Ook interessant: Een samengesteld gezin: Do’s and Don’ts

Hulp vragen bij VZ Advocaten

De advocaten en mediators van VZ Advocaten zijn lid van de vFAS. Zij beschikken over de nodige juridische kennis, proceservaring, maar ook de nodige soft skills, die nodig zijn om jullie succesvol bij te staan bij het maken van (financiële) afspraken omtrent jullie kinderen. Zowel tijdens het uit elkaar gaan (scheiding) als wel daarna. Zowel in onze rol als mediator of als advocaat.

Bij VZ Advocaten bespreken wij met jullie welke afspraken rondom de opvoeding van jullie kinderen wenselijk en gewenst zijn. Wij zorgen ervoor dat alle gemaakte afspraken vastgelegd worden in een ouderschapsplan. Indien jullie dit willen kunnen wij er eveneens voor zorgen dat deze afspraken door de rechtbank bekrachtigd worden.

Hulp nodig bij het maken van afspraken rondom social media? VZ-Advocaten kan jou kan helpen! Neem direct vrijblijvend contact met ons op.

E-mail of bel ons!

Gerelateerde berichten

Zo ziet het Premarital Mediation traject eruit.

Zo ziet het Premarital Mediation traject eruit.

Vroeg of laat zullen veel relaties eraan geloven: het opstellen van voorwaarden. Of het nu partnerschapsvoorwaarden zijn, huwelijkse voorwaarden of…
4 redenen om met een parenting coordinator te werken

4 redenen om met een parenting coordinator te werken

Wanneer jij en je ex-partner na een scheiding onenigheid met elkaar hebben of krijgen, heeft die situatie waarschijnlijk een negatieve…
15 dingen die koppels vergeten te bespreken voordat ze gaan trouwen (of samenwonen)

15 dingen die koppels vergeten te bespreken voordat ze gaan trouwen (of samenwonen)

Uit onderzoek blijkt dat, onder meer, gebrek aan communicatie en onrealistische (of onuitgesproken) verwachtingen de meest voorkomende redenen zijn waarom…