Als je ouders gaan scheiden, breekt er een verdrietige en verwarrende periode aan. Terwijl jouw ouders hun echtscheiding regelen, staat jouw leven volledig op z’n kop. Want hoe ga je om met deze situatie en wat gebeurt er als de scheiding rond is?
Misschien maakten je ouders geregeld ruzie of leken ze niet meer zo gelukkig met elkaar. Of je hebt een van de twee weleens zien huilen als de ander er niet was. Maar het kan ook best zijn dat je niets in de gaten had…
Hoe dan ook: het moment waarop zij aan jou vertellen dat ze gaan scheiden, blijft ontzettend moeilijk.
Wij geven jou graag informatie en een paar tips om deze periode door te komen en de gesprekken met jouw ouders aan te gaan:
- Ligt de scheiding aan mij?
- Kan ik iets doen?
- Alle informatie over het scheidingsproces
- Hoe ga ik met de scheiding van mijn ouders om?
Ligt de scheiding aan mij?
Voel je je schuldig omdat je de scheiding van je ouders niet aan zag komen? Of denk je dat je te weinig hebt gedaan om je ouders bij elkaar te houden? Dan is het de hoogste tijd om dat gevoel van je af te zetten.
Vergeet nooit: het is niet jouw schuld dat je ouders uit elkaar gaan.
Jij draagt niet de verantwoordelijkheid om je ouders gelukkig te maken. Dat moeten zij zelf doen. Daarnaast gaan zij als partners uit elkaar, maar blijven zij jouw ouders.
Wil je in contact komen met leeftijdsgenoten van gescheiden ouders? Bezoek dan Villa Pinedo, waar jij jouw vragen kwijt kunt.
Maar je mag ook altijd even met ons bellen.
Kan ik iets doen?
Natuurlijk kun jij iets doen! Door de dingen te blijven doen die jij altijd al deed – want die veranderen niet. Ga naar school, speel met vrienden, bezoek de sportclub… Het geeft jou niet alleen een vertrouwd gevoel, maar het maakt jouw ouders ook gelukkig als zij zien dat het best goed met je gaat.
Blijf daarnaast met je ouders praten en geef aan wat voor jou belangrijk is. Want door de drukte rondom de scheiding, kunnen ze dat soms vergeten.
Alles wat ik moet weten over scheidingsproces van mijn ouders
Echtscheidingen verlopen altijd via de rechter. Dat klinkt als een spannend proces, maar is (meestal) alleen maar fijn. Op die manier gaan jouw ouders op een zo eerlijk mogelijke manier uit elkaar.
Brief van de rechter
Ben je 12 jaar of ouder? Dan ontvang je een brief van de rechter waarin je wordt uitgenodigd om te komen praten. Je kunt in plaats van een persoonlijk gesprek met de rechter, ook kiezen om een brief te schrijven. Jij krijgt dan de mogelijkheid om jouw verhaal te doen.
Mediation
In de beste situatie gaan jouw ouders in mediation. Dan gaan zij – met de hulp van een zogeheten scheidingsmediator – in gesprek om ruzies op te lossen en samen afspraken te maken.
Ook jij mag in gesprek met de mediator zodat jij jouw gedachten met hem of haar kunt delen. Hij of zij legt je precies uit waarom je ouders scheiden, wat er gaat gebeuren en beantwoordt al jouw vragen.
Het ouderschapsplan
Een van de dingen die je ouders moeten regelen, is het ouderschapsplan. Hierin staat onder andere wanneer je bij je vader of je moeder bent. Heb jij daar een bepaald idee over? Vertel dat dan aan je ouders. Dan kunnen zij rekening houden met jouw wensen als het ouderschapsplan wordt opgesteld.
Hoe ga ik met de scheiding van mijn ouders om?
Als je ouders uit elkaar gaan, gaan zij alleen uit elkaar als partners. Ze blijven gewoon jouw ouders, alleen in een andere situatie. In die situatie moet je je eigen draai zien te vinden en dat is best lastig. Daarvoor zijn verschillende manieren.
Wij geven je enkele tips.
Wat je wel moet doen…
- Vraag je ouders of ze jou willen betrekken bij alle veranderingen, zodat jij niet voor verrassingen komt te staan nadat zij gescheiden zijn.
- Vraag je ouders of ze naar jouw mening willen luisteren. Bijvoorbeeld als het gaat om waar je gaat wonen bij het opstellen van een ouderschapsplan. Jouw mening is ook erg belangrijk in dit hele proces!
- Neem je tijd om de nieuwe situatie te verwerken en een plek te geven in je leven. Het kan een tijdje duren voordat alles weer vertrouwd voelt.
- Zoek afleiding. Onderneem leuke activiteiten, pak je hobby op of meld je aan voor een nieuwe sport. Zo kun je jouw gedachten op een fijne manier verzetten!
- Praat met vrienden, een schoolcoördinator of een docent. Het helpt om je gevoel te delen met een ander en te praten over de nieuwe situatie. Door te praten, geef je de gebeurtenis sneller een plek.
- Blijf dromen over de toekomst: denk aan een vakantie met vrienden, feestjes die in het verschiet liggen of de opleiding die je leuk lijkt…
Wat je niet moet doen
- Bemoeien met de ruzies van je ouders. Laat hen weten dat je niet bij betrokken wilt zijn bij hun problemen. Zeg daarbij direct dat ze niet negatief over elkaar praten in jouw bijzijn. Probeer te allen tijde eerlijk te zijn over jouw gevoelens.
- Problemen van je ouders oplossen. Jij bent er immers niet verantwoordelijk voor – dat zijn zij zelf. Neem – hoe verleidelijk ook – geen werk uit handen! Ja, zij moeten een boel regelen –zoals de verdeling van de spullen en de verkoop van het huis – maar ook daar zijn zíj verantwoordelijk voor.
- De contactpersoon zijn tussen je vader en moeder. Voor je het weet, sta je voor de een te onderhandelen met de ander. Jouw ouders zijn volwassenen, dus dat mogen ze fijn zelf doen.
- Blijven hopen dat je ouders weer bij elkaar komen. Een scheiding komt niet uit de lucht vallen. Meestal is er een lang proces aan vooraf gegaan, waar jij niets van weet.
- Jezelf wegcijferen. Jouw verdriet is ook van belang en je ouders mogen best weten wat de scheiding met jou doet en wat er in je omgaat. Blijf daarom met elkaar praten en vertel ze hoe je je voelt.
Kom in contact met leeftijdsgenoten van gescheiden ouders: breng een bezoek aan Villa Pinedo, waar jij jouw vragen kwijt kunt.
Maar je mag ook altijd even met ons bellen.