‘Ik wil scheiden, maar durf niet…’ Wat je kunt doen om de stap wél te zetten

Je wil scheiden, maar durft niet – ondanks dat je eigenlijk zeer zeker bent van je zaak. Een moeilijke situatie waaraan alleen jij zelf wat kunt doen. Hopelijk gaan deze tips jou erbij helpen.

Je wéét dat jullie huwelijk geen toekomst heeft. De koek is op en passie is – net zoals de liefde – ver te zoeken. Toch heb je nog geen scheidingspapieren aangevraagd. Misschien omdat je bij elkaar wilt blijven vanwege de kinderen of omdat je bang bent voor de financiële gevolgen. Misschien wil je je partner niet in de steek laten omdat jullie een heel leven hebben opgebouwd of ben je bang voor zijn of haar reactie.

Je kunt ongetwijfeld ook talloze redenen bedenken om niet te scheiden. Maar helaas, in deze cirkels blijven draaien is niet de gewenste oplossing. Daar wordt namelijk niemand gelukkig van. Daarom staan wij stil bij de volgende onderwerpen:

Veranderingen doorvoeren in je leven gaat gepaard met angst. Zo ook de keuze voor een scheiding en de gevolgen ervan. Wil je erover van gedachten wisselen? Neem vrijblijvend contact met ons op om jouw situatie te bespreken.

Waarom je geen angst hoeft te hebben voor een scheiding

Bij elkaar blijven is niet altijd beter voor kinderen

Het lijkt misschien beter om bij elkaar te blijven voor jullie kinderen, maar dat is lang niet altijd het geval. Ja, het is een ingrijpende gebeurtenis want kinderen gaan er altijd vanuit dat hun ouders bij elkaar blijven. Maar nee, bij elkaar blijven en een slecht huwelijk voortzetten is ook geen goed idee… Wist je dat één op de drie kinderen zelfs problemen ondervindt als gevolg van conflicten tussen ouders? 

Hoe hard je jezelf ook probeert wijs te maken dat het niet zo is. Kinderen hebben het altijd door wanneer het niet goed gaat tussen hun ouders. Kinderen voelen de spanningen aan en neigen om de gevoelens van hun omgeving over te nemen. Soms voelen zij zich schuldig, omdat zij het gevoel hebben dat zij iets fout hebben gedaan. Zeker als jullie via hen vechten en negatief over de partner praat.

Maak daarom duidelijke afspraken met elkaar en leg deze vast in een ouderschapsplan. En blijf praten met jullie kinderen, waarbij jullie hen duidelijk maken dat zij er niets aan kunnen doen. Wij schreven onlangs een blog vóór kinderen van gescheiden ouders en geven tips om te dealen met deze situatie. Ook zouden deze blogs je hierbij kunnen ondersteunen: 

Door te leren van fouten vergroot je de kans op een betere relatie

Wist je dat een echtscheiding de kans vergroot op betere relaties in de toekomst? Voor, tijdens en na het scheidingsproces leer je namelijk veel over jezelf. Je weet wat je wel en niet wil en ontwikkelt een beter zelfbewustzijn, dat draagt bij aan het vinden van een fijne(re), nieuwe relatie. 

Een nieuwe trend hiervoor is tevens op komen dagen. Zo leggen de meeste (nieuwe) koppels nu gepersonaliseerde huwelijkse voorwaarden vast middels premarital mediation.

Een beter gevoel… zowel fysiek als emotioneel

Problemen binnen het huwelijk hebben een negatieve invloed op je gezondheid. Stel je maar eens voor: als je voor je kinderen zorgt, fulltime werkt en tegelijkertijd moet strijden voor een goed huwelijk, dan resulteert dat in voortdurend spanning en stress. Je hebt geen ruimte voor jezelf, slaapt waarschijnlijk slechter en eet wellicht ongezonder.

Na je scheiding heb je weer tijd voor jezelf. Na verloop van tijd neemt zowel de spanning als stress af en kun je je focussen op de dingen die er weer toe doen.


Durf je niet te scheiden? Zo bevestig je of jullie huwelijk nog kans van slagen heeft of niet

De angst om de knoop door te hakken, hangt samen met jouw onzekerheid over jullie huwelijk. Je weegt voortdurend de voors en tegens tegen elkaar af in je hoofd, maar kunt geen conclusie trekken.

Het helpt om de voors en tegens hardop uit te spreken en ‘de status’ van jullie relatie op te schrijven. Door alles op een rij te zetten, kun je uitzoeken of jullie relatie nog levensvatbaar is. Zo zie je precies wat je nog meer tegenhoudt dan de angst om te scheiden.

Wat zijn de verbindingen?

Omschrijf allereerst de verbinding(en) tussen jou en je partner:

  • Is jullie verbinding voornamelijk zakelijk en/of financieel? Jullie wonen bijvoorbeeld in hetzelfde huis, delen een auto of hebben samen een lening geopend.
  • Wat delen jullie nog meer naast het financiële aspect? Wellicht houden jullie nog van dezelfde activiteiten en/of passies en delen dezelfde vrienden.
  • Is de verbinding emotioneel, passioneel en gericht op groei of kun je de relatie beter te beschrijven als een broer-en-zus-verhouding, waarbij je elkaar niet (meer) inspireert, maar het onmogelijk lijkt om uit elkaar te gaan?

Waarom wel/niet bij elkaar blijven?

Wat houd je tegen en wat is/zijn de reden(en) dat je bij hem of haar weg wil? Leg de antwoorden van beide vragen naast elkaar om ze af te wegen. Je kunt hiervoor de volgende vragen gebruiken:

  • Welke normen en waarden hanteer je op het gebied van echtscheiding? Wat heb je geleerd van je ouders en van je omgeving?
  • Welke redenen kun je benoemen om niet bij hem/haar weg te gaan?
  • Waardoor wordt een goede relatie – volgens jou – gekenmerkt? Kun je deze kenmerken koppelen aan je huidige relatie?
  • Hoe zie jij jouw rol als partner, maar ook als ouder? Kun je deze rol los van elkaar zien?
 

Neem uiteindelijk beslissing die goed is voor jou, zonder rekening te houden met (de gevoelens van) je partner. Durf je nog steeds niet het besluit te nemen om te scheiden? Praat er dan met een betrouwbare vriend(in) over. Ook op die manier kan jij je gedachten op een rij zetten.

Oké – het moment is daar… Maar hoe vertel je je partner dat je wil scheiden?

Veranderingen doorvoeren in je leven gaat gepaard met angst. Zo ook de keuze voor een scheiding en de gevolgen ervan. Wil je erover van gedachten wisselen? Bel ons gerust of stuur een e-mail.

Gerelateerde berichten

Vragen die kinderen stellen aan ouders die scheiden

Vragen die kinderen stellen aan ouders die scheiden

Voor kinderen is de echtscheiding tussen hun ouders een verdrietige en ingewikkelde fase. Vaak verandert er veel in een korte…
Hoe je jouw kinderen vertelt dat jullie gaan scheiden

Hoe je jouw kinderen vertelt dat jullie gaan scheiden

Wanneer jij en je partner uit elkaar gaan met kinderen komen jullie terecht in een ingrijpende en vaak verdrietige situatie.…
Zo ziet het Parenting Coordination traject eruit.

Zo ziet het Parenting Coordination traject eruit.

Er is niets erger voor kinderen aan een scheiding dan dat hun ouders na de scheiding zich niet meer als…