Ik wil scheiden, maar mijn partner niet. Hoe pak ik dat aan?

Het was een lastige beslissing. Je hebt er lang over nagedacht en de keuze gemaakt. Je wilt scheiden. Gesprekken met je partner voeren over een scheiding zijn moeilijk. Al helemaal wanneer blijkt dat hij/zij niet van jou wilt scheiden. Maar jouw beslissing is al gemaakt en je ziet geen weg meer terug. Wat moet je doen als jij wilt scheiden, maar je partner niet? Hoe ga je met deze situatie om?

Als jouw partner niet van je wilt scheiden, is het aan te raden om niet direct in onderhandeling te willen gaan of compromissen te willen sluiten. De ander is nog niet in deze fase aangekomen. Onthoud: begrip tonen is van essentieel belang. Hoe lastig dit ook kan zijn.

Wist je dat een echtscheidingsproces te vergelijken is met een rouwproces? Het bestaat uit verschillende fases. Als één van jullie in een andere fase zit dan de ander, is het logisch dat jullie elkaar niet goed begrijpen. Inspelen en begrijpen van deze fases kan het verschil maken.

Ontkenning. In deze fase zal jij of jouw partner de feiten proberen te ontkennen.
Protest. In deze fase zal er naar een schuldige gezocht worden van de scheiding. Het kan zelfs zijn dat jouw partner zichzelf de schuld geeft.
Onderhandelen. Er zal geprobeerd worden om een compromis te sluiten. Een veelgehoorde vraag in deze fase is ‘Maar we kunnen toch wel vrienden blijven?’.
Verdriet. Vanaf dit moment is het aanvaardingsproces begonnen. Al voelt je partner nog wel veel verdriet, spijt of angst.
Aanvaarding. In deze fase is een persoon minder emotioneel en krijgt hij of zij weer hoop op een nieuw leven of een nieuwe start.

Wil je weten hoe je het scheidingsproces zo goed mogelijk kunt laten verlopen? Neem dan contact met ons op. Wij staan je graag te woord en beantwoorden al je vragen, zodat je weet wat je te wachten staat.

E-mail of bel ons!

Lees verder onder de afbeelding.

Ik wil scheiden maar mijn partner niet

In dit artikel staan wij stil bij jouw situatie. Wij geven tips om sterk in je schoenen te blijven staan en je partner van de situatie te overtuigen:

1. Wees duidelijk
2. Laat je niet leiden door schuldgevoel
3. Besef dat het goed komt
4. Doe het voor je partner en eventuele kinderen
5. Neem afstand

1. Wees duidelijk

Het is heel belangrijk om duidelijk en consequent te zijn in je woorden en daden. Laat geen ruimte voor vrije interpretatie open, maar geef precies aan wat jij wilt en verwacht. Je partner wilt niet van je scheiden en zal ongetwijfeld op zoek gaan naar een manier om dit te voorkomen. Zodra hij of zij een opening heeft gevonden, zal hij/zij proberen jou aan het twijfelen te brengen.
Toon je medeleven, maar wees duidelijk in wat je wilt. Jij hebt immers al een tijd nagedacht over deze beslissing en een keuze gemaakt. Het is logisch dat je partner gepijnigd is, verdriet voelt of kwaad is geworden. Iedere vorm van twijfel zal voor de ander het bewijs zijn dat er nog van alles mogelijk is. Uiteraard is het logisch dat je, zelfs nadat je een beslissing hebt genomen, nog twijfels hebt. Je bent immers niet voor niets met elkaar getrouwd. Deze twijfels zijn prima en bewijzen slechts dat je een mens bent.

2. Laat je niet leiden door schuldgevoel

Voordat je de keuze maakt om te scheiden, gaat er vaak al een heel denkproces aan vooraf. Een scheiding komt meestal niet van het één op het andere moment in je gedachten op. Dat betekent dat je, in de meeste gevallen, al langer ongelukkig bent in je relatie. Hoe langer deze relatie aanhoudt, hoe meer eigen geluk je opoffert om iemand anders te behoeden.
Laat je niet leiden door schuldgevoel en volg je eigen hart en gevoel. Jij leeft voor jezelf en niet voor een ander. Natuurlijk is het scheidingsproces even door de zure appel heen bijten, maar uiteindelijk zal het voor jou en je partner beter worden.

3. Besef dat het goedkomt

Het moment dat de scheiding een serieuze aangelegenheid wordt, kom je tijdelijk in een zwaardere periode. Dit geldt ook voor je partner. De kans bestaat dat hij of zij bang is voor de rest van het leven alleen achter te blijven. Wanneer je partner aangeeft niet van je te willen scheiden, is het vaak de angst die hiervoor zorgt. Maar, zoals in vrijwel iedere situatie, geldt voor jou en je partner dat na regen zonneschijn komt.
Jullie zijn niet het enige koppel dat besluit om uit elkaar te gaan. Het grootste gedeelte van al deze mensen vindt na verloop van tijd een nieuwe partner. Al is dit waarschijnlijk niet iets waar je nu direct aan wilt denken.

4. Doe het voor je partner en eventuele kinderen

Veel mensen die willen scheiden, hebben het gevoel dat ze dit enkel voor zichzelf doen. Dit is niet waar, want jouw partner heeft er ook niets aan om jarenlang met jou in een relatie te blijven waarin jij ongelukkig bent. Daarnaast heeft jouw partner ook recht op échte liefde, net als jij.
Dit geldt ook voor jullie (eventuele) kinderen. Zij hebben recht op een gelukkige gezinssituatie. Als vader of moeder ongelukkig is, zal een kind dit gauw genoeg oppakken. Kinderen krijgen dan minder aandacht en ouders zijn minder gezellig.

5. Neem afstand

Zodra je je partner hebt verteld dat je wilt scheiden en het duidelijk is dat je niet van mening zult veranderen, is het belangrijk om onderlinge afstand te creëren. Jullie levens zijn in elkaar verweven. Jullie delen een huis samen, waarschijnlijk ook de financiën en jullie hebben gezamenlijke verantwoordelijkheden.
Neem zo snel mogelijk afstand van je partner. Zoek een (tijdelijke) andere woning en houd je financiën weer gescheiden. Het is een radicale verandering, maar wel ontzettend belangrijk. Je partner kan jouw beslissing nu ook laten bezinken en een plekje geven.

Is een scheiding onvermijdelijk? Ga dan op een respectvolle manier uit elkaar. Dat kan met de hulp van een mediator. Meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij staan voor jou klaar met het beste advies.

E-mail of bel ons!

Gerelateerde berichten

Vragen die kinderen stellen aan ouders die scheiden

Vragen die kinderen stellen aan ouders die scheiden

Voor kinderen is de echtscheiding tussen hun ouders een verdrietige en ingewikkelde fase. Vaak verandert er veel in een korte…
Hoe vertel je kinderen dat je gaat scheiden

Hoe vertel je kinderen dat je gaat scheiden

Wanneer jij en je partner uit elkaar gaan met kinderen komen jullie terecht in een ingrijpende en vaak verdrietige situatie.…
Zo ziet het Parenting Coordination traject eruit.

Zo ziet het Parenting Coordination traject eruit.

Er is niets erger voor kinderen aan een scheiding dan dat hun ouders na de scheiding zich niet meer als…