co-ouderschap-tips

10 tips voor succesvol co-ouderschap

De keuze voor co-ouderschap na een scheiding is een ingrijpende beslissing die kinderen de stabiliteit, het vertrouwen en een sterke band met beide ouders kan bieden, wat cruciaal is voor een solide basis. Echter, het in de praktijk brengen van deze vorm van ouderschap is vaak uitdagender dan het klinkt.

Het gezamenlijke co-ouderschap na een scheiding kan gepaard gaan met stress, verdriet en een wirwar van emoties. Desondanks kan deze opvoedingsregeling de juiste keuze zijn, vooral wanneer de verdeling van de opvoeding tijdens de relatie al min of meer gelijk was. Het behoud van ‘het vertrouwde’ is essentieel om de impact van een scheiding op kinderen te minimaliseren. 

Wat is co-ouderschap?

Co-ouderschap is een opvoedingsregeling die wordt toegepast na een scheiding of het beëindigen van een relatie, waarbij beide ouders de verantwoordelijkheid delen voor de zorg en opvoeding van hun kinderen. In deze regeling streven ouders ernaar de zorgtaken gelijkwaardig te verdelen, waardoor de kinderen zowel bij de moeder als de vader wonen. De kern van co-ouderschap ligt in het streven naar stabiliteit, continuïteit en het handhaven van een goede band tussen de kinderen en beide ouders. Het doel is om de kinderen een omgeving te bieden waarin ze zich gesteund voelen door zowel hun moeder als hun vader, ondanks de scheiding van hun ouders.

De praktische invulling van co-ouderschap kan variëren. Vaak wordt een specifiek ouderschapsplan opgesteld, waarin details worden vastgelegd zoals de verdeling van de tijd, financiële afspraken en andere praktische regelingen. Het streven is om een evenwicht te vinden waarbij beide ouders actief betrokken zijn bij de opvoeding van de kinderen. Hieronder volgt een samengestelde lijst van waardevolle tips vanuit het familierecht om co-ouderschap soepeler te laten verlopen.

Tip 1: Houd een gezamenlijk kostenoverzicht bij

Voorkom ongemakkelijke geldgerelateerde gesprekken met je ex-partner en vermijd confrontaties over uitgaven van maanden geleden. Houd gezamenlijk een overzichtelijk kostenboekje bij, waarin jullie alle gemaakte kosten registreren. Dit stelt beide ouders in staat om op elk moment de financiële situatie in te zien, waardoor onnodige spanningen worden vermeden. Een andere optie hiervoor zou een gezamenlijke rekening kunnen zijn waar beide ouders een vastgesteld bedrag op storten. 

Tip 2: Dupliceer essentiële spullen

Het voortdurend moeten nagaan waar belangrijke spullen van de kinderen zich bevinden, kan stressvol zijn. Zorg voor extra exemplaren van essentiële items, zoals een goedkope pyjama, sportshirt en winterjas, zodat beide huishoudens volledig uitgerust zijn. Hierdoor kunnen jullie je richten op zaken die er echt toe doen.

Tip 3: Toon flexibiliteit

Hoewel het moeilijk kan zijn wanneer kinderen hun voorkeur uitspreken voor de tuin van de andere ouder tijdens jouw geplande week, is het vanuit familierechtelijk perspectief belangrijk om flexibel te zijn. Door open te staan voor veranderingen en de wensen van je kinderen te respecteren, draag je bij aan hun geluk. Flexibiliteit zorgt ervoor dat ze zich vrij voelen om hun eigen keuzes te maken.

Tip 5: Zie je ex als een samenwerkingspartner in de opvoeding

Probeer je ex niet te zien als een voormalige geliefde, maar eerder als een partner waarmee je een zakelijke overeenkomst hebt gesloten. Deze overeenkomst houdt in dat jullie beiden streven naar het beste voor de kinderen en samenwerken om de opvoeding optimaal te laten verlopen. Het loskoppelen van persoonlijke geschillen en het focussen op het gezamenlijke doel zal de samenwerking vergemakkelijken.

Lees ook: Samengesteld gezin: Do’s and Don’ts

co-ouderschap-tips-verdeling

Tip 6: Open en eerlijke communicatie

Communiceer open en eerlijk met je ex-partner over belangrijke beslissingen met betrekking tot de opvoeding van de kinderen. Dit bevordert begrip en voorkomt misverstanden. Het is essentieel om samen beslissingen te nemen die in het belang zijn van de kinderen. Het kan natuurlijk voorkomen dat jullie er samen niet uitkomen na een emotionele scheiding. Overweeg dat eens om te starten met het parenting coordination traject

Lees ook: 4 redenen om meet een parenting coordinator te werken

Tip 7: Stel een duidelijk ouderschapsplan op

Een gedetailleerd ouderschapsplan legt de afspraken en verantwoordelijkheden vast. Dit omvat niet alleen de verdeling van de tijd met de kinderen, maar ook regelingen met betrekking tot vakanties, feestdagen, schoolactiviteiten en medische zorg. Een goed doordacht ouderschapsplan biedt duidelijkheid en voorkomt mogelijke conflicten.

Tip 8: Betrek kinderen bij beslissingen

Als de leeftijd van de kinderen dit toelaat, betrek hen dan bij beslissingen over hun eigen leven. Hierdoor voelen ze zich gehoord en gerespecteerd. Het kan bijvoorbeeld gaan om keuzes met betrekking tot hun schema, activiteiten of zelfs de inrichting van hun kamer in beide huizen.

Tip 9: Creëer consistentie in opvoedingsstijlen

Probeer, ondanks de scheiding, een zekere mate van consistentie te behouden in de opvoeding. Dit helpt kinderen om zich aan te passen aan beide huishoudens en vermindert de kans op verwarring. Bespreek belangrijke opvoedingskwesties, zoals regels, beloningen en straffen, om een zekere uniformiteit te handhaven.

Tip 10: Zoek juridisch advies indien nodig

Raadpleeg indien nodig een familierechtadvocaat om juridisch advies te krijgen over specifieke situaties of geschillen. Een duidelijk begrip van je rechten en plichten kan bijdragen aan een soepel verloop van het co-ouderschap.

Bij VZ zijn we gespecialiseerd in familierecht, waaronder parenting coordination en scheidingsmediation. We helpen jullie graag op weg. 

Gerelateerde berichten

Kind erkennen: Waarom, wanneer en wanneer niet (meer)

Kind erkennen: Waarom, wanneer en wanneer niet (meer)

Het erkennen van een kind heeft twee kanten. Waar het een mooie gebeurtenis is in de meeste verhalen, kan er…
4 redenen om met een parenting coordinator te werken

4 redenen om met een parenting coordinator te werken

Wanneer jij en je ex-partner na een scheiding onenigheid met elkaar hebben of krijgen, heeft die situatie waarschijnlijk een negatieve…
Wat zijn huwelijkse voorwaarden en waarom moet je dit regelen voor je huwelijk?

Wat zijn huwelijkse voorwaarden en waarom moet je dit regelen voor je huwelijk?

Trouwen is een viering van jullie liefde, maar laten we eerlijk zijn: het leven zit vol onzekerheden. Het is daarom…